× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: „Barani“ sa po roku opäť pobijú s Trenčínom o štvrťfinále


16.03.2022

Hoci nám iba v nedeľu skončila základná časť, tento týždeň nám prinesie hneď dve atraktívne bitky o štvrťfinálovú účasť. Už v stredu o 18:00 sa na Horehroní začne veľký súboj mužstiev, ktoré sa proti sebe v osemfinále postavili už minulý rok. Vtedy sa tešili z postupu „vojaci“, nechajme sa teda prekvapiť, či sa im podarí úspech zopakovať aj túto sezónu. Pozreli sme sa na tri faktory, ktoré môžu podľa nášho názoru výrazne ovplyvniť výsledky jednotlivých zápasov.

Sériu odštartujú v domácom prostredí hokejisti spod Urpína, ktorí síce v posledných kolách zvádzali veľký boj o šiestu priečku, no ten nakoniec v nedeľu zhatila so svojim impozantným výkonom na ľade Spišská Nová Ves. Taktiež Dukla Trenčín nebodovala vo svojom poslednom zápase proti „corgoňom“, a tak v tabuľke strácala na svojho dnešného súpera tri body. Tohtosezónne vzájomné duely ukázali väčšiu prevahu „baranov“, ktorí nechali „vojakov“ bodovať iba v jednom stretnutí. Tentoraz však očakávame veľmi vyrovnané súboje na ľade. Oba tímy sú dozaista veľmi motivované, keďže ide o veľa. Taktiež disponujú veľkou hráčskou kvalitou, preto bude veľmi zaujímavé sledovať na čiu stranu sa nakoniec prikloní šťastena, a kto sa tým pádom bude tešiť s postupu medzi osem najlepších tímov ligy.

Rozhodnúť môžu pokojne aj gólmani...

Kvalita mužstva sa nevyznačuje iba nepriestrelnou obranou alebo produktívnym útokom, ale taktiež aj výborným brankárom, ktorý dokáže svoj tím podržať v ťažkých chvíľach. Brankárskou oporou domácich sa stal v polovici tejto sezóny kanadský legionár Evan Weninger, ktorý na tomto poste vystriedal Filipa Belányho. Rodák zo Saskatoonu sa v radoch „baranov“ dozaista osvedčil, keďže je po dvadsiatich piatich zápasoch so svojou percentuálnou úspešnosťou 92,46% tretím najúspešnejším gólmanom tohtoročnej sezóny. Jeho náprotivok Michal Valent bol počas prebiehajúceho ročníka o niečo vyťaženejší. Po odohratí základnej časti sa stal šiestym najvyťaženejším brankárom v lige. Okrem počtu odohratých minút pri jeho mene svieti aj veľmi solídnych 807 zásahov, ktoré ho vyšvihli na siedmu pozíciu spomedzi všetkých ligových gólmanov. Tridsaťšesťročný rodák z Martina si tak po tridsiatich piatich odohratých dueloch drží len o niečo menšiu úspešnosť 91,50% ako Wenninger. Výkony oboch brankárov sa zdajú byť veľmi vyrovnané, takže bude istotne mimoriadne pútavé pozorovať, ktorý z nich bude mať navrch.

Kvalitné oslabenia ako rozhodujúci faktor ?

Hra v početnej nevýhode býva veľakrát rozhodujúcim faktorom, ktorý dokázal ovplyvniť nie jeden výsledok zápasu. V tomto prípade však majú hráči spod hradu Matúša Čáka jednoznačnú výhodu. Počas prebiehajúcej sezóny sa im podarilo ubrániť početnej prevahe súpera až v 82,27%, naproti čomu Bystrica má v tomto smere iba 79,71% efektivitu. Zverenci trénera Branka Radivojeviča tak disponujú piatym najlepším číslom úspešnosti oslabení v celej lige. Naopak „baranom“ patrí až deviata priečka. Naproti tomu v početnej prevahe majú o niečo lepšie skóre domáci, ktorý sa so svojimi 17,24% držia na deviatom mieste. Trenčania majú v tomto ohľade veľké rezervy, keďže im patrí až jedenásta priečka so 14% úspešnosťou. Zaujímavosťou však je, že hoci Bystričania sú rozhodne lepším tímom v presilových hrách ako Trenčania, v percentuálnom využití početnej prevahy o dvoch hráčov majú „vojaci“ so svojimi 17,86% skoro až štvornásobne navrch, než partii okolo Ivana Ďatelinku (5,56%). Sami sme preto veľmi zvedaví, ktorému tímu sa nakoniec podarí lepšie využiť svoje kvality.

Produktívny útok alebo dobrá obranná stratégia?

Hráči spod Urpína tento rok vsadili skôr na kvalitných hráčov v ofenzívnych radoch. Medzi najvýraznejšie tváre, ktoré budú s istotou robiť trenčianskej obrane veľké vrásky na čele patrí Charles Berger, ktorý je momentálne so svojimi tridsiatimi deviatimi bodmi najproduktívnejším hráčom tímu. Za ním však nezaostávajú ani Dávid Šoltés , Mitchell Fossier, Miloš Bubela a viacero ďalších kvalitných útočníkov. Aj vďaka nim budú Bystričania nastupovať do tejto série so šiestou najproduktívnejšou ofenzívou v lige. Naproti tomu, Trenčania sa v produktivite útoku držia až na desiatej priečke. Treba však podotknúť, že bystrická ofenzíva narazí na veľmi silný odpor trenčianskej obrany. Totižto, „vojaci“ počas sezóny inkasovali šiesty najnižší počet gólov v lige. Bodaj by nie, veď disponujú veľmi dobrou defenzívnou kvalitou. Patrick Kudla, Tomáš Starosta a Justin Lemcke patria medzi skúsené opory Dukly Trenčín, ktoré budú istotne skvele brániť bystrickú ofenzívu. Veľkým otáznikom tak ostáva, či v nasledujúcej sérii uspeje viac produktívny útok „baranov“ alebo efektná trenčianska defenzíva.

Vzájomné duely v sezóne 2021/2022

01.10.2021 Trenčín – Banská Bystrica 1:3

12.12.2021 Banská Bystrica – Trenčín 0:3

06.02.2022 Banská Bystrica – Trenčín 5:3

22.02.2022 Trenčín – Banská Bystrica 1:2

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY