× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Extraligisti na Majstrovstvách sveta juniorov 2022


29.12.2021

Vo sviatočnom období medzi Vianocami a príchodom nového roka mnoho hokejových „fajnšmekrov“ upriamuje pozornosť na Majstrovstvá sveta juniorov do 20 rokov, ktoré sa konajú pravidelne v tomto čase. Tohtoročnými dejiskami svetového šampionátu sú kanadské mestá Edmonton a Red Deer. Zverenci trénera Ivana Feneša odlietali do Kanady vzhľadom na kvality mužstva s medailovými ambíciami. Do konečnej zostavy si miestenku vypýtalo sedem extraligových hokejistov, na ktorých si posvietime v nasledujúcich riadkoch.

Výprava našich mladíkov priletela do Red Deeru v kanadskej Alberte 16. decembra. Po absolvovaní povinnej dvojdňovej izolácie, vstúpili do tréningového procesu 18. decembra. O dva dni neskôr mali Slováci nastúpiť na svoj prvý prípravný zápas proti reprezentačnému výberu „Suomi“. Organizátori sa však rozhodli po konzultácií s úradmi a vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu, skresať počet prípravných stretnutí, ktorých sa malo pôvodne odohrať jedenásť. Po zmenách v programe naša reprezentácia nastúpila na prípravný duel proti výberu Nemecka, po ktorom tréner zúžil káder o obrancov Šimona Grocha a Olivera Fatula a útočníka Olivera StÜmpela. Priebežne sa však našim mladíkom nedarí, keď po tesnej prehre nad obhajcami trofeje zo Spojených štátov nestačili ani na Švédov. Už dnes večer na nich čakal mimoriadne dôležitý zápas, v ktorom pre postup museli bodovať. Situácia s koronavírusom sa však na turnaji nevyvíja v prospech organizátorov a zúčastnených, a aj zápas Slovenska s Ruskom sa pre výskyt pozitívneho hráča v tíme nášho súpera neuskutoční, nakoľko celý výber "Zbornej" ide do karantény.

Do záverečnej nominácie, ktorá sa už predstavila proti výberom USA, Švédska sa prebojovali dvaja obrancovi a piati útočníci pôsobiaci v slovenskej extralige. Svoje zastúpenie tu má po jednom hráčovi HK Dukla Trenčín, HKM Zvolen, HK Poprad, HK Dukla Michalovce a HC Grotto Prešov, dvojica hráčov je z klubu HK Nitra. Prvým nitrianskym hokejistom je Šimon Nemec, sedemnásťročný obranca, ktorý sa aktuálne javí ako veľká slovenská nádej pre tohtoročný draft NHL. Doposiaľ v prebiehajúcej extraligovej sezóne odohral 22 zápasov, v ktorých si pripísal trinásť asistencií. V auguste bol súčasťou slovenskej „osemnástky“ na turnaji Hlinka Gretzky Cup, odkiaľ si naši mladíci odniesli striebro a Nemec aj titul najužitočnejšieho hráča turnaja. O pár dní neskôr bojoval vo výbere Craiga Ramsayho v kvalifikácií na Olympijské hry v Pekingu 2022, kde v troch zápasoch prispel k zdarnému výsledku jednou asistenciou. Na prebiehajúcom turnaji zatiaľ v dvoch stretnutiach jedenkrát na gól prihral a v prípravnom dueli prispel k výhre taktiež jednou presnou prihrávkou.

Ďalším talentovaným nitrianskym hráčom je sedemnásťročný útočník Adam Sýkora, ktorý bol podobne ako jeho klubový spoluhráč súčasťou zostavy na augustovom turnaji Hlinka Gretzky Cup. V najvyššej slovenskej súťaži odohral zatiaľ rovnako 22 zápasov s bilanciou sedem bodov za tri góly a štyri asistencie. Krátko sa v prebiehajúcom ročníku mihol aj v SHL, kde vo výbere slovenskej „osemnástky“ odohral tri zápasy, bez bodového zisku. V prebiehajúcom šampionáte má zatiaľ po dvoch stretnutiach na konte nulu. Podobne ako Nemec aj Sýkora sa nachádza v hľadáčiku skautov pre tohtoročný draft NHL. Výraznou extraligovou posilou je popradský odchovanec, sedemnásťročný útočník Filip Mešár, ktorý momentálne patrí k horúcim kandidátom tohtoročného draftu. Priebežne odohral za „kamzíkov“ dvadsať zápasov, v ktorých päťkrát rozvlnil sieť súpera a štyrikrát na gól prihral. V auguste bol súčasťou podtatranského celku na Tatranskom pohári, kde v troch dueloch nazbieral dva body za gól a asistenciu. V prebiehajúcom turnaji sa zatiaľ v dvoch zápasoch nepresadil, podarilo sa mu to iba v prípravnom stretnutí, kedy prispel k výhre nad Nemeckom jedným gólom. Podobne ako jeho dvaja už spomínaní spoluhráči, aj on je držiteľom striebra z tohtoročného turnaja Hlinka Gretzky cup. Ďalším reprezentantom našej najvyššej súťaže je devätnásťročný útočník Samuel Krajč, ktorý aj túto sezónu pokračuje v tíme Dukly Trenčín. Martinský rodák sa predstavil zatiaľ v 23 zápasoch, v ktorých vsietil dva góly a dvakrát na gól prihral. V auguste sa podobne ako Mešár zúčastnil Tatranského pohára, odkiaľ si odnášal po troch stretnutiach jeden bod za asistenciu. Zatiaľ v Kanade odohral jeden zápas a je bez bodového zisku. Pripísať na konto si však môže jeden kanadský bod za presnú prihrávku v prípravnom dueli proti Nemecku.

Jediným zástupcom aktuálneho extraligového majstra je devätnásťročný útočník Maroš Jedlička. Tento perspektívny center sa môže v mladom veku pýšiť titulom ligového šampióna. V prebiehajúcej sezóne sa mu pomerne darí, keďže v 24 zápasoch stihol nazbierať dvadsať bodov za deväť gólov a jedenásť asistencií. Hoci v Alberte má po dvoch dueloch na konte nulu, v prípravnom stretnutí si pripísal jednu asistenciu. Menej známym zástupcom extraligového hokeja je mladý obranca Prešova, Denis Bakala. Ten v aktuálnom ročníku Tipos extraligy odohral 21 zápasov, v ktorých si na svoje konto pripísal jeden kanadský bod za jeden presný zásah. Martinský odchovanec obliekal extraligový dres aj v priebehu minulého ročníka, počas ktorého odohral štrnásť duelov za Detvu. Po odchode klubu do metropole Šariša sa Bakala, rovnako ako ďalší hráči presunul na východ republiky. V tíme Prešova dostáva pravidelne šancu a zrejme aj to mu vynieslo miestenku na týchto majstrovstvách sveta juniorov. Posledným nominovaným extraligistom je devätnásťročný útočník Roman Faith, ktorý túto sezónu začal v klube Bratislava Capitals, za ktorý odohral štrnásť zápasov s bilanciou deväť bodov za tri góly a šesť asistencií. Potom sa jeho pôsobiskom stali Michalovce, tam sa dosiaľ predstavil v ôsmich stretnutiach a stihol streliť jeden gól a dvakrát presne prihrať.  Aktuálne v Kanade je po dvoch zápasoch bez bodového zisku. Pripísal si zatiaľ iba jednu asistenciu v prípravnom dueli.

 

Zostava slovenskej reprezentácie na Majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov:

Brankári

Tomáš BOĽO/ St. Cloud Norsemen (USA), Šimon LATKÓCZY/ Madison Capitols (USA), Rastislav ELIAŠ/ Green Bay Gamblers (USA)

Obrancovia

Denis BAKALA/ HC 21 Prešov, Šimon BEČÁR/ Chicago Steels (USA), Jozef KMEC/ Prince George Cougars (Kan.), Samuel KŇAŽKO/ Seattle Thunderbirds (Kan.), Šimon NEMEC/ HK Nitra, Rayen PETROVICKÝ/ TuTo Turku (Fín.), Marko STACHA/ Kamloops Blazers (Kan.), Maxim ŠTRBÁK/ Jokerit Helsinki (Fín.)

Útočníci

Jakub DEMEK/ Edmonton Oil Kings (Kan.), Dalibor DVORSKÝ/ AIK Solna (Švéd.), Roman FAITH/ HK Dukla Ingema Michalovce, Martin CHROMIAK/ Kingston Frontenacs (Kan.), Maroš JEDLIČKA/ HKM Zvolen, Matej KAŠLÍK/ Chicoutimi Sagueneens (Kan.), Samuel KRAJČ/ HK Dukla Trenčín, Ján LAŠÁK/ Janesville Jets (USA), Filip MEŠÁR/ HK Poprad, Oleksij MYKLUCHA/ Blainville-Boisbriand Armada (Kan.), Servác PETROVSKÝ/ Owen Sound Attack (Kan.), Juraj SLAFKOVSKÝ/ TPS Turku (Fín.), Adam SÝKORA/ HK Nitra, Pavol ŠTETKA/ HC Dynamo Pardubice (ČR)

 

autor: Sara Hrabinská | foto: iihf.com

PODOBNÉ ČLÁNKY