× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a Bieda #58


19.01.2022

Pandémia koronavírusu je bohužiaľ stále súčasťou prebiehajúceho ročníka slovenskej extraligy. Počas minulých dní sme boli do istej miery ochudobnení o zápasy „kamzíkov“,  ktorí zo spomínaného dôvodu nastúpili do súťažného kolotoča až v nedeľu. Napriek tomu, sme v priebehu celého týždňa  boli svedkami vskutku zaujímavých stretnutí, z ktorých ťažili prevažne mužstvá na špici tabuľky. My vám preto dnes v našej rubrike opätovne prinášame súhrn hokejových celkov, ktorým minulotýždňové zápasy vyšli na výbornú a rovnako aj tých, ktoré ťahali v posledných kolách prevažne za kratší koniec.  

TRIEDA

Lídri opäť ukazujú svoju dominanciu

V priebehu týždňa sme mali možnosť vidieť veľmi atraktívne zápasy v podaní dvojice tímov, o ktorých mnoho hokejových „fajnšmekrov“ hovorí ako o finalistoch prebiehajúceho ligového ročníka. Prvým z dvojice je bratislavský Slovan, ktorý sa postupne predstavil v piatok proti Liptovskému Mikulášu, ktorý dokázal s prehľadom deklasovať na konečný stav 7:1. V prvej dvadsaťminútovke „belasí“ otvorili skóre zásluhou Jakuba Sukeľa. V druhej tretine pokračoval bratislavský celok v dominancii a zvýšil náskok o tri góly. V posledných dvadsiatich minútach to bol už len gólový koncert hokejistov s orlom na hrudi, ktorí sa dokázali ešte štyrikrát presadiť. Na svoj druhý zápas nastupovali o dva dni neskôr pod Urpínom. V tomto stretnutí takisto jasne dominovali od začiatku, keďže domáci dokázali prekonať brankára Clintona Windsora zásluhou Miloša Bubelu a Josepha Bergera až v samom závere zápasu. Treba však vyzdvihnúť aj individuálny  výkon bratislavského útočníka Marcela Haščáka, ktorý v tomto stretnutí obohatil svoje konto o ďalší hetrik a pridal k nemu ešte aj dve asistencie. Druhým tímom zo spomínanej dvojice sú zvolenskí „rytieri“, ktorí svoj prvý zápas odohrali proti Liptovskému Mikulášu, kde zrežírovali celý zápas. Súperovi dovolili iba dva góly a nakoniec s prehľadom vyhrali 5:2. V závere pracovného týždňa hráči spod Pustého hradu cestovali na východ krajiny aby si zmerali sily s trápiacim sa  Prešovom. V tomto dueli „rytieri“ otvorili skóre zásluhou amerického legionára Kylea Osterberga, v druhej tretine dokázali opäť navýšiť vedenie o ďalšie dva góly. V poslednej dvadsaťminútovke sa domácim podarilo druhýkrát gólovo presadiť,  na túto akciu však odpovedali Nick Saracino a Václav Stupka, čím zabezpečili Zvolenu jasnú výhru. V treťom zápase naskakovali na ľad proti koronavírusom oslabeným „kamzíkom“, ktorých zničili štyrmi presnými zásahmi už v prvej tretine. V druhej tretine sa „bryndziari“ presadili ešte dvakrát avšak Popradčania dokázali dvoma gólmi v presilovkách kozmeticky znížiť náskok. Napokon v posledných dvadsiatich minútach zavŕšil Ville Leskinen popradskú skazu a uzavrel skóre na 7:2. Za zmienku stoja  jednoznačne individuálny výkon Kyleho Osterberga, ktorý si počas dvoch zápasov pripísal na konto šesť bodov. So zhodným bodovým súčtom je potrebné ešte vyzdvihnúť výkon mladého útočníka Maroša Jedličku a skúseného kanoniera Petra Zuzina.

Líšky na výslní

Hokejisti Michaloviec  privítali v piatok na domácom klzisku spišských „rysov“. V tomto východniarskom šlágri si nakoniec Michalovčania zabezpečili víťazstvo v prostrednej tretine, kedy nastrieľali tri góly, z ktorých dva strelil dvadsaťosemročný center Tony Cameranesi. Spišiaci síce počas prvej tretiny otvorili skóre avšak, michalovskú gólovú smršť z druhej dvadsaťminútovky nedokázali prekonať a tak v posledných sekundách len upravili výsledok na konečných 3:2. Vo svojom druhom zápase v nedeľu hostili hokejistov z Liptovského Mikuláša. Prvá tretina nebola veľmi bohatá na góly, otvoriť skóre dokázal v ôsmej minúte Roman Faith avšak nikto ďalší sa už strelecky nepresadil. Faith v druhej tretine po štyroch minútach odpovedal na vyrovnávajúci gól fínskeho legionára Kaspera Eloa, ktorý sa strelecky presadil v tridsiatej minúte. V posledných dvadsiatich minútach zvýšili michalovský náskok Pavol Regenda a Antti Erkinjuntti, na ktorých však Liptáci už nedokázali odpovedať a tak zápas skončil jasnou výhrou domácich.

„Vojaci“ so skalpom Nových Zámkov aj Spišskej Novej Vsi

Trenčania  na svoj prvý zápas v závere pracovného týždňa cestovali na južné Slovensko, kde si zmerali sily s nevyspytateľnými novozámockými „býkmi“. V prvej tretine sa v desiatej a potom aj dvanástej minúte strelecky presadil Aaron Berisha, ku ktorému sa v prostrednej časti pridali aj Samuel Krajč a dvoma zásahmi kanadský legionár Samson Mahbod. V tretej tretine dokázal odpovedať jediný strelec domácich a to v štyridsiatej šiestej minúte Robert Jackson a upraviť tak skóre na konečných 5:1. Víťazne naladení „vojaci“ cestovali o štyridsaťosem hodín neskôr na východ krajiny aby zabojovali o cenné body so Spišiakmi. Aj v tomto zápase hostia dominovali celý čas a zásluhou Juraja Bezúcha, ktorý vstrelil dva góly, Aarona Berishu a Radoslava Tybora, ktorý sa presadili po jednom góle, vyhrali aj tento zápas hladko 4:1.

BIEDA

Spišiaci minulý týždeň bez bodu

Hokejistom zo Spiša minulý týždeň absolútne nevyšiel. Citeľná bola strata najmä brankárskej opory Marcela Melicherčíka. Prvý zápas absolvovali v Michalovciach, kde to spočiatku vyzeralo nádejne. Zásluhou Otta Nieminena otvorili skóre v osemnástej minúte prvej tretiny. Počas druhej tretine totálne vybuchli aj vďaka trestom Róberta Džugana a Arvina Artwala, ktoré dodali domácim početnú výhodu, ktorú premenili na dva góly, pričom ďalší pridali pri obojstrannom vylúčení. V poslednej dvadsaťminútovke síce dokázal Petgrave skórovať avšak tri minúty pred koncom, čo nebol dostatočný čas pre hostí poslať  zápas  aspoň do predĺženia. V nedeľnom stretnutí proti Trenčínu nevyužili domáce prostredie, keďže sa nevedeli od samého začiatku presadiť. Nakoniec strelil jediný gól domácich Andreas Štrauch čím aspoň kozmeticky upravil výsledné skóre.

„Prekliate koňare“

Prešovčanom sa vskutku posledný čas nedarí. Z desiatich zápasov po sebe dokázali vyhrať iba trikrát, nie však minulý týždeň. Piatkový zápas proti úradujúcim majstrom im na pohode nepridal už od prvej minúty. Hokejisti z metropoly Šariša sa dokázali presadiť zásluhou svojej stálej opory Eduarda Šimuna až v dvadsiatej piatej minúte po vylúčení Mareka Viedenského. Po domácom výprasku od majstrov cestovali východniari do Nitry. Tam sa im podarilo síce odpovedať na otvorené skóre Róberta Vargu v dvadsiatej deviatej minúte vďaka Aurelovi Naušovi. Žiaľ v tomto zápase to bol pre Prešov jediný gól, na ktorý vzápätí odpovedal Adam Sýkora, po ktorom nasledovalo vylúčenie Erika Rajnohu, ktoré využil Willie Raskob. Jeho gól spečatil výhru „corgoňov“ na konečných 3:1.

Liptovská skaza pokračuje

Ako už bolo mnohokrát spomínané, hokejistom spod Tatier sa v tomto ročníku veľmi nedarí. Minulý týždeň tak opäť odišli bez bodu. V utorok sa predstavili proti majstrom, kde utŕžili svoju prvú minulotýždňovú porážku. Presadiť sa Liptáci dokázali až v tridsiatej minúte zásluhou Sameliho Ventelu, ktorý tak znížil zvolenský dvojgólový náskok. Ešte v rovnakej tretine dokázal odpovedať Peter Zuzin, na ktorého v poslednej dvadsaťminútovke nadviazali Ville Leskinen a zásluhou vylúčenia Michala Murčeka aj Maroš Jedlička. V závere zápasu sa strelecky ešte na strane domácich dokázal presadiť Martin Kriška a tým aj uzavrieť nelichotivý výsledok pre domácich 2:5. V piatok Liptáci hostili lídra tabuľky, ktorý však pod Tatrami rozpútal gólovú smršť, počas ktorej dovolil domácim iba jediný gól v tridsiatej ôsmej minúte v podaní  Juraja Juríka. Minulotýždňovú tragédiu zavŕšili Liptáci v Michalovciach,  kde sa aj napriek nespočetnému množstvu faulov na strane domácich dokázali gólovo angažovať  iba raz zásluhou fínskeho legionára Kaspera Eloa.

 

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY