× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #57


13.01.2022

Prvý týždeň nového roka priniesol tri nekompletné kolá, ktoré však aj napriek tomu boli bohaté na zaujímavé momenty. Tie najlepšie a aj najhoršie sme Vám, ako už býva pravidlom, zhrnuli a priblížili v 57. vydaní rubriky Trieda a bieda. 

TRIEDA

Na góly bohaté zápasy

Tri hracie kolá prvého januárového týždňa síce neboli kompletné, no  zápasy, ktoré sa odohrať podarilo, priniesli vo viacerých prípadoch zaujímavé dianie. Zahanbiť sa nedali útočníci, videli sme preto niekoľko gólovo bohatých zápasov. Najmä v prvom kole roku 2022 si obrany dali voľno a v žiadnom zo štyroch odohraných zápasov nepadlo menej než šesť gólov. Desať gólový zápas sme mohli vidieť pod Urpínom, kde sa vyznamenala najmä ofenzíva „baranov“ a do siete Popradu vsietila sedem presných zápasov. „Kamzíci“ dokázali odpovedať iba tromi, no to na víťazstvo nestačilo. Ofenzíva Banskej Bystrice tak nadviazala na posledný týždeň predchádzajúceho roka, kedy sa jej tiež darilo. Deväť gólov padlo v zápase Nových Zámkov s Nitrou. Už o dva dni na to si obrany zobrali voľný deň v Bratislave, kde sa stretol domáci Slovan s Nitrou. „Corgoňom“ na víťazstvo nestačilo ani päť presných zásahov, Bratislavčania pridali o dva viac a mohli sa tak tešiť z víťazstva 7:5. Dôvod na radosť mal aj útočník belasých Andrew Yogan, ktorý dosiahol hetrik, celkovo už trinásty extraligový v tejto sezóne. V nedeľňajšom 50. kole zase padali góly v Prešove, kde sa uskutočnilo derby medzi domácimi a susednými „oceliarmi.“ V jedenásť gólovom stretnutí si presné zásahy rozdelili mužstvá v pomere 7:4 v prospech hosťujúceho celku. Bolo sa teda na čo pozerať.

Vošvrda a Michalovce znovuzrodené

Michalovské „líšky“ mali počas decembra zlé obdobie, šnúra ôsmich prehier a iba jedno víťazstvo neveštili nič dobré. Zemplínčania sa však z krízy vymanili v predposledný deň starého roka a odvtedy iba víťazia. V prvom januárovom týždni zaznamenali v troch zápasoch plný bodový zisk deväť bodov, postupne si poradili doma s Prešovom aj s Košicami, darilo sa im aj na ľade Spišskej Novej Vsi. Momentálne sú teda jednoznačným lídrom na východe Slovenska, čo odzrkadľuje aj ich postavenie v ligovej tabuľke. Vo všetkých troch zápasoch stál v bráne Michaloviec Tomáš Vošvrda. Český brankár sa pridal k „líškam“ iba 28. decembra, a to po ukončení svojho pôsobenia v Liptovskom Mikuláši, na ktoré zrejme nebude spomínať v najlepšom. Zdá sa však, že prestup prospel obom, Michalovce víťazia a Vošvrda už stihol vychytať jedno čisté konto a za ostatné tri zápasy inkasoval iba dvakrát.

Dvakrát po sebe Slovan neporazíš

Novozámocký hokejisti prekvapivo zvíťazili v poslednom zápase starého roka na ľade Slovana Bratislava tesným výsledkom 2:1. Už o pár dní na to hostili tohto súpera na svojom štadióne a zrejme nikto okrem hráčov a fanúšikov juhoslovenského klubu nepočítal s víťazstvom, najmä pri pohľade na ligovú tabuľku a rozdiel medzi prvým Slovanom a jedenástymi Novými Zámkami. Opak sa však stal pravdou a „býci“ dokázali, že ich víťazstvo na štadióne Ondreja Nepelu nebolo náhodné a nešlo iba o podcenenie zo strany súpera. V domácom prostredí si s „belasými“ poradili opäť iba tesne, 3:2, no pre hokejistov Nových Zámkov išlo bezpochyby cenné víťazstvo, ktoré ich v snahe o vyhnutie sa poslednému miestu určite nakopne aj do ďalších stretnutí. 

BIEDA

Spišiaci v kríze

Hokejisti Spišskej Novej Vsi sa so 42 bodmi aktuálne nachádzajú na siedmej priečke v ligovej tabuľke, no ich vyhliadky do ďalších kôl nie sú príliš pozitívne. V predchádzajúcom týždni prehrali všetky tri duely a natiahli sériu prehier na štyri zápasy. Prešov na ôsmom mieste však stráca na „rysov“ iba bod, deviata Banská Bystrica štyri a desiaty Trenčín, ktorý ma tri zápasy k dobru, sedem bodov. S pomerne „pokojnej“ pozície uprostred tabuľky sa tak, v prípade pokračovania negatívnej série, môže Spišská Nová Ves prepadnúť na chvost tabuľky a spôsobiť si tým výraznejšie problémy. Boj o záchranu bude totiž drsný, v prípade, ak budú Spišiaci mimo formy, nemusí sa ich prvý rok v extralige skončiť podľa ich predstáv. Problémom „rysov“ bola najmä strelecká efektivita, v spomínaných troch zápasoch vsietili iba štyri góly a napríklad v dueli proti Košiciam bola úspešnosť ich streľby iba na úrovni 2,86 %, čo je veľmi málo.

foto: projekttimeout.sk (Miroslava Maťašová)

Barani ako na hojdačke

Hoci sme v prvej časti článku vyzdvihli ofenzívne výkony Banskej Bystrice, výsledky „baranov“ za predchádzajúci týždeň tomu nenapovedajú. Po tom, čo Banská Bystrica vysoko zdolala Poprad, ďalší zápas proti poslednému Liptovskému Mikulášu si za klobúk jej hokejisti už nedajú. Liptáci rozhodli o osude zápasu v podstate už v prvej tretine, po 43 sekundách zápasu viedli 2:0. Brankár Belányi si nevybral najlepší deň, a tak po druhom góle putoval na striedačku. Dvojka „baranov“ Gajan sa však ani nestihol dotknúť puku a už po 35 sekundách ho lovil zo svojej brány. V piatej minúte už bolo 4:0 a hoci hostia znížili, gól do šatne dali opäť domáci. Tí v ďalšom priebehu zápasu už len bránili výsledok, čo sa im napokon aj podarilo. Na Banskú Bystricu následne čakalo na vynovenom domácom štadióne už piate derby v tejto sezóne proti Zvolenu. V predchádzajúcich štyroch „barani“ ťahali za kratší koniec a ani v tom piatom to nedopadlo inak. „Rytieri“ zvíťazili futbalovo 1:0 a Banskobystričania nedokázali na gól premeniť ani jednu z 33 striel na bránu.  

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY