× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Weninger, Kostromitin, Kozák, Lehterä


13.12.2021

Extraligová sezóna je v plnom prúde a ako to už býva každoročne zvykom, pomaličky sa nám kryštalizuje pripravenosť jednotlivých tímov na tento ročník. S tým sú však spojené aj klubové výmeny hráčov a transfery zo zahraničia, ktorých máme túto sezónu neúrekom. V nasledujúcich riadkoch sme sa rozhodli "zazoomovať" na nové hráčske posily Banskej Bystrice, Nových Zámkov a trénerskú posilu na lavičke Trenčína.

 

Evan Weninger

Banskej Bystrici sa v aktuálnom ročníku ligy príliš nedarí a počas prebiehajúcej sezóny sa rozlúčili s viacerými stabilnými oporami tímu. Momentálne najčerstvejšou posilou kádra Baranov sa stal 25-ročný Kanaďan, ktorý túto sezónu odštartoval v druhej nemeckej lige za klub Selber Wölfe, ktorý sa momentálne nachádza na poslednej priečke tabuľky druhej najvyššej nemeckej súťaži. V tejto sezóne mal v 11 zápasoch 90,4 % úspešnosť zásahov s priemerom 4,21 inkasovaného gólu na zápas. Pre Evana bude stredné Slovensko tretím pôsobiskom na starom kontinente, keďže v podstate väčšinu svojej kariéry strávil v kanadských a amerických súťažiach. Sezónu 2019/2020 síce začal v zámorskej ECHL, no v jej závere nastupoval v najvyššej nórskej súťaži v drese Manglerudu. V nasledujúcom roku sa opäť vrátil do ECHL, kde mal v 31 zápasoch úspešnosť zásahov 92,3 %. Priemerne za svoj chrbát pustil menej než 3 góly na zápas.

Hoci si Weninger nikdy neobliekol najcennejší kanadský dres, v domácej juniorskej súťaži SJHL sa mu pomerne darilo. V sezóne 2014/2015 bol v spomínanej súťaži ocenený ako brankár s najlepšou úspešnosťou zásahov (94,2 %) a rovnako tak bol vyhlásený za absolútne najlepšieho brankára sezóny. Ďalšie ocenenia získal v ECHL, kde bol počas uplynulej sezóny brankárom mesiaca január. Po konci sezóny sa navyše dostal do výberu ECHL All-Rookie Team. 

 

Dimitri Kostromitin

Ďalšou novou tvárou Banskej Bystrice sa stal 31-ročný ruský obranca, pochádzajúci z Čeľabinsku. Dimitri prichádza na Slovensko z bieloruskej extraligy, z klubu Neman Grodno, za ktorý odohral 10 zápasov s bilanciou 5 asistencií. Kostromitin si na rozdiel od svojho nového spoluhráča vyskúšal mnoho zahraničných pôsobísk. Okrem Ruska, kde niekoľko sezón odohral v KHL za ruské kluby ako Admiral Vladivostok, Lada Togliatti, Viťaz Podoľsk a Traktor Čeľabinsk, si zahral aj v kanadskej QMJHL, v dánskej najvyššej súťaži za Herning Blue Fox a neskôr skúsil šťastie v susednom Poľsku, kde v sezóne 2020/2021  sa spolu s tímom Cracovia Krakov stal vicemajstrom súťaže. 

Dobre stavaný Rus si na svoje konto pripísal aj viacero štartov za ruskú juniorskú reprezentáciu. V sezóne 2006/2007 bol súčasťou Európskych hier mládeže, kde sa v 3 zápasoch presadil jedenkrát. V nasledujúcom ročníku 2007/2008 sa stal vicemajstrom sveta do 18 rokov, čo je jeho zatiaľ najväčší reprezentačný úspech. Juniorských majstrovstiev sveta, tentokrát do 20 rokov, sa zúčastnil aj v sezóne 2009/2010, no tam sa však nijak výraznejšie nepresadil.

 

Lukáš Kozák

Z druhej najvyššej českej súťaže zamieril do Nových Zámkov 30-ročný odchovanec z Martina Lukáš Kozák. Niekdajší reprezentačný obranca hrával posledné dve sezóny v českej Porube, v ktorej túto sezónu v 13 zápasoch bodoval iba dvakrát. Kozák sa môže pýšiť rôznorodou kariérou, keďže si zahral v mnohých kluboch. V sezóne 2008/2009 bol súčasťou slovenskej výpravy na juniorských majstrovstvách sveta do 18 rokov. V podstate až do nasledujúceho ročníka hrával za rodný Martin, no pôsobil si aj v Dolnom Kubíne a neskôr v projekte Orange 20. 

V sezóne 2010/2011 si opäť obliekol reprezentačný dres, keď sa zúčastnil juniorských majstrovstiev sveta do 20 rokov. V nasledujúcom roku odohral v extralige za bratislavský Slovan 24 zápasov, v ktorých získal 2 body. Okrem Slovana a Martina si v rámci slovenskej najvyššej súťaže zahral aj za Poprad, Trenčín, Žilinu a Skalicu. V KHL nastupoval v drese "belasých" a rovnako tak aj Medveščaku Záhreb. Vyskúšal si aj českú extraligu, kde obliekal dres Karlovych Varov a Komety Brno. V sezóne 2011/2012 sa spolu so Slovanom stal extraligovým majstrom.

 

Tero Lehterä

Vedenie hokejového klubu v Trenčíne sa po rozpačitých výkonoch  rozhodlo vymeniť trénera. Po Jánovi Pardavom sa kormidla ujal 49-ročný rodák z fínskeho Espoo, ktorý svoju trénerskú kariéru začal v sezóne v 2011/2012 na lavičke juniorov  mestského tímu "Blues" do 18 a neskôr do 20 rokov, kde pobudol do ročníku 2015/2016. Posledné 4 sezóny strávil v najvyššej fínskej lige na lavičke tímu SaiPa Lappeenranta. S tímom sa dostal najďalej do štvrťfinále play-off. 

Jeho hráčska kariéra bola veľmi bohatá na úspechy. V roku 1994 bol súčasťou fínskej "Suomi" počas olympijského turnaja v nórskom Lillehameri, odkiaľ si Fíni odniesli  bronzovú medailu. V nasledujúcom roku získal na majstrovstvách sveta dokonca zlato. Vo fínskej Liige získal v drese slávneho Jokeritu dva majstrovské tituly. Okrem domácej najvyššej súťaže si zahral aj v zámorí, Rusku, Švédsku, Švajčiarsku, Nemecku a Dánsku. V sezóne 2008/2009 bol uvedený do siene slávy fínskeho hokeja.

 

autor: Sara Hrabinská | foto: hcporuba.cz

PODOBNÉ ČLÁNKY