× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Hokejisti na pomedzí extraligy a SHL - 1. časť


23.12.2021

Ako to už býva v najvyšších súťažiach zvykom, mnohým mladým, neskúseným  hráčom, ktorí v extralige začínajú, kluby zväčša umožnia striedavé štarty alebo dočasné hosťovanie v kluboch z nižších líg. Dôvod je jasný, veľa nováčikov v najvyššej slovenskej súťaži prichádza z juniorských líg, a teda nemá veľa potrebných skúseností v seniorskom hokeji. Tie vedia nadobudnúť práve v prvej lige. V prvej časti tohto článku sa preto bližšie zameriame na šesticu extraligových klubov a ich hráčov, ktorí okrem extraligových klzísk brázdia aj tie prvoligové.

HC Slovan Bratislava 

Bratislavskému celku sa aktuálne v extralige veľmi darí, už dlhšie okupuje prvú priečku tabuľky. Na začiatku sezóny "belasí" ohlásili zastúpenie aj v prvej lige, a to s klubom Modré krídla Slovan, ktorého káder sa skladá prevažne z bratislavských odchovancov. Ako avizovalo vedenie "belasých," hráči z Modrých krídel budú mať možnosť prepracovať sa do A – mužstva Slovana, takže tento klub je rezervou pre Slovan. V kádri prvoligového mužstva nájdeme mená mladých nádejí, ktorým sa už podarilo zažiariť aj v extralige. Medzi najvýraznejšie tváre Modrých krídel patrí jednoznačne sedemnásťročný obranca Luca Krakovský, ktorý doteraz v prvej lige odohral dvadsaťštyri zápasov so ziskom troch bodov, zatiaľ dvakrát sa predstavil aj v drese s orlom na hrudi, v auguste získal striebro na turnaji "Hlinka- Gretzky Cup" a momentálne sa nachádza v hľadáčiku nádejí pre budúcoročný draft NHL. Taktiež dvadsaťročný brankár Samuel Hlavaj patrí medzi vychádzajúce extraligové hviezdy. V najvyššej slovenskej súťaži dostal priestor v štyroch zápasoch, kde si udržal slušnú úspešnosť 95,9% s priemerom jedného gólu na zápas. V SHL sa predstavil doteraz v ôsmich stretnutiach, tam obstál s bilanciou 89,2% a s priemerom 3,85 gólu za stretnutie. Dvadsaťtriročný útočník ruského pôvodu Daniil Fominykh túto sezónu tiež započal striedavo, v extralige odohral deväť zápasov, v ktorých nazbieral štyri body, zatiaľ čo v SHL si v piatich zápasoch pripísal totožný počet bodov. „B- tím“ Slovana Bratislava sa drží v druhej polovici prvoligovej tabuľky, približne na deviatej pozícii. Cieľom však nie sú úspechy mužstva ale hlavne priestor na to, aby mali mladí hráči dostatok priestoru na získavania skúseností v seniorskom hokeji. 

Ďalší hráči na súpiske Slovana, ktorí sa predstavili okrem extraligy aj v SHL: 

Michal Beňo, Dušan Klučiar, Adam Lukošík, Miroslav Preisinger, Antonio Ožvald, Richard Petráš, Alex Šotek, Václav Trubač

 

HKM Zvolen

"Rytierom“ táto extraligová sezóna celkom vychádza, hoci momentálne okupujú pomerne s veľkou bodovou stratou na vedúci Slovan až druhé miesto. Podobne  ako "belasí," aj úradujúci majster na začiatku sezóny avizoval svoje zastúpenie v nižšej lige. Klub MŠK Žiar nad Hronom, nováčik SHL sa stal farmou HKM Zvolen. Medzi výrazné osobnosti prvoligového Žiaru patrí určite brankár Adam Trenčan, ktorý sa v prvoligovom drese predstavil deväťkrát s bilanciou 94,3% a priemerom 2,39 gólu na zápas. Tridsaťjedenročný gólman dostal zatiaľ v prebiehajúcej sezóne šancu zahrať si vo Zvolene iba jedenkrát, a to v súboji proti Nitre, kde predviedol hrdinský výkon, keď vychytal niekoľko gólových šancí hráčov spod Zobora. Ďalším talentovaným hráčom, ktorého je potrebné spomenúť, je aj šestnásťročný obranca Samuel Barcik, ktorý dostal túto sezónu v najvyššej slovenskej súťaži priestor hneď v deväťnástich zápasoch, kde sa však zatiaľ nepresadil. Rovnako si zahral za reprezentáciu do osemnásť rokov, kde sa si pripísal v ôsmich zápasoch tri asistencie a jeden presný zásah a vo výbere do sedemnásť rokov si v troch zápasoch pripísal dva body. Nastúpil aj v mládežníckych kategóriách Zvolena do osemnásť a dvadsať rokov, kde nazbieral v dvoch zápasoch tri body resp. v jedenástich štyri. V Žiari sa doposiaľ predstavil dvakrát, no bez bodového zisku. Dvadsaťročný útočník Dalibor Ďuriš, ktorý sa stal minulý rok spolu so Zvolenom víťazom Tipos Extraligy, túto sezónu zatiaľ odohral striedavo vo Zvolene a v Žiari. V drese s indiánom na hrudi odohral doposiaľ trinásť zápasov a pripísal si tri asistencie, a v drese "rytierov" si pripísal v jedenástich dueloch jeden gól a dve asistencie. Rovnako si túto sezónu zahral vo mládežníckom tíme Zvolena do dvadsať rokov, kde v štyroch zápasoch nazbieral dva body.

Ďalší hráči na súpiske Zvolena, ktorí sa okrem extraligy predstavili aj v SHL:

Janis Andersons, Sebastian Hudec, Boris Babeliak, Ján Chlepčok, Nikolas Gubančok, Lukáš Lunter, Patrik Marcinek, Jakub Tatar, Rastislav Václav

 

HC ´05 Banská Bystrica

Hráčom spod Urpína sa túto sezónu veľmi nedarí. Od začiatku sa pohybujú na posledných priečkach tabuľky. Okrem výkonnostných problémov sa museli vysporiadať aj s tými v kádri, keďže veľa legionárov, ktorí boli stálymi oporami mužstva, z klubu odišlo. Aktuálne dáva Banská Bystrica priestor viacerým perspektívnym hráčom z neďalekého Brezna. Medzi výraznejšie posily patrí s určitosťou dvadsaťtriročný gólman Matej Gajan, ktorý sa v extralige predstavil v šiestich zápasoch s bilanciou 87,7% a s priemerom 3,77 gólu na zápas. O poznanie horší bol jeho výkon v Brezne, tam si zahral iba jeden zápas s úspešnosťou 81,6% a s priemerom 7,02 gólu na zápas. Zaujímavým hráčom pre káder " baranov" je aj dvadsaťdvaročný obranca David Boldižár, ktorý si v drese najvyššej slovenskej súťaže zahral sedemnásťkrát so ziskom dvoch asistencií. V prvoligovom drese si zahral šesťkrát so ziskom jedného bodu. Do ofenzívnych radov "barani" povolali devätnásťročného Kevina Jendroľa, ktorý si za Brezno zahral iba dvakrát, hoci v extralige dostal šancu až v osemnástich zápasoch, kde si pripísal štyri body za dva góly a dve asistencie. Stihol sa však predstaviť aj v mládežníckom tíme Banskej Bystrice do dvadsať rokov, kde za tri góly a päť asistencií inkasoval osem bodov. V drese Baranov sa počas aktuálnej sezóny objavili aj hráči z iných tímov SHL, napríklad zo Žiliny či z Považskej Bystrice.

Ďalší hráči na súpiske Banskej Bystrice, ktorí sa okrem extraligy predstavili aj v SHL:

Lukáš Ďurkech, Oliver Fatul, Michal Ganz, Martin Hrebíček, Jakub Lopejský, Patrik Španko, Matej Galbavý, Ľubomír Hojo, Peter Melcher, Jozef Rákoš, Dominik Sojka

 

HK Nitra

Hokejistom spod Zobora sa v tejto extraligovej sezóne pomerne darí. Momentálne okupujú bronzovú priečku v tabuľke najvyššej slovenskej súťaže. V lete v roku 2019 sa prvoligové Levice dohodli s "corgoňmi", na podpore a rozvoji mladých talentovaných hokejistov a stali sa štrukturálnou súčasťou ich klubu. Hoci sa v aktuálnej sezóne Leviciam príliš nedarí, v tabuľke druhej najvyššej slovenskej súťaže sa nachádzajú na poslednom mieste, niekoľkí hokejisti dostali šancu predstaviť sa aj v extralige. Jednou z vychádzajúcich hviezd je jednoznačne šestnásťročný útočník František Ridzoň, ktorý túto sezónu pôsobí prevažne v juniorskom tíme Nitry do dvadsať rokov. Tam sa mu doposiaľ podarilo v šestnástich zápasoch nazbierať za dvanásť gólov a trinásť asistencií dvadsaťpäť bodov. V dvoch zápasoch si zahral aj v extralige a rovnako v dvoch stretnutiach si obliekol dres Levíc. V oboch súťažiach dosiaľ nebodoval. Aktuálne sa nachádza v hľadáčiku skautov pre draft NHL 2023. Osemnásťročný obranca Samuel Socha je taktiež veľmi sľubným talentom do budúcna. Prebiehajúcu sezónu odohral doteraz prevažne v Leviciach, kde si v dvadsiatich štartoch pripísal za dva góly a dve asistencie štyri kanadské body. V šestnástich zápasoch v juniorskom tíme Nitry stihol nazbierať dvadsaťjeden bodov za dvanásť gólov a deväť asistencií. V extralige si zatiaľ zahral iba v šiestich zápasoch, bez bodového zisku.

Ďalší hráči na súpiske Nitry, ktorí sa okrem extraligy predstavili aj SHL:

Juraj Štefanka, Ondrej Molnár, Richard Nemec, Marek Šramaty, Adam Sýkora, Martin Volko, Žigmund Žöld

 

HC MIKRON Nové Zámky

Zverencom trénera Gergelyho Majorossa tento ročník extraligy veľmi nevychádza. Priebežne sa držia na predposlednej priečke v tabuľke iba s minimálnym náskokom na posledných Liptákov. Do konca sezóny 2018/2019 disponovali aj "býci" svojim rezervným tímom v prvej lige. Hoci však svoju oficiálnu farmu túto sezónu nemajú, aj v ich zostave nájdeme zopár hráčov z SHL. Jedným z nich je aj sedemnásťročný center Martin Mišiak, ktorý si doteraz zahral v dvadsiatich troch zápasoch a zinkasoval päť bodov za päť asistencií. Okrem extraligy si zahral jeden zápas aj v prvej lige vo výbere Slovenskej reprezentácie do osemnásť rokov, tam sa však bodovo nepresadil. Dvadsaťjedenročný útočník Nicolas Ferenyi je taktiež jedným z talentovaných hokejistov, ktorý sa v pomerne mladom veku dostal do extraligy. V drese novozámockých býkov odohral dvadsať zápasov s bodovou bilanciou troch bodov za asistenciie. Okrem Nových Zámkov sa predstavil aj v Dubnici, kde odohral dva zápasy, bez bodového zisku.

Ďalší hráči na súpiske Nových Zámkov, ktorí sa okrem extraligy predstavili aj v SHL:

Martin Knižka, Kristián Meszároš, Martin Šeliga, Samuel Hrabčák

 

HK Dukla Trenčín

Pre hráčov spod hradu Matúša Čáka by sa tento ročník extraligy dal zatiaľ charakterizovať ako veľmi turbulentný. Priebežne sa nachádzajú na ôsmej priečke v tabuľke tesne pred Prešovom. Už dlhodobo prebieha menej či viac intenzívna spolupráca s hokejovým klubom v Dubnici, ktorému sa v SHL v tomto ročníku  pomerne darí. Jednou zo sľubných trenčianskych nádejí je aj dvadsaťročný obranca Ján Urban, ktorý odohral v Dubnici pätnásť zápasov so ziskom siedmych bodov za dva góly a päť asistencií. V extralige dostal priestor v ôsmich stretnutiach, v ktorých sa však bodovo nepresadil. Ďalšou výraznou tvárou je aj dvadsaťšesťročný krídelník Šimon Beták, ktorý v šiestich zápasoch v Dubnici získal deväť bodov za tri góly a šesť asistencií. V drese "vojakov" odohral dvadsaťpäť stretnutí kde zinkasoval päť bodov za dva góly a tri asistencie. Dvadsaťročný  center Jozef Haščák túto sezónu doposiaľ ukazuje kvalitnú formu, v dvadsiatich piatich zápasoch v Dubnici si na svoje konto pripísal štrnásť bodov za päť gólov a deväť asistencií. V drese Dukly si zatiaľ bez bodového zisku zahral iba dvakrát.

Ďalší hráči na súpiske Dukly, ktorí sa okrem extraligy predstavili aj SHL

Jakub Martiska, Šimon Miklovič, Dávid Nátny, Enrik Švec, Andrej Krajčovič, Peter Sojčík, Adam Stránský, Roman Vaňo

 

autor: Sara Hrabinská, Radovan Slávik | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY