× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Čo nás čaká v extraligovom januári?


12.01.2022

Prvý mesiac v roku 2022 sa, podobne ako ten posledný z predchádzajúceho roka, nesie v znamení nekompletných kôl, nakoľko v jednotlivých tímoch šarapatí koronavírus a tak viacerí hráči museli ísť do karantény. Zároveň je program doplnený o dohrávky zápasov z novembra a decembra, a tak ani v tomto období nebudeme ukrátení o hokejove dianie na extraligových štadiónoch  súboje na všetkých póloch ligovej tabuľky.

Desať kôl a viacero dohrávok 

V januári je na programe desať kôl, z nich tri už máme za sebou. Ani jedno z kôl však nebolo kompletné, a to z dôvodu výskytu koronavírusu a s tým spojenou karanténou hráčov v niekoľkých kluboch. Januárový program preto bude zhustený o dohrávky, ktoré sú vtesnané medzi jednotlivé kolá. Našťastie, pôvodný januárový program umožňuje vložiť dohrávky medzi jednotlivé kolá, v zhustený sled zápasov čaká napríklad Nitru, Poprad, prípadne aj Trenčín. Niektoré odložené kolá ale ešte nemajú stanovený termín, je preto možné, že v konečnom dôsledku bude zápasov viac. Na druhej strane, ani epidemiologická situácia nenahráva tomu, aby sa do karantény nedostali ďalšie tímy, čím opäť dôjde k odloženiu zápasov. 

Boj o udržanie bude vrcholiť

Liptovský Mikuláš si poslednú pozíciu v tabuľke „držal“ takmer počas celého decembra a pokračuje v tom aj v novom roku. Z pohľadu záchrany bude január zrejme najdôležitejším mesiacom, v prípade, ak sa Liptákom nepodarí vymaniť z poslednej pozície do olympijskej prestávky, bude náročné dostať sa z nej neskôr. Do predpokladaného boja o záchranu je okrem Liptovského Mikuláša stále namočená aj trojica Nové Zámky, Trenčín a Banská Bystrica. Dukla Trenčín aj „Barani“ majú pred Liptákmi osem, resp. jedenásťbodový náskok, v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom tak ide iba o zopár bodov naviac. Trenčín má však k dobru tri zápasy, čím je teda z uvedenej štvorice momentálne v najlepšom postavení. Karty by mohla zmiešať prípadná strata formy niektorého z tímov uprostred tabuľky, mimo ohrozenia nie je napríklad ani Prešov či Spišská Nová Ves. V prípade, ak by u jedného z tejto dvojice došlo k výraznejšiemu zhoršeniu výsledkov, mohli by boj o záchranu ešte zamotať. Zatiaľ sú však v zóne mimo ohrozenia a aj v ich prípade najmä január napovie, či to tak zostane aj naďalej. V najväčšom ohrození sú okrem Liptákov aj hráči Nových Zámkov. Zdá sa, že Zámčania nechcú nechať nič na náhodu, svedčia o tom dve víťazstvá na prelome rokov proti lídrovi z Bratislavy. Zároveň však delí „býkov“ od posledného miesta iba štvorbodový náskok, a ak ho počas januára nezvýšia, budú v boji o vyhnutie sa poslednému miestu namočení aj naďalej.

Olympiáda za dverami

Januárový kolotoč zápasov síce nebude prerušený reprezentačnou prestávkou, no zraky a mysle všetkých priaznivcov hokeja budú čoraz častejšie smerovať k blížiacim sa olympijským hrám. Tie sú na programe vo februári, no v priebehu prvého mesiaca roka sa bude kryštalizovať finálna nominácia na olympijský turnaj, ktorej súčasťou budú s veľkou pravdepodobnosťou aj hráči z extraligy. Zatiaľ nie je jasné koľko a z ktorých tímov, nejaké indície však už dali aj predchádzajúce turnaje či predčasne ukončené MS hráčov do 20 rokov. 

Stabilná pozícia lídra

Slovan Bratislava vstúpil aj do nového roka v pozícii lídra tabuľky, ktorú si drží už dlhodobo. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom narástol bodový rozdiel medzi prvým a tretím mužstvom tabuľky z piatich na momentálnych pätnásť bodov. Druhý Zvolen stráca na lídra päť bodov. Nič nenasvedčuje tomu, že by sme na čele tabuľky mali očakávať nejakú zmenu, „belasí“ pravidelne víťazia, majú na konte suverénne najviac strelených gólov a zároveň najmenej inkasovaných, najviac víťazstiev, spolu so Zvolenom najmenej prehier a na čele relatívne pohodlný náskok. Dve prehry s Novými Zámkami na prelome rokov síce trochu oslabili ich pozíciu, no ak sa nestane nič závažné, bojovať o čelo tabuľky budú zrejme iba dve mužstvá – Zvolen a Slovan, pričom „rytieri“ to nebudú mať jednoduché. Aj v tomto prípade bude rozhodujúci prebiehajúci mesiac, ak si Slovan udrží líderskú pozíciu s náskokom aspoň desiatich bodov, je veľmi pravdepodobné, že o víťazovi základnej časti bude takmer rozhodnuté ešte pred začiatkom olympijských hier.

Na záver ponúkame výber najatraktívnejších januárových zápasov, ktoré sa určite oplatí sledovať a pri ktorých predpokladáme, že dokážu zamiešať poradím v tabuľke:

14.01.2022 18:00 HK Dukla Trenčín - HC MIKRON Nové Zámky

18.01.2022 18:00 HK Poprad - HK Nitra

21.01.2022 17:30 HK Spišská Nová Ves - HC Košice

21.01.2022 19:30 HK Poprad - HC Slovan Bratislava

23.01.2022 16:15 HKM Zvolen - HC Košice

25.01.2022 18:00 HK Nitra - HK Poprad

30.01.2022 15:00 HC Košice - HC Slovan Bratislava

30.01.2022 16:00 HK Dukla Ingema Michalovce - HK Dukla Trenčín

30.01.2022 17:00 Hk 32 Liptovský Mikuláš - HC MIKRON Nové Zámky

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY