× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #65


17.03.2022

Máme za sebou posledný týždeň základnej časti Tipos extraligy, ktorý rozhodol o finálnych tabuľkových umiestneniach. Dozvedeli sme sa, ktorý tím sa stal víťazom pohára Dušana Pašeka, ale taktiež sme spoznali mužstvo, ktoré bude musieť bojovať o zotrvanie v súťaži. Najzaujímavejšie momenty posledného týždňa základnej časti sme vám priblížili v našej pravidelnej rubrike.

TRIEDA

„Belasí“ víťazmi základnej časti

Hokejisti z hlavného mesta zaznamenali v predošlom týždni významný úspech. Prvýkrát od roku 2010 ovládli základnú časť Tipos extraligy a stali sa tak držiteľmi Pohára Dušana Pašeka. Spečatenie tohto triumfu však pre „belasých“ nebolo vôbec jednoduché. V prvom minulotýždňovom meraní síl privítali na domácom ľade hokejistov spod hradu Matúša Čáka. V napínavom meraní síl vyslali slovanisti na bránku Trenčanov 41 striel, no za chrbát britského gólmana Bena Bownsa sa dostali len dve z nich. Aj napriek skvelému výkonu hosťujúceho brankára si však domáci hokejisti dokázali ustrážiť tesný náskok a zo stretnutia si odniesli víťazstvo 2:1. O drámu nebola núdza ani v ďalšom súboji bratislavských hokejistov , ktorí tentokrát nastúpili proti hráčom Popradu. „Belasí“ v priebehu poslednej minúty prostredného dejstva síce dokázali zmazať dvojgólové manko, no po prehre v samostatných nájazdoch sa ich päťzápasová víťazná šnúra napokon pretrhla. Dvojgólovému náskoku súpera museli slovanisti čeliť aj v ostatnom meraní síl proti „býkom“ z Nových Zámkov. Druhá prehra v rade sa však pre bratislavských hokejistov nekonala, o čom rozhodol svojim presným zásahom Brant Harris už v 22 sekunde predĺženia.

Cenný skalp v podaní „býkov“

Stretnutie medzi mužstvami Nových Zámkov a Nitry možno označiť za jeden z najzaujímavejších súbojov uplynulého týždňa. Lepšií vstup do dramatického stretnutia zaznamenali „býci“, ktorí po úvodnom dejstve viedli pomerom 1:0. Po gólovo chudobnejšej prvej tretine, ktorá nenaznačovala výraznejšiu prestrelku, sa roztrhlo vrece s presnými zásahmi. V úvode prostredného dejstva „corgoni“ zaznamenali vyrovnávajúci gól, po ktorom však domáci hokejisti zaradili vyšší výkonnostný stupeň a po dvoch presných zásahoch najproduktívnejšieho hráča Novozámčanov Robbyho Jacksona bol stav duelu 3:1 v ich prospech. Odpoveď nitrianskych hokejistov na seba nenechala dlho čakať a po kontaktnom góle Filipa Krivošíka sa dostali opäť na dostrel. Dôležitým krokom na ceste k cennému skalpu bol úvod záverečnej tretiny, v priebehu ktorého hráči Nových Zámkov dvoma presnými zásahmi vyhnali z bránky hosťujúceho gólmana Matthewa O’Connora. V ostatnom priebehu boli k videniu ešte tri presné zásahy, ktoré však už len upravili skóre na konečných 6:4 v prospech „býkov“. Jedným z najvýznamnejších strojcov prekvapivého triumfu v podaní Novozámčanov bol len 17-ročný forward Martin Mišiak, ktorý v stretnutí zaznemenal bilanciu 2+1.

BIEDA

Nelichotivá forma Zvolenčanov

Úradujúci majster spod Pustého hradu prežíva od počiatku marca výsledkové trápenie. V aktuálnom mesiaci nastúpili Zvolenčania doposiaľ do piatich stretnutí, spomedzi ktorých odchádzali víťazne len raz, keď v úvode minulého týždňa zdolali posledný celok tabuľky z Liptovského Mikuláša pomerom 3:2. V ostatných dvoch dueloch však k ich prehrám prispela aj určitá dávka smoly. V zápasoch proti trenčianskej Dukle a Košiciam dokázali hráči Zvolena dorovnať dvojgólové manko, no v oboch prípadoch ich súper napokon zdolal po samostatných nájazdoch. Aj napriek nevydarenému záveru sa však hráčom spod Pustého hradu podarilo obsadiť konečnú druhú tabuľkovú priečku a základná časť tak pre nich bola viac než úspešná. „Náš tím skončil za dva roky po základnej časti prvý a druhý, čo je naozaj dobrá vizitka tímu, ktorý šlapal celú sezónu,“ povedal po zápase proti „oceliarom“ tréner HKM Zvolen Peter Oremus. „V našich posledných zápasoch rozhodovalo to, že sme nedokázali dať dostatok gólov, no toto obdobie by som nejakou veľkou krízou nenazýval. V dueloch proti Trenčínu aj Košiciam sme predviedli veľa dobrých vecí, no v oboch prípadoch nám chýbal gól v závere,“ zakončil Oremus.

Pokračujúca negatívna séria Liptákov

Minulotýždňové stretnutie proti hokejistom Zvolena malo pre Liptákov krutý rezultát. Po prehre 3:2 definitívne spečatili umiestnenie na poslednej priečke a zúčastnia sa tak baráže o udržanie v súťaži. „Máme to v hlavách, klamal by som, kebyže poviem nie. Musíme jednoducho dokázať, že sme extraligové mužstvo, extraligoví hráči a na ľade to musí byť vidieť. Nemôžeme dať potenciálnemu súperovi z nižšej ligy žiadnu šancu. Sú v našom tíme chalani, ktorí chcú. Nevidieť na niekom, že by to flákal,“ vyjadril sa k aktuálnej situácii forward Liptákov a bývalý reprezentant Marek Hovorka. Hokejisti Liptovského Mikuláša tak do ďalších dvoch minulotýždňových zápasov nastupovali s cieľom napraviť si chuť pred dôležitými duelmi baráže. Piatkové stretnutie proti „baranom“ im však nevyšlo podľa predstáv, keď v súboji dokázali zaznamenať len jeden presný zásah a z Banskej Bystrice si odniesli prehru 3:1. Zlá koncovka Liptákov sa prenisla aj do ich ďalšieho zápasu, v ktorom nastúpili proti hráčom Prešova. Z dvadsiatich dvoch striel neprešla za chrbát prešovského brankára Nikitu Bespalova ani jedna a hokejisti Liptovského Mikuláša tak od „koňarov“ schytali krutú porážku v pomere 0:4. Ich negatívna séria sa touto prehrou už po tretíkrát v sezóne natiahla na päť stretnutí bez bodového zisku.




autor: Samuel Kubiš | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY