× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Paukovčekov víťazný debut pod Urpínom, Berger chváli bystrických fanúšikov


19.02.2022

Uplynulý večer sme boli v Banskej Bystrici svedkami napínavého derby medzi odvekými rivalmi spoza rieky Hron. „Rytieri“ si s „baranmi“ zmerali sily už po šiesty a zároveň poslednýkrát v základnej časti prebiehajúcej sezóny. Kvalitný hokej na Horehroní si nenechalo ujsť až niečo vyše sedem stovák nadšených divákov, ktorí vytvorili na štadióne neopakovateľnú atmosféru. Možno aj to nakoniec dopomohlo k víťazstvu hráčov spod Urpína, ktorí tak konečne po dvoch rokoch prelomili víťaznú sériu Zvolena.

Priaznivci Banskej Bystrice sa mohli tešiť z otváracieho gólu už v šiestej minúte hry. Hoci boli domáci po vylúčení Dimitriiho Kostromitina v oslabení, Charles Berger dokázal veľmi pekne oblafnúť zvolenskú defenzívu a poslať svoj tím do vedenia.„ Myslím si, že sme dnes dokázali hrať veľmi sústredene a hlavne súdržne ako jeden tím, čo nám nakoniec aj pomohlo získať v samostatných nájazdoch ten jeden bod navyše. Musím však podotknúť, že so Zvolenom sme každý jeden zápas v tejto sezóne odohrali veľmi dobre, takže dnešné víťazstvo nám iba dokázalo, že hráme dostatočne kvalitne na to, aby sme sa prepracovali medzi šesť najlepších tímov,“ skonštatoval americký legionár. Dvadsaťsedemročný center si z tohto stretnutia okrem výhry odnáša aj štyri kanadské body za hattrick a jednu asistenciu. „ Je to nádherný pocit, streliť hattrick práve proti nášmu najväčšiemu rivalovi,“ stručne zhrnul Berger, ktorý sa vďaka svojmu výkonu stal bystrickým hrdinom včerajšieho zápasu. „Som veľmi nadšený, že sa dnešné derby odohralo konečne za prítomnosti fanúšikov. Je veľmi náročné hrať pred prázdnym hľadiskom, keď nemáte možnosť vidieť tú vášeň pre hokej, ktorú tunajší fanúšikovia v Bystrici majú. Je veľkým povzbudením vidieť, ako ľudom na tribúnach záleží na tom, čo sa deje na ľade a zároveň akú radosť im to prináša,“ popísal svoje pocity z prvého pohronského derby v tejto sezóne, odohratého za prítomnosti fanúšikov, šikovný kanonier.

Pod Urpínom sa z jednogólového vedenia tešili iba necelé tri minúty vďaka Villemu Leskinenovi, ktorý využil presilovku a efektne upratal puk poza Weningerov chrbát. „Dnes to, žiaľ, nebol náš najlepší výkon. Naopak Banská Bystrica predviedla veľmi kvalitnú hru. Hoci som veľmi rád, že som si dnes pripísal na konto hattrick, víťazstvo je v konečnom dôsledku to, na čom nakoniec záleží,“ skomentoval zvolenský krídelník, ktorý sa zároveň vyjadril, že nesleduje výkony svojich krajanov, ktorí si onedlho zahrajú o zlato na prebiehajúcej olympiáde v Pekingu. Tento zápas by sa koniec – koncov dal charakterizovať aj ako zápas legionárov. V pätnástej minúte hry sa podarilo veľmi efektívne využiť bystrickú presilovku Mitchellovi Fossierovi, ktorý po peknej akcii odohratej za pomoci Gabora a Bergera tečoval puk do Rahmovej siete. Na úvod druhej tretiny sme boli svedkami vylúčenia na oboch stranách. Na strane Zvolena si šiel na lavicu hanby sadnúť Peter Krieger a naopak, na strane domácich to bol debutant Lukáš Paukovček, ktorého v poslednom prestupovom dni Banská Bystrica vymenila s Trenčínom za obrancu Adama Žiaka. „ Je to veľmi dobrý pocit vyhrať prvý zápas v novom tíme a ešte k tomu derby. Hoci som tu iba dva dni, táto atmosféra tu mala grády a cítil som veľkú podporu zo strany fanúšikov. Aj keď pripúšťam, že dnes moja hra nebola ešte ideálna, pretože si myslím, že dokážem hrať oveľa lepšie. Zatiaľ sa však ešte spoznávam so spoluhráčmi, takže do budúcnosti budem dozaista predvádzať lepšie výkony,“ skomentoval svoju premiéru pod Urpínom tridsaťjedenročný center. Celkovo v prostrednej dvadsaťminútovke sme videli iba jeden gól, ktorým dorovnal skóre Ville Leskinen.

V tretej tretine sa v štyridsiatej tretej minúte dostal do skvelej šance opäť Charles Berger, vďaka ktorej nakoniec poslal opätovne Bystričanov do vedenia. Takmer o desať minút neskôr sa zopakovala situácia z prvej tretiny, v ktorej úspešne premenil zvolenskú presilovku Ville Leskinen. Presný zásah dvadsaťšesťročného Fína nakoniec poslal celý zápas do predĺženia. Hoci sme v nadstavenom čase boli svedkami niekoľkých veľmi pekných akcií zo strany oboch tímov, nakoniec ani ten nestačil na rozlúsknutie rébusu, kto sa stane víťazom posledného pohronského derby v základnej časti. Rozhodnúť museli až samostatné nájazdy, v ktorých sa veľmi efektne do tretice presadil Charles Berger. Netreba však zabudnúť ani na výkon brankára „baranov“  Evana Weningera, ktorý svoj tím perfektne podržal a vychytal všetky zvolenské strely. „Zvolen je veľmi dobrý tím. Veľmi ťažko sa vždy proti nim hrá. Nám sa podarilo odohrať veľmi dobrú prvú tretinu. V druhej dvadsaťminútovke sme boli trošku nedôslední a navyše sa musíme  do budúcna naučiť efektívnejšie brániť proti početným zvolenským útokom. Tretiu tretinu sme odohrali veľmi dobre, až na ten jeden nešťastný moment, ktorý nás stál vyrovnávajúci gól. Avšak zápas sme vyhrali, takže to nakoniec viedlo k našej spokojnosti,“ zhodnotil priebeh uplynulého derby tréner „baranov“ Antti Karhula. Taktiež vyzdvihol aj výkon bystrického hrdinu Bergera, ktorý nakoniec zabezpečil domácim po samostatných nájazdoch výhru. „Áno, Berger hral dnes naozaj dobre. Pochváliť však treba celú jeho lajnu, ktorá nakoniec zápas otočila v náš prospech,“ skonštatoval banskobystrický kormidelník.

Na pocity z dnešného prehratého derby a aj na hodnotenie výkonu jeho zverencov sme sa spýtali aj trénera hostí Petra Oremusa. „ Tento zápas by sa dal charakterizovať ako dobré ligové derby. Na ľade sme ukázali veľmi kvalitnú a rýchlu hru, na ktorú však Bystričania dokázali veľmi dobre reagovať. Akurát nám jedine chýbalo viacej gólov, aby sme nakoniec boli  v zápase úspešní,“ stručne uzavrel Oremus. 

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY