× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Kto by mohol pocestovať do Pekingu?


17.01.2022

Už zajtra by mala byť známa konečná nominácia na olympijský turnaj v Pekingu, ktorý sa uskutoční v priebehu februára. Do reprezentačného výberu trénera Craiga Ramsayho by sa pri neúčasti hráčov zo zámoria mohlo dostať aj niekoľko hráčov našej najvyššej súťaže. Presný počet a zloženie nominácie síce bude známe až zajtra, my sme si však na túto tému „zašpekulovali“ už dnes.

Pomerne veľké množstvo extraligových hokejistov sa zúčastnilo aj dvoch predchádzajúcich prípravných turnajov vo Švajčiarsku a Nemecku, základ pre nomináciu by sme ale mohli hľadať ešte pred začiatkom tejto sezóny, a to v olympijskej kvalifikácii. Extraligu v nej však zastupoval iba jeden hráč – obranca Nitry Šimon Nemec. A hoci v augustovej kvalifikácii chýbalo viacero hráčov zo zámoria, pätica, ktorá sa v nej predstavila sa do Pekingu nedostane, bude ju preto potrebné nahradiť hráčmi z Európy. Neskoršie prípravné turnaje v novembri v Nemecku, resp. v decembri vo Švajčiarsku mali v oboch prípadoch bohaté zastúpenie extraligových hokejistov. Na Nemeckom pohári sa ich predstavilo dvanásť, na Švajčiarskom desať a je takmer isté, že niektorí z nich sa dostanú aj na tohtoročnú olympiádu.

Ak sa pozrieme na aktuálne štatistiky, formu a produktivitu hráčov a pri zohľadnení reprezentačných skúseností, by sme s ako prvým potenciálnym nominovaným mali uvažovať so Samuelom Bučekom. Nitriansky rodák vedie s devätnástimi presnými zásahmi tabuľku strelcov extraligy, k tomu pridal ďalších dvanásť asistencii, dovedna má teda 31 kanadských bodov, čo ho v tabuľke produktivity radí na ôsme miesto.  V prebiehajúcej sezóne sa predstavil v dvoch zápasoch na Nemeckom pohári, v ktorých zaznamenal dva góly. S reprezentáciou už má určité skúsenosti a vzhľadom na jeho aktuálnu formu je vysoko pravdepodobné, že ho uvidíme aj na olympijskom turnaji.

Okrem Bučeka by si mohol v Pekingu obliecť reprezentačný dres aj jeho tímový kolega Šimon Nemec. Mladého a perspektívneho obrancu Nitry sme mohli okrem augustovej olympijskej kvalifikácie vidieť aj na nedávnych, predčasne ukončených MS hráčov do 20 rokov. Na oboch spomínaných turnajoch zaznamenal Nemec jeden kanadský bod za asistenciu, najmä na juniorských MS však toho, podobne ako je spoluhráči, nestihol odohrať príliš veľa. Nemca sme mohli vidieť aj na minuloročných majstrovstvách sveta a je veľmi pravdepodobné, že ho uvidíme aj pod piatimi kruhmi. Na gól v prebiehajúcej sezóne síce stále čaká, v 27 zápasoch však zaznamenal osemnásť asistencii a patrí k oporám zadných radov Nitry.

Dvojica Peter Zuzin a Pavol Regenda sa v rebríčku produktivity pohybuje tesne vedľa seba. 31 ročný útočník Zvolena si v prebiehajúcej sezóne pripísal tridsať kanadských bodov za trinásť gólov a sedemnásť asistencii, o deväť rokov mladší Regenda má na svojom konte rovnaký počet bodov za desať gólov a dvadsať asistencii. Obaja boli počas jesene v hľadáčiku reprezentačného trénera, Regenda sa predstavil v Nemecku aj vo Švajčiarsku, skórovať sa mu podarilo iba raz. Zuzin svoje výkony predviedol iba vo Švajčiarsku, kde zaznamenal štyri gólové nahrávky. Obaja majú približne rovnaké šance prebojovať sa do záverečnej nominácie a hoci pravdepodobnosť je o niečo nižšia, ako v prípade nitrianskej dvojice, vzhľadom na šírku reprezentačného výberu a ich momentálnu formu vôbec nie sú bez šance.

Vedenie a tréneri reprezentácie dlhodobo razia stratégiu zapracovávania mladých hráčov. Ponúka sa preto otázka, či nedostane šancu ešte niektorý z hráčov do dvadsať rokov. Momentálne je z čoho vyberať, napokon aj v predchádzajúcich reprezentačných výberoch sme videli niekoľko debutantov z viacerých extraligových mužstiev. Bez šance teda úplne nie je ani jeden z dvojice Filip Mešár – Maroš Jedlička. Obaja majú pred sebou perspektívne hokejové kariéry, a tak by prípadná účasť na olympiáde bola pre nich určite obrovskou skúsenosťou a impulzom do ďalšej kariéry. Popradského útočníka Mešára sme mohli vidieť v zápasoch na Nemeckom pohári, kde výkonmi určite nesklamal, no v troch odohraných zápasoch si pripísal iba bod za asistenciu. V jeho neprospech hrá najmä minimum reprezentačných skúseností a aktuálna forma, či produktivita v doterajšej sezóne. Opačne je na tom zvolenský útočník Jedlička, ktorý má, trochu nečakane, na konte už 26 kanadských bodov za desať gólov a šestnásť asistencii. Jedlička však nedostal počas sezóny šancu ukázať sa v reprezentačnom drese, hoci by si ju za predvedené výkony v tejto sezóne určite zaslúžil. Práve z tohto dôvodu, aj napriek dobrej forme, sú jeho olympijské výhliadky ešte o niečo nižšie.

Zabudnúť nemôžeme ani na Marcela Haščáka. Ten je po prestupe do Slovana Bratislava z Komety Brno mimoriadne produktívny, v sedemnástich zápasoch zaznamenal šestnásť gólov a pätnásť asistencii, a v počte kanadských bodov je na tom rovnako ako Buček. Haščák sa naposledy v reprezentácii predstavil v roku 2020, v prebiehajúcej sezóne šancu nedostal, no vzhľadom na jeho reprezentačné skúsenosti to zrejme ani nie je nutné. Záležať bude aj na tom, či do Pekingu pocestuje mladý tím, alebo budú tréneri dbať aj na skúsenosti, v tom prípade by Haščák nebol úplne bez šance. Okrem neho by sme mali spomenúť aj Dávida Bondru, ktorý prišiel do Popradu v priebehu sezóny z tímu Bratislava Capitals a predstavil sa aj na Švajčiarskom pohári. Tam neskóroval a aj v popradskom drese má na konte zatiaľ iba šesť kanadských bodov za dva góly a štyri asistencie, takže práve aktuálna forma je to, čo mu cestu do Číny môže zahatať.

V priebehu sezóny a aj na jednotlivých reprezentačných zrazoch sa objavujú rôzní hráči, ktorí výkonnostne poskočili. Či už ide o Juraja Šišku, Róberta Vargu, Dávida Mudráka alebo Adriána Holešinského. Ich prípadná nominácia síce nie je úplne vylúčená, no išlo by o pomerne veľké prekvapenie a zrejme aj nečakaný ťah zo strany trénerov, no v hokeji je možné všetko. Nechajme sa preto prekvapiť, aký bude konečný menoslov hokejistov, ktorí budú reprezentovať Slovensko na olympijských hrách v Pekingu.  

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY