× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: „Koniari“ sa pokúsia o malý zázrak proti víťazom základnej časti


25.03.2022

Hoci stred tohto pracovného týždňa už so sebou priniesol úvod štvrťfinálových zápolení na západe aj východe našej krajiny, jeho záver má na programe ešte dva veľmi atraktívne súboje v hlavnom meste a na Pohroní. Slovan privíta Prešov, ktorý skončil po základnej časti na desiatom mieste, papierový favorit je tak jednoznačný. Ktoré tri faktory budú kľúčové v bitke medzi „belasými“ a „koniarmi“?

Piatkovú sériu s Prešovom odštartuje Slovan na domácom štadióne. Táto vyraďovacia fáza bude pre hokejistov z metropoly Šariša dozaista veľmi náročná, keďže sa budú snažiť vyradiť z bojov o titul mužstvo, ktoré patrí medzi najhorúcejších kandidátov na finále, ba aj zisk majstrovskej trofeje. Netreba však podceniť ani tím, ktorý sa vrátil do našej najvyššej súťaže po 23 rokoch. Zverenci trénera Ernesta Bokroša zažívajú veľmi turbulentnú sezónu, no aj tak dokázali v osemfinále prekvapiť dobre rozbehnutých Spišiakov. Tímy počas základnej časti odohrali proti sebe štyri zápasy, z ktorých vždy vyšiel víťazne bratislavský celok. Podarí sa Slovanistom natiahnuť víťaznú sériu aj počas štvrťfinále alebo im nečakanú stopku vystaví extraligový zelenáč z metropoly Šariša?

Súboj brankárskych legionárov

Už o malú chvíľu sa do brány proti sebe postavia dvaja výborní gólmani, ktorí neraz dokázali svoje mužstvá v ťažkých chvíľach podržať. Jednotkou na súpiske domácich je jednoznačne kanadský legionár Clint Windsor. V drese s orlom na hrudi odohral dokopy dvadsaťtri zápasov s percentuálnou úspešnosťou 92,62%, čo je druhý najúspešnejší výsledok v aktuálnom ročníku ligy. V tejto sérii však Windsora čaká nie menej úspešný náprotivok z Ruska. Nikita Bespalov odchytal úctyhodných štyridsaťšesť stretnutí s úspešnosťou zásahov 92,34% vďaka, ktorým sa stal štvrtým najúspešnejším brankárom v aktuálnom ročníku extraligy. Tridsaťštyriročný legionár z Moskvy kvôli svojmu vysokému počtu odohratých zápasov počas základnej časti suverénne kraľuje štatistikám vyťaženosti. Naproti tomu Windsor v tomto smere obsadil až trinástu priečku. Okrem počtu odohratých minút Bespalov vedie aj v ďalšej štatistickej veličine. Svojimi 1422 zákrokmi suverénne prekonal aj lídra brankárskych štatistík, Marcela Melicherčíka o niečo vyše 100 zásahov. Naopak Windsor si na svoje konto pripísal iba 590 zákrokov, ktoré ho vyniesli na trinástu priečku medzi ligovými gólmanmi. Veľmi zaujímavou je však štatistika inkasovaných gólov. Zatiaľ čo dvadsaťosemročný Kanaďan pustil za chrbát iba 47 striel a teda zo všetkých brankárov najmenej, jeho náprotivok Bespalov, aj napriek vysokej úspešnosti zásahov, inkasoval až 118 krát, čo je najviac spomedzi všetkých gólmanov. Je nutné podotknúť, že obe mužstvá majú k dispozícií kvalitných hráčov na poste brankára, preto bude veľmi zaujímavé sledovať, ktorý z nich nakoniec svojmu tímu dopomôže k účasti v semifinále.

Dokáže sa Slovan aj tentoraz presadiť so svojimi údernými presilovkami?

Hráči s orlom na hrudi počas prebiehajúcej sezóny predviedli impozantné výkony, vďaka ktorým právom kraľujú tímovým štatistikám. Najväčšou ozdobou ich hry je však jednoznačne hra v početnej prevahe. V úspešnosti presiloviek si partia okolo Samuela Takáča udržala až 24,66%, čím sa zaradili v štatistikách na vedúcu pozíciu. Naproti tomu Prešovčania majú v tomto hernom aspekte čo doháňať. Početnú výhodu na ľade sa im podarilo premeniť iba v 15,15%, čo je druhé najhoršie číslo v tomto ročníku extraligy. Slovan okrem famóznych presiloviek, kraľuje aj úspešnosti oslabení. Počas päťdesiatich zápasov základnej časti si udržali 86,32% úspešnosť v početnej nevýhode. Ich štvrťfinálovému súperovi z metropoly Šariša patrí aj tentoraz s ich 77,39% až jedenásta priečka. „Belasí“ okrem iného prevyšujú Prešov aj v početnej prevahe o dvoch hráčov. V tomto ohľade disponujú až 21,05% úspešnosťou, zatiaľ čo ich súper iba 14,81%. Aj keď sa na prvý pohľad zdá byť štatistická prevaha Slovana markantná, Prešov rozhodne môže zamiešať postupovými kartami.

Podarí sa „koniarom“ zlomiť silnú obranu „belasých“?

Na to aby sa mužstvu podarilo prebojovať sa do ďalšej časti vyraďovacích bojov, potrebuje v štvrťfinálových bitkách predviesť kvalitnú defenzívnu hru obohatenú o produktívny útok. V tomto smere majú navrch opäť hráči z hlavného mesta. Veď niet sa čomu čudovať, „belasí“ disponujú v ofenzíve zvučnými menami ako Brant Harris, William Rapuzzi, Andrew Yogan, Marcel Haščák a mnohí ďalší, ktorí kraľujú ligovým štatistikám produktivity. Slovan si tak po päťdesiatich zápasoch pripísal 189 gólov, čím sa spolu s „corgoňmi“ zaradil na prvé miesto streleckej produktivity. Vyzdvihnúť je však nutné aj výbornú obranu „belasých“. Počas prebiehajúcej sezóny inkasovali 118 gólov, čo je najnižší počet spomedzi všetkých extraligových celkov. Veď koniec – koncov Slovanisti majú výborne vystuženú defenzívu. Matthew MacKenzie, Daniel Gachulinec, Alex Breton a ďalší patria medzi výrazné opory tímu. Naproti tomu Prešov má väčšie rezervy aj v tomto smere. V štatistike produktivity sa so svojimi 125 zaznamenanými gólmi nachádza až na jedenástom mieste za Novými Zámkami. Nuž aj napriek tomu, Šarišania disponujú kvalitnými hráčmi v ofenzíve. Aurel Nauš, Vitalii Lialka, Albert Michnáč a Viliam Čacho budú dozaista veľkým tŕňom v oku obrany „belasých“. Extraligový zelenáč však zaostáva aj v defenzívnych štatistikách. So 172 inkasovanými gólmi sa zaradil opäť až na jedenáste miesto spomedzi všetkých extraligových celkov. Aj napriek tomu nájdeme v drese prešovských koniarov kvalitných obrancov ako napríklad Dávid Růžička, Erik Rajnoha alebo Ivan Glazkov. V piatok nás tak v Bratislave čaká istotne veľmi atraktívny štvrťfinálový úvod série, ktorý môže v mnohých aspektoch prekvapiť, pre východniarov to však vôbec nebude jednoduché.

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY