× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Súboj nováčikov z východu


16.03.2022

Dnešok nám okrem osemfinálového boja na Horehroní ponúkne aj súboj mužstiev, pre ktoré je prebiehajúca sezóna premiérovou. Spišská Nová Ves na svojom klzisku o pár minút pohostí prešovských „koniarov“ v prvom zo štyroch plánovaných bojov o účasť vo štvrťfinále. My sa tak opäť spoločne pozrieme na tri faktory, ktoré by mohli byť v tejto sérií kľúčovými.

„Rysy“ si účasť v našej najvyššej hokejovej súťaži vybojovali takmer po dekáde, keď sa im podarilo pod taktovkou Miroslava Mosnára vyhrať prvú ligu. Medzi elitou sa im však pomerne dobre darí, keďže sa im nakoniec podarilo obsadiť siedmu priečku, po mimoriadne vyrovnaných bojoch s Banskou Bystricou a Popradom o najlepšiu šestku. Pre hokejistov z metropoly Šariša sa jedná taktiež o premiérovú sezónu v extralige. Prešovským „koniarom“ sa podarilo vrátiť medzi elitu po neuveriteľných dvadsiatich troch rokoch. Od začiatku prebiehajúcej sezóny to s nimi vyzeralo veľmi dobre, avšak pred niekoľkými mesiacmi začala ich výkonnosť klesať, no napriek tomu si dokázali zabezpečiť účasť v osemfinálových bojoch so stratou štrnástich bodov na siedmych Spišiakov.

Bespalov kontra Melicherčík

Oba tímy do predkola play-off nastupujú s výbornými brankárskymi posilami. Momentálnou jednotkou medzi ligovými brankármi je Marcel Melicherčík, ktorý si z tridsiatich ôsmich zápasov odnáša veľmi solídnu úspešnosť 93,75 %. Jeho náprotivok v službách Prešova Nikita Bespalov, taktiež patrí medzi popredných gólmanov v našej lige. Po odohratí základnej časti si dokázal po štyridsiatich troch stretnutiach udržať 92,11 % úspešnosť, čo je piaty najlepší extraligový výkon v prebiehajúcom ročníku. Obaja hráči okrem iného patria aj medzi veľmi vyťažených gólmanov. Tridsaťpäťročný rodák z Popradu strávil na ľade tretí najdlhší čas v lige, naproti ruskému legionárovi, ktorého vo vyťaženosti predbehol už len Robin Rahm. Tridsaťštyriročný Rus však suverénne kraľuje tabuľkám v počte zákrokov. Počas základnej časti si pripísal až neuveriteľných 1320 zásahov. Melicherčík v tomto ohľade taktiež nezaostáva so svojimi 1260 skvelými zákrokmi. Obaja brankári majú na to, aby sa stali rozhodujúcimi mužmi zápasu. Nechajme sa preto prekvapiť, ktorému sa to nakoniec podarí.

Uplatní sa Spišská defenzívna kvalita aj v osemfinále ?

„Rysy“ do tejto sezóny vstupovali s veľmi dobrou obrannou aj útočnou kvalitou.  Medzi jednoznačne najvýraznejšie tváre Spišskej obrany patria Arwin Atwal a Jeremy Ouellet-Beaudry. Aj vďaka nim si Spišiaci udržali piaty najnižší počet inkasovaných gólov. Naproti tomu Prešovčania v tomto ohľade pomerne zaháľajú, keďže sa udržali so 167 inkasovanými gólmi iba o jeden presný zásah pred jedenástymi Novozámčanmi. Taktiež aj ofenzívna kvalita „rysov“ je po základnej časti na tom o niečo lepšie. „Koňarom“ v tomto smere patrí jedenásta priečka, takže sa nedá povedať, že by ofenzívna hra patrila medzi ozdoby prešovskej hry. Nuž aj napriek štatistikám, ktoré hovoria jasnou rečou sa nikdy dopredu nedá nič predpovedať, takže budeme sami veľmi zvedaví, ktorý nováčik nakoniec skončí pred bránami štvrťfinále.

Spišské presilovky alebo Prešovské oslabenia ?

Hra Prešovčanov sa od samého začiatku nevyznačovala veľkou efektivitou v presilovkách, v ktorých si odniesli len úspešnosť 13,37 %, čo je najhoršia v lige. Naproti tomu „rysy“ boli v tomto ohľade opäť o niečo efektívnejší so svojimi 15,20 %, ktoré ich vyšvihli na desiatu priečku. V oslabeniach však jednoznačne kraľujú „rysy“, ktorí si udržali štvrté najlepšie skóre v početnej nevýhode - 82,70 %.„Koňare“ aj v tomto smere strácajú na svojho súpera pomerne dosť a to až skoro o šesť percent 77,90 %. Aj keď je nutné podotknúť, že v početnej prevahe o dvoch hráčov strácajú na „rysov“ (18,18 %) iba tesne (16,00 %). Zaujímavosťou však je, že tímy inkasovali zhodne po štyri góly vo vlastných presilových hrách. Bude rozhodne veľmi zaujímavé sledovať, ako táto bitka nováčikov dopadne a na koho sa nakoniec usmeje šťastie.

Vzájomné zápasy v sezóne 2021/2022

26.09.2021 Spišská Nová Ves -  Prešov 5:0

07.12.2021 Spišská Nová Ves – Prešov 5:2

28.12.2021 Spišská Nová Ves – Prešov 4:2

06.01.2022 Prešov – Spišská Nová Ves 3:2

04.03.2022 Prešov – Spišská Nová Ves  0:1 sn

06.03.2022 Prešov – Spišská Nová Ves 1:2 sn

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY