× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #55


27.12.2021

Po Vianociach prichádzame s ďalším dielom našej pravidelnej a obľúbenej rubriky Trieda a bieda, tentoraz po dlhšej odmlke, nakoľko extraligové dianie na čas prerušila reprezentačná prestávka. Nie však úplne, aj počas nej boli na programe dve dohrávky, v ktorých mal hlavné slovo Poprad. Okrem nich sa ešte stihli odohrať dve kompletné kolá, tretie štefanské, bolo odložené.

TRIEDA

Večer Jamieho Arniela

Aj tak by sa dal nazvať duel medzi Popradom a Liptovským Mikulášom, ktorý sa odohral ešte 15.12.2021, ako dohrávka 12. kola. Poprad v podtatranskom derby rozdrvil Liptovský Mikuláš výsledkom 9:0, išlo o najvyššiu prehru Liptákov a zároveň najvyššiu výhru Popradu v prebiehajúcej sezóne. Hlavné slovo v zápase mal kanadský útočník Jamie Arniel, ktorý skóroval päťkrát a zaradil sa tak k osmičke hráčov, ktorým sa v histórii našej najvyššej súťaže podarilo vsietiť päť gólov v jednom stretnutí. Zvyšné štyri góly do siete Liptovského Mikuláša si rozdelila trojica Mlynarovič, Svitana, Vandas, prvý menovaný si pripísal dva presné zásahy. Popradskí hokejisti si tak okrem vysokého víťazstva vylepšili aj individuálne štatistiky a naladili sa na víťaznú vlnu, nakoľko z víťazstva sa tešili aj v nasledujúcich dvoch zápasoch. Zdá sa, že angažovanie zámorského hokejistu z tímu Bratislava Capitals sa „kamzíkom“ vyplatilo, v dvanástich odohraných dueloch získal doposiaľ tento 32-ročný hokejista sedemnásť kanadských bodov za desať gólov a sedem asistencií. Viac ako polovicu presných zásahov zaznamenal v posledných dvoch týždňoch, k piatim gólom proti Liptovskému Mikulášu pridal ešte jeden v zápase proti Košiciam. 

Ďalšie dva hetriky

Ako sme si už mohli všimnúť, táto sezóna je bohatá na hetriky. Hoci si v poslednom období hráči od ich strieľania dali menšiu pauzu, išlo len o krátku odmlku. Po niekoľkých zápasoch tu máme opäť trojgólových strelcov, tentoraz rovno dvoch v jednom kole. Najprv si v zápase 28. kola medzi Duklou Trenčín a HK Poprad pripísal na svoje konto čistý hetrik útočník Denis Hudec a zabezpečil tak pre svoje mužstvo dôležité víťazstvo 4:2 nad rozbehnutým Popradom. Zhodou okolností ide aj v tomto prípade  o hráča, ktorý sa do extraligy presunul z tímu Bratislava Capitals, po predčasnom ukončení ich pôsobenia v ICEHL. O pár desiatok minút neskôr si hetrik skompletizoval aj útočník HK Nitra, Samuel Buček, ktorý sa tak výrazne podieľal na vysokom víťazstve domácich „corgoňov“ nad Liptovským Mikulášom výsledkom 7:2. Buček mal v tejto sezóne k hetriku nakročené už dvakrát, no až doteraz vždy zostalo iba pri dvoch presných zásahoch. Prelomiť túto hranicu sa mu  podarilo až teraz, a to paradoxne po šesť zápasovej gólovej odmlke, jeho najdlhšej v prebiehajúcej sezóne.

Sto gólová méta prekonaná

Hranicu sto strelených gólov počas minulého týždňa prekonali až dva celky. Najprv sa to podarilo tabuľkovému lídrovi z Bratislavy, ktorý v zápase proti Spišskej Novej Vsi vsietil tri góly, ktoré mali poradové čísla 99., 100. a 101. Autorom stého presného zásahu bol Andrew Yogan, Slovan však v domácom prostredí so Spišskou Novou Vsou nečakane prehral, no jeho líderskú pozíciu to zatiaľ výraznejšie neohrozilo. Pre „rysy“ išlo naopak o dôležité body a vôbec prvé extraligové víťazstvo v histórii na ľade Slovana Bratislava. O deň neskôr sa k mužstvám so stovkou gólov na konte v prebiehajúcej sezóne pridal aj HKM Zvolen. „Rytieri“ v pohronskom derby porazili Banskú Bystricu 4:0, pričom išlo o góly s poradovými číslami 99. – 102. Strelcom stého presného zásahu bol v tomto prípade opäť legionár, Fín Ville Leskinen. Zvolen tak na sto gólovú hranicu potreboval 28 zápasov, Slovanu stačilo o jeden duel menej. Blízko tejto méte má aj HK Poprad (aktuálne 95 gólov/25 zápasov) a HK Nitra (91 gólov/25 zápasov), obe mužstvá by ju tak pri troche šťastia mohli dosiahnuť ešte v tomto kalendárnom roku. Popradu by na to dokonca mohlo stačiť aj o zápas menej než potrebovali hráči Slovana Bratislava.

foto: projekttimeout.sk (Miroslava Maťašová)

 

BIEDA

Výkony Oceliarov

Košice hrali v sledovanom období tri zápasy, všetky tri prehrali. Najprv podľahli v dohrávke 18. kola v derby doma Popradu, následne prehrali v Banskej Bystrici a neporadili si doma v ďalšom derby s Prešovom. Vo všetkých troch prípadoch išlo o mužstvá, ktoré boli v tom čase v tabuľke nižšie ako „oceliari,“ a aj to prispelo k tomu, že sa Košice momentálne nachádzajú na siedmej priečke. Hoci bodové rozdiely mužstiev medzi štvrtými Michalovcami a deviatou Duklou Trenčín sú aktuálne veľmi tesné, na východe určite nie sú spokojní s umiestnením a aj výkonmi mužstva. Najmä strelecká efektivita „oceliarov“ nie je príliš prívetivá, v spomínaných troch zápasoch vsietili iba 5 gólov. S tým je spojené aj slabé využitie presiloviek – z trinástich dokázali Košičania premeniť iba jednu. Z celosezónneho pohľadu však nepatria Košice k tímom, ktoré v spomínaných ukazovateľoch okupujú vo vzájomných porovnaniach posledné priečky, no ich momentálna forma nie je príliš oslnivá, a to sa odzrkadľuje na výsledkoch a tabuľkovom postavení.

Sto gólová méta prekonaná

Rovnako ako v pozitívnom slova zmysle, aj v tom negatívnom sa v priebehu predchádzajúceho týždňa podarilo „pokoriť“ hranicu sto gólov, v tomto prípade inkasovaných. Práve tretí gól hetrikového strelca Samuela Bučeka v zápase Nitry s Liptovským Mikulášom bol stým v sieti Liptákov, čím sa iba potvrdzuje aktuálne tabuľkové postavenie MHk. Žiaľ, v tomto prípade ani angažovanie skúseného gólmana Tomáša Vošvrdu na začiatku sezóny nezabránilo tomu, aby práve Mikuláš bol tímom, ktorý túto hranicu dosiahol ako prvý. Obrana Liptákov je dlhodobým problémom nie len posledného obdobia a tejto sezóny, podobne na tom bola aj v priebehu tej minulej a zdá sa, že v tomto smere nebadať výraznejšie zlepšenie. Samozrejme, postavenie Liptovského Mikuláša je v porovnaní s predchádzajúcou sezónou o niečo lepšie, od desiateho miesta ho momentálne delia iba štyri body, no trend v tomto prípade pre Liptákov vôbec nie je dobrý – majú napríklad najslabšie bránenie oslaboviek alebo najmenšiu úspešnosť zásahov brankárov. Aj to dopomohlo k tomu, že v hodnotenom období, v ktorom odohrali tri zápasy, inkasovali až 21 gólov.

Prázdne tribúny

Prehupli sme sa už do druhej polovice základnej časti a na tribúnach zimných štadiónov sa opakuje stav z predchádzajúcej sezóny – sú prázdne. Bez divákov sa hrá už mesiac a zdá sa, že trpezlivosť dochádza aj samotným klubom. Výsledkom bol ich „protest“  vo forme odloženia zápasov tzv. „štefanského“ kola, ktoré za normálnych okolností patrí k najnavštevovanejším v rámci základnej časti. Kluby bez divákov na tribúnach prichádzajú o nemalé financie zo vstupného a bez adekvátnej náhrady to môže viesť až k predčasnému skončeniu sezóny. Je jasné, že vypredané tribúny asi tak skoro neuvidíme a epidemiologická situácia je zlá, no momentálne sa zlepšuje a pred predpovedaným príchodom vlny spôsobenej variantom omikron, mohlo aspoň nateraz dôjsť k uvoľneniu podmienok a sprístupneniu zápasov minimálne v takom režime, aký tu bol v priebehu októbra a prvej polovice novembra. Žiaľ, nestalo sa tak a zmena je v tomto prípade zatiaľ v nedohľadne, hráči preto aj predchádzajúce zápasy museli odohrať bez divákov. Je to škoda, pretože v tomto prípade fanúšikovia prichádzajú o zaujímavé momenty zo štadiónov, tie môžu vidieť iba v televízii, čo však určite nie je plnohodnotným zážitkom.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY