× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a Bieda #56


05.01.2022

Záver starého roka nám so sebou priniesol dve extraligové kolá, v ktorých rozhodne nebola núdza o zaujímavé a prekvapivé hokejové momenty. Pre tabuľkových lídrov sa posledné dni  niesli v pomerne pochmúrnom duchu, zatiaľ čo outsideri súťaže predviedli bojovné výkony, ktoré im vyniesli vytúžené body. Poďme sa teda spoločne pozrieť  v novoročnom diele našej rubriky na extraligové celky, ktorým sa počas silvestrovského týždňa darilo najviac a ktorým naopak najmenej.

 

TRIEDA

Prekvapivá forma Banskej Bystrice

Aj keď prebiehajúca sezóna „baranom“ veľmi nevychádza, aktuálne majú za sebou vydarený týždeň. V utorok privítali na svojom štadióne hokejistov z Liptovského Mikuláša, ktorých deklasovali vysoko 8:1. Počas tohto zápasu zažiarilo viacero banskobystrických hráčov. Jedným z nich je aj dvadsaťsedemročný útočník Alex Výhonský , ktorý prispel k výhre svojho tímu dvoma gólmi a jednou asistenciou. Toto stretnutie by sa pre neho dalo charakterizovať ako zatiaľ najlepšie, keďže dosiaľ sa mu podarilo skórovať iba proti Košiciam. Ďalším hokejistom, ktorý uplynulý týždeň zahviezdil je dvadsaťšesťročný útočník Michal Kabáč, ktorý v dueli proti Liptákom obohatil svoje konto až o štyri body za jeden teč a tri presné prihrávky. Statný krídelník v aktuálnom ročníku predvádza priemerné výkony, keďže sa mu v dvadsiatich siedmich zápasoch podarilo nazbierať iba osem bodov, takže aj pre neho bol tento duel  zatiaľ najplodnejším v sezóne. Dvadsaťšesťročný center Alex Tamáši, je taktiež jedným zo štvorice „baranov“, ktorí  môžu  kladne spomínať na záver tohto roka. V stretnutí proti podtatranskému celku jedenkrát rozvlnil sieť súpera a dvoma presnými prihrávkami dopomohol ku gólom svojich spoluhráčov. O dva dni neskôr hokejisti spod Urpína cestovali do Zvolena. Toto kolo pohronského derby síce skončilo úspešnejšie pre „rytierov“, avšak im sa podarilo papierovo výrazne slabší tím zdolať až po nájazdoch. Banská Bystrica tak získala cenný bod a bodovala v oboch stretnutiach.

Rozbehnutí oceliari

Po minulotýždňovom „prepadáku“, kedy východniari nebodovali v Banskej Bystrici a ani v domácej Steel aréne proti „koňarom“ si Košičania napravili renomé víťazstvom na úkor Michaloviec a v úspešnej odvete proti Prešovu. Vo svojom utorkovom stretnutí proti spomínaným michalovským „líškam“ nepredviedli Košičania veľký gólový uragán. V prvej tretine ich poslal do vedenia kapitán Michal Chovan, avšak v tridsiatej minúte vyrovnal dvadsaťdvaročný útočník Pavol Regenda. Posledná dvadsaťminútovka nepriniesla žiaden rozhodujúci zásah a tak v predĺžení rozhodol opäť skúsený útočník Michal Chovan, ktorý zabezpečil „oceliarom“ dva body.  Vo štvrtkovom dueli proti Prešovu tridsaťštyriročný  košický center skóroval opäť, keď v dvanástej minúte zvýšil vedenie na 2:0. Hráči z metropoly východu počas zápasu jasne dominovali, v prvej tretine si vystrieľali pohodlný náskok 3:0, ktorý dokázali „koňare“ iba znížiť na konečných 3:2. Za zmienku stojí okrem výkonu kapitána „oceliarov“ aj výkon košického brankára Andreja Košarišťana, ktorý v oboch zápasoch čelil dokopy sedemdesiatim trom strelám z hokejok svojich súperov, z ktorých pustil za svoj chrbát iba tri. V stretnutí s „líškami“ si pripísal tridsaťsedem úspešných zákrokov, čoho výsledkom bola 97,37 % úspešnosť zásahov.

 

BIEDA

Lídri tabuľky nečakane strácali body

Posledný hrací týždeň so sebou priniesol nepredpokladané zvraty v podobe  nečakanej prehry neohrozeného lídra tabuľky z Bratislavy s predposlednými Novými Zámkami a prekvapivé trápenie aktuálneho extraligového majstra. V utorok sme mohli na obrazovkách sledovať pomerne atraktívny zápas „belasých“ proti „corgoňom“. V prvej dvadsaťminútovke  si Nitra zabezpečila dvojgólový náskok, ktorý však Slovan ešte v stanovenom čase dokázal vyrovnať. Stav bol  po štyridsiatich minútach mimoriadne napínavý, keďže oba tímy mali zhodne po tri góly. Avšak hráči s orlom na hrudi opäť raz dokázali svoju dominanciu a upravili konečný stav na 5:3. V tomto zápase by sme mohli vyzdvihnúť výkon Marcela Haščáka, ktorý bol autorom dvoch presných zásahov. Vo štvrtok však čakalo bratislavských fanúšikov nemilé prekvapenie, keď ich tím nastúpil proti outsiderovi tabuľky z Juhu Slovenska, ktorý si hneď v prvých minútach vďaka Klempovi a Šiškovi zabezpečil dvojgólový náskok, ktorý „belasí“ zásluhou Rapuzziho iba kozmeticky upravili na konečných 1:2 z pohľadu domácich. Zvolen v prvom minulotýždňovom stretnutí nastúpil na ľad proti popradským „kamzíkom“. Hoci sa očakával veľmi vyrovnaný duel, kedy mali hráči spod Pustého hradu papierovo navrch, na ľade sa hrala iná pesnička. Popradčania si už počas prvých dvadsiatich minút zabezpečili jednogólové vedenie, ktoré však po druhej tretine zvýšili o ďalšie tri góly. Jemne upraviť konečný stav  na 5:1 sa podarilo v tridsiatej ôsmej minúte Marekovi Viedenskému. Majstri mali 48 hodín na oddych a potom naskočili na domáci ľad proti rivalovi z Banskej Bystrice. V tomto derby, kedy sa opäť očakávala zvolenská prevaha nebolo nič jasné až do samostatných nájazdov, v ktorých nakoniec rozhodol americký legionár a nová posila „rytierov“ Kyle Osterberg.

Trápiaci sa Prešovčania

Metropola Šariša sa túto sezónu po prvýkrát stala domovom extraligového klubu, ktorý  v lige nahradil Detvu. Prešovčanom ich premiéra v najvyššej slovenskej súťaži pomerne dobre vychádza. Záver roku však patril medzi tie slabšie v prebiehajúcej sezóne „koňarov“. Svoj skorší minulotýždňový zápas odohrali v Spišskej Novej Vsi, kde sa počas prvých štyridsiatich minút hral vyrovnaný zápas a hráči odchádzali do kabíny za stavu 2:2. V poslednej tretine však Prešovčania vybuchli a nakoniec dvojgólový Dante Salituro naklonil misky váh na stranu domácich. Vo štvrtok cestovali „koňare“ opäť, tentoraz však do Steel arény. Tam bolo od začiatku jasné, že domáci im chcú prehru spred pár dní oplatiť a tak trojgólový  košický náskok dokázali hostia iba upraviť zásluhou Nauša a Klímu na konečných 3:2.

Liptovské „Waterloo“ pod Urpínom

Hoci Liptáci počas prebiehajúcej sezóny dopĺňajú svoj káder o zahraničných legionárov, stále nevedia tohtoročnú ligovú smolu zlomiť. Aktuálne sa držia na poslednej priečke v tabuľke najvyššej slovenskej súťaže so štvorbodovou stratou na novozámockých „býkov“. Svoje vytúžené body mohli minulý týždeň získať na rozdiel od iných mužstiev iba v jednom zápase a to  proti papierovo pomerne vyrovnanému súperovi z Banskej Bystrice. Avšak ako sa počas zápasu ukázalo, Bystričania nakoniec aj napriek skúsenému ruskému brankárovi Jevgenimu Ivannikovovi  chytajúcemu vo farbách Liptova, ktorý sa môže pýšiť ziskom Gagarinovho pohára, nadelili podtatranskému celku bohatú gólovú výslužku, ktorú mierne upravil jedným zásahom v tridsiatej ôsmej minúte Matúš Paločko.

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY