× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Súboj corgoňov s kamzíkmi


23.03.2022

Play – off je tu. I keď máme za sebou osemfinále, tá pravá atmosféra vyraďovacích bojov a napätia príde až teraz. Osem najlepších mužstiev sa pobije o pohár Vladimíra Dzurillu pre najlepšie mužstvo tejto sezóny. Titul obhajuje Zvolen, no bude to mať náročné. Najväčší zálusk na majstrovskú trofej má určite Slovan Bratislava, získať ju však chce bezpochyby každý jeden tím, no podarí sa to len tomu, ktorý vyhrá potrebných dvanásť zápasov. Ktoré tri faktory budú rozhodujúce v sérii medzi treťou Nitrou a šiestym Popradom? 

Ofenzívna sila Corgoňov

Jedným z najdôležitejších faktorov, ktorý môže rozhodnúť o celej sérii je ofenzívna sila Nitry. „Corgoni“ počas základnej časti dokázali vsietiť 189 gólov a spolu so Slovanom Bratislava, ktorý má na konte rovnaký počet presných zásahov, patria k najofenzívnejším mužstvám tohto ročníka Tipos extraligy. Po základnej časti druhý Zvolen dal 175 gólov, rozdiely v porovnaní so zvyškom ligovej dvanástky sú ešte väčšie. Okrem počtu strelených gólov je výhodou Nitry aj rozloženie ofenzívnej sily naprieč všetkými formáciami. Góly tak nepadajú len zásluhou prvého útoku, ale sú rozložené do troch útokov a do počtu nie je ani ten štvrtý. Vychádzajúc z uvedeného, pätnásť a viac presných zásahov má na konte pätica hokejistov – Bajtek, Hrnka, Holešinský a Varga, no výrazne nad nimi vyčnieva Samuel Buček, ktorý sa so 41 gólmi stal najlepším strelcom základnej časti prebiehajúcej sezóny. Jeho presné zásahy však predstavujú iba o niečo viac ako jednu pätinu všetkých strelených gólov Nitry, Popradu preto nestačí eliminovať Bučeka, či jeden útok. Navyše, v play – off sa často stáva, že do popredia produktivity sa dostanú hráči, ktorým sa počas sezóny natoľko nedarilo a viacerí hokejisti Nitry majú potenciál naplniť uvedené. Okrem spomínanej šestice nemožno zabudnúť ani na hráčov, ktorí patria k lídrom v počte gólových prihrávok a tých má Nitra taktiež dostatok – Nemec, Raskob, Rockwood či Tvrdoň majú na konte viac ako dvadsať prihrávok. Štatistiky Popradu sú v tomto smere horšie, i keď, aj Poprad patrí k tým ofenzívnejším mužstvám a v základnej časti strelil 165 gólov. Najviac, dvadsať, ich má na konte Jamie Arniel, šestnásť gólov sa podarilo dať dvojici Svitana – Livingston, ostatní hokejisti majú pod pätnásť presných zásahov. V prípade gólových prihrávok vyniká okrem spomínaných hráčov trojica Drgoň, Skokan a Ully. Ofenzívna sila „kamzíkov“ je tak v rámci mužstva menej rozložená, než je to v prípade Nitry, čo v určitom momente môže byť pre Poprad problém. Napriek tomu je možné v niektorých zápasoch očakávať vyšší počet strelených gólov na oboch stranách, čo môže byť pre divákov iba plusom.    

Vyrovnaná brankárska dvojica

V play – off často rozhodujú brankári a schopnosť mužstva nedostať gól, je preto dôležité mať výkonmi vyrovnanú brankársku dvojicu. Nitra zvykla mať v predchádzajúcich ročníkoch na tomto poste problém, nevedela sa dostatočne oprieť o zadné rady, čo síce kompenzovala ofenzívou, no v rozhodujúcich momentoch to nebolo postačujúce. Zdá sa však, že pred touto sezónou našli v Nitre vyrovnanú a spoľahlivo chytajúcu brankársku dvojicu. V Američanovi Matthewovi O´Connorovi videli pod Zoborom potenciál už v minulej sezóne, v ktorej Nitru posilnil pred jej záverom, a tak pokračoval aj v tej aktuálnej. Pred ňou bol doplnený pomerne neznámym Čechom Davidom Honzíkom, „corgoni“ tak do sezóny vstupovali s neznámou brankárskou dvojicou. Obaja legionári však potvrdili svoje kvality a veľmi dobre sa vzájomne dopĺňajú, ak sa nedarí jednému, nahradí ho druhý. Obidvaja boli počas sezóny vyťažovaní približne rovnako, Honzík nastúpil v tridsiatich zápasoch s úspešnosťou 91,41 % a zaznamenal dva zápasy s nulou. Jeho brankársky kolega O´Connor má za 27 duelov úspešnosť 92,29 %, čo ho radí na štvrtú priečku v rámci ligy. Naproti tomu Popradčania mali v prebiehajúcej sezóne na brankárskom poste niekoľko problémov. Do sezóny nastúpil ako jednotka Marek Čiliak, od ktorého si pod Tatrami sľubovali veľa, úplne sa mu však nedarilo. Po šestnástich dueloch s percentuálnou úspešnosťou 89,45 % a s priemerom 3,26 gólu na zápas sa vrátil do brnianskej Komety. V kádri „kamzíkov“ zostala štvorica Tomáš Tomek, Roman Rychlík, Štefan Valluš a Anton Todykov. Práve posledný menovaný sa najlepšie chytil šance a momentálne je najlepším brankárom Popradu, s úspešnosťou zásahov 91,95 % v trinástich zápasoch. Dvojičkou mu bude Tomáš Tomek, ktorému sa však v porovnaní s predchádzajúcimi sezónami natoľko nedarí. Medzi tri žrde sa v aktuálnej sezóne postavil 21-krát a s priemerom 3,24 gólu na zápas je jeho úspešnosť zákrokov na úrovni 89,74%. Brankári Popradu nie sú natoľko vyrovnaní, ako je tomu v prípade nitrianskej dvojičky, predpokladáme, že „kamzíci“ pôjdu do zápasov s Todykovom ako jednotkou na brankárskom poste, ak mu však niektorý zápas nevyjde, bude pre Poprad náročnejšie nahradiť ho. 

Vôľa postúpiť

V play – off zápasoch často nerozhodujú iba štatistiky, a aj horšie postavené tímy môžu prekvapiť a postúpiť. Ani v tomto prípade tomu nebude inak, Nitra je síce papierový favorit a v prakticky všetkých dôležitých štatistikách vedie nad svojim štvrťfinálovým súperom, Poprad môže iba prekvapiť. Pred sezónou v Poprade nevyhlasovali útok na majstrovský titul, hoci s iným cieľom do ligy vstupovať ani nemohli, no „kamzíci“ majú v tomto smere viac pokory, než tomu bolo v minulosti. Je však jasné, že ich ciele sú len tie najvyššie, bolo tomu tak v predchádzajúcich sezónach a nie je dôvod na to, aby to teraz bolo inak. Hoci mal Poprad už trikrát vo svojej histórii extraligovú trofej na dosah, stále na ňu nedosiahol a tento nepriaznivý vývoj bude chcieť zvrátiť aj počas prebiehajúcej sezóny. Napokon, HK Poprad je jediný klub z tých, ktoré doposiaľ odohrali všetky ročníky slovenskej extraligy od jej samotného vzniku a ktorý ešte nemá majstrovskú trofej. Motivácia hráčov aj vedenia je preto určite obrovská, no dokázať to na ľade nebude jednoduché, nie však nemožné. Avšak aj „corgoni“ majú o motiváciu postarané, od zisku jedinej majstrovskej trofeje uplynulo už šesť rokov, v minulom ročníku Nitra dokonca po dlhšom období neprešla cez štvrťfinále a neumiestnila sa na medailových priečkach, preto si aj pod Zoborom budú chcieť napraviť chuť.

Vzájomné zápasy oboch celkov v prebiehajúcej sezóne boli vyrovnané, no vždy sa z víťazstva tešila Nitra. Dvakrát sa rozhodovalo až v predĺžení, v poslednom vzájomnom dueli rozhodla Nitra o víťazstve až v posledných minútach zápasu. Zaujímavosťou je, že zápasy boli ofenzívne ladené a ani v jednom nepadlo menej ako sedem gólov. Z tohto pohľadu je preto možné očakávať vyrovnané stretnutia, či však pôjdu oba celky do zápasov ofenzívne ladené, alebo sa budú sústrediť na zadné rady, to ukážu až prvé zápasy.

 

Vzájomné duely v sezóne 2021/2022

17.10.2021 HK Poprad – HK Nitra 3:4 pp

18.01.2022 HK Poprad – HK Nitra 4:6

25.01.2022 HK Nitra – HK Poprad 4:3 pp

27.02.2022 HK Nitra – HK Poprad 5:2

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY