× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Buncis, Volgin, Peters, Afanasyev


21.02.2022

Na záver prestupového obdobia sa kluby snažia na poslednú chvíľu obohatiť svoje kádre o zaujímavých hráčov, pri ktorých predpokladajú, že by mohli zapadnúť do ich konceptu a pred záverečnou fázou sezóny čo možno najviac posilniť. Ani tento ročník nebol výnimkou a do extraligy prišlo pred definitívnym uzavretím súpisiek viacero zaujímavých zahraničných hokejistov.

Filips Buncis

Pod Zobor prichádza dobre stavaný lotyšský center Filips Buncis, ktorý počas prebiehajúcej sezóny pôsobil v KHL v tíme  Dinamo Riga, ktoré však po základnej časti skončilo na poslednom mieste v tabuľke. V 37 zápasoch v drese Rigy si Buncis pripísal iba tri kanadské body za gól a dve asistencie, v tomto smere sa mu teda príliš nedarilo, no v Nitre určite vedia, prečo siahli po takomto hráčovi. 24- ročný Lotyš pôsobil okrem spomínanej Rigy aj v Nemecku, v predchádzajúcej sezóne obliekal dres Krefeldu Penguins, ani tu však bodovo nevynikal, v 38 odohraných zápasoch nazbieral šesť kanadských bodov (3+3). Hrozivo vyzerajú jeho +/- body, za sezónu 2020/2021 ich nazbieral až 22 záporných. Buncis v sedemnástich rokoch odišiel do zámoria, kde počas šiestich sezón pôsobil v rôznych juniorských zámorských súťažiach, pričom najviac sa mu darilo v tíme Johnstown Tomahawks, kde nazbieral 36 kanadských bodov za jedenásť gólov a dvadsaťpäť asistencii. Bude zaujímavé sledovať, ako sa mu bude dariť v našej lige a či počas zvyšku aktuálnej sezóny dokáže nadviazať na svoje pôsobenie v zámorských súťažiach.

Alexei Volgin

Aj 31 ročný obranca, ktorý vystužil zadné rady Košíc, prichádza do Tipos extraligy z KHL. V prebiehajúcej sezóne pôsobil v tíme Amur Chabarovsk, kde v 35 zápasoch získal dvanásť kanadských bodov za gól a jedenásť asistencii, čo na obrancu nie je málo. Volgin má skúsenosti iba z ruských súťaží, Košice sú pre neho prvé zahraničné pôsobisko v jeho kariére. Rodák zo Samary sa počas svojej doterajšej kariéry pohyboval zväčša medzi KHL a nižšou ruskou VHL, v KHL obliekal prevažne dresy Lady Togliatti a Nižnekamsku, čo mu však v tejto súťaži výraznejší úspech neprinieslo. Ruský zadák má dostatočné skúsenosti, ak sa mu podarí zapadnúť do tímu a zvykne si na herný štýl, môže byť pre „oceliarov“ platnou posilou do zvyšku sezóny a pomôcť im vo vyraďovacej časti.

Anthony Peters

Kanadský brankár Anthony Peters prichádza do Slovana Bratislava z tímu Graz99ers, kde však počas aktuálnej sezóny nastúpil iba v štyroch dueloch a jeho úspešnosť sa pohybovala na úrovni tesne nad 90%. V Slovane sa Peters pridá ku svojmu krajanovi Windsorovi a ku dvojici Gudlevskis – Hlavaj, zdá sa teda, že „belasí“ chcú pred play – off tento post poriadne vystužiť a nenechať nič na náhodu. Rodák z kanadského Ontária pôsobil prevažnú časť jeho doterajšej kariéry v nižších zámorských súťažiach vrátane OHL či AHL. Do Európy sa presunul až na začiatku sezóny 2019/2020 a to konkrétne do tímu najvyššej nemeckej súťaže Iserlohn Roosters, kde pôsobil jeden ročník. Kroky 31- ročného brankára následne putovali ešte o niečo severnejšie, v tíme MODO Hockey v druhej najvyššej švédskej súťaži odchytal v sezóne 40 zápasov s úspešnosťou 90,6 %. Anthony pochádza z hokejovej rodiny, jeho starší brat Justin chytá v tíme BK Mladá Boleslav, mladší Alex, ktorý bol v roku 2014 v treťom kole draftovaný Dallasom, pôsobí v AHL.

Kristian Afanasyev

Z klubu HC Vítkovice sa na juh Slovenska presunul ruský univerzál Kristian Afanasyev. V českej lige však nastúpil iba v ôsmich zápasoch, pričom v nich nezaznamenal ani jeden kanadský bod. Oveľa úspešnejšia bola jeho predchádzajúca sezóna vo Fínskom Jukurite, kde v 32 zápasoch zaznamenal deväť gólov a štyri asistencie. 23- ročný Afanasyev má okrem ruského aj mexické občianstvo, narodil sa totiž v Mexiku a napriek svojmu pomerne mladému veku má za sebou okrem pôsobenia vo Fínsku a Česku aj pôsobenie v ruských nižších súťažiach, kanadskej a americkej juniorskej súťaži. Slovensko je tak šiestou krajinou, v ktorej nastúpi. „Je to mladý všestranný hráč, ktorý by nám mal pomôcť v rôznych aspektoch hry. Vieme, že zo začiatku to bude ťažké, lebo nedostane potrebný čas na aklimatizáciu, ale sme v situácii, kedy potrebujeme každý jeden bod a musíme aj riskovať. Verím tomu, že sa rýchlo stane dôležitým článkom v našom tíme,” vyjadril sa pre web hcnovezamky.eu hlavný tréner „býkov“ Gergely Majoross. Či tento dobre stavaný univerzál naplní očakávania svojho nového zamestnávateľa a pomôže v boji o záchranu, ukážu už najbližšie zápasy.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Lukáš Ďugel

foto: HK Nitra

PODOBNÉ ČLÁNKY