× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Bitka o Hron v play - off po deviatich rokoch


26.03.2022

Štvrťfinálová séria medzi Zvolenom a Banskou Bystricou prinesie zaujímavý hokej. Pohronské derby v play – off po deviatich rokoch, vzájomná rivalita a súboje fanúšikov, to je len minimum z toho, čo čaká na aktérov tejto série. Štatisticky lepšie je na tom Zvolen, no aj tentokrát by malo platiť, že derby nemá favorita. Naozaj?

Sila brankárskeho postu

Sila zadných radov tímu je vo vyraďovacej fáze jedna z najdôležitejších. Pevná obrana doplnená kvalitnou brankárskou oporou je základom pre úspech v play – off. Inak tomu nebude ani v sérii medzi Zvolenom a Banskou Bystricou. V počte inkasovaných gólov je Zvolen po základnej časti na treťom mieste extraligy so 135 inkasovanými gólmi. Barani sú na tom o niečo horšie, no nepatria k najhorším mužstvám v tomto štatistickom ukazovateli – v základnej časti inkasovali 146 krát. Jednotkou v bráne HKM je počas celej sezóny Robin Rahm, ktorý odchytal najväčší počet minút -  takmer 2392. V nich dosiahol percentuálnu úspešnosť zásahov na úrovni 91,81 %, čo ho radí na siedme miesto medzi brankármi. Vychytal však až štyri čisté kontá a priemer gólov na zápas činí v jeho prípade 2,76 gólu. Jeho náprotivkom bude 25 – ročný Evan Weninger, ktorý sa s úspešnosťou zásahov 92,46 % vyšplhal na tretie miesto, odchytal však podstatne menej – takmer 1517 minút. V tomto porovnaní, odhliadnuc od skúseností, je brankárska jednotka oboch tímov viac-menej vyrovnaná. V prípade, ak však bude do zápasov musieť zasiahnuť druhý brankár, budú „barani“ v značnej nevýhode. Eugen Rabčan odchytal iba dva zápasy, a tak by jeho nasadenie bolo pre Bystričanov riskom, do úvahy pripadá Filip Belányi. Tomu sa síce počas tejto sezóny nedarilo natoľko, než v predchádzajúcom ročníku – dosiahol úspešnosť zákrokov na úrovni 89,38% a odchytal 1017 minút - no na výber pod Urpínom príliš nemajú. Naproti tomu Zvolenčania môžu siahnuť po Adamovi Trenčanovi, ktorý je síce jednotkou farmárskeho Žiaru nad Hronom, preto v aktuálnej sezóne v extralige toho veľa neodchytal, no počas 630 minút zaznamenal úspešnosť až 93,51 % a takmer vždy, keď po ňom „rytieri“ siahli, nesklamal. Aj Rahm aj Trenčan sú skúsení brankári o ktorých sa vo Zvolene môžu oprieť, ide zároveň o hokejistov, ktorý nezvyknú inkasovať príliš veľa gólov. Navrch majú v tomto smere Zvolenčania, záležať ale bude na tom, ako dopadnú prvé duely. Ak by bystrickej jednotke nevyšli, môžu mať „barani“ problém s jej náhradou.  

Presilovky vs. oslabenia

Jazýčkom na váhach môžu byť presilové hry. Schopnosť ich využívať a zároveň im aj odolávať, je kľúčovým faktorom každej play – off série a inak tomu nebude ani tentokrát. Zvolen paradoxne nepatrí k mužstvám, ktorým sa v presilových hrách výraznejšie darilo, v úspešnosti ich premieňaní  - 18,94 % - dosiahol šiestu priečku a lepšie na tom sú aj mužstvá, ktoré skončili v konečnej tabuľke základnej časti nižšie než samotný Zvolen. „Barani“ sú v tomto ukazovateli o málo horší, premeniť dokázali 17,24 % početných výhod. Vzácne vyrovnaná štatistika predpovedá, že presilové hry o jedného hráča nemusia byť rozhodujúce. Iné to je v prípade presilových hier o dvoch hráčov. Obe mužstvá sú síce v ich využívaní na chvoste celej extraligy, no aj ich vzájomný rozdiel je pomerne veľký. Zatiaľ čo „rytieri“ premenili na gól 12,5 % početných výhod, „barani“ iba 5,56 % a počas celej sezóny dali v takejto početnej výhode iba jeden jediný gól. Bude zaujímavé sledovať, ako oba tímy prípadnú presilovku o dvoch hráčov dokážu využiť. Zaujímavý pohľad prináša aj štatistika inkasovaných gólov v presilových hrách. Tu je Zvolen druhým najhorším mužstvom hneď po Liptovskom Mikuláši a počas základnej časti inkasoval vo svojich presilovkách až osem gólov, na čo si hráči Zvolena určite budú musieť dať pozor. Najmä preto, že hokejisti Banskej Bystrice patria k tým, ktorí v oslabeniach góly strieľať vedia. Dali ich osem, lepšie na tom s desiatimi presnými zásahmi je len Slovan. Naopak „rytieri“ sú v tomto ukazovateli na chvoste – dali len dva oslabovkové góly. V prospech druhého tímu po základnej časti však hrá ubránenie sa v oslabeniach, ktoré je na úrovni 81,58 %, zatiaľ čo „barani“ sa ubránili 79,71 % oslabeniam. Nejde o veľký rozdiel, no ten je výraznejší v absolútnom počte inkasovaných gólov v oslabeniach – Zvolen ich dostal 35, Banská Bystrica 42, čo ju radí k horším mužstvám tohto ročníka. Z tohto pohľadu by hra v oslabení mohla byť o niečo viac v prospech HKM, ani jeden ukazovateľ však nie je výraznejšie na strane jedného či druhého tímu. Paradoxom je to vzhľadom na konečné postavenie Zvolena, no pre Banskú Bystricu to znamená, že oveľa väčší pozor si budú musieť dať pri hre vo vyrovnanom počte hráčov. Práve v nej totiž Zvolenčania dokázali prikloniť víťazstvá na svoju stranu.

Útočné kvality pohronských rivalov

Hra oboch tímov sa okrem iných aspektov vyznačuje aj veľmi kvalitnou ofenzívnou produktivitou. „Rytieri“ majú v tomto smere výrazne lepšie skóre. So svojimi 175 presnými zásahmi, ktoré zaznamenali v priebehu základnej časti sa stali tretím najproduktívnejším mužstvom aktuálneho ročníka extraligy. Mená ako Peter Krieger, Maroš Jedlička, Peter Zuzin a Ville Leskinen sú známe mnohým fanúšikom našej najvyššej hokejovej súťaže, keďže sa výrazným spôsobom podieľali na zvolenskom úspechu a rozhodovali zápasy. K ním sa môžu pridať aj ďalší hráči, potenciál zvolenských útočníkov je vysoký a v play- off dokážu rozhodovať aj tí, ktorí počas základnej časti nepatrili k lídrom. No aj tím z druhej strany rieky Hron má solídnu útočnú silu. Počas päťdesiatich štyroch zápasov sa im podarilo streliť 154 gólov, vďaka ktorým majú „barani“  šiestu najproduktívnejšiu ofenzívu v extralige. Výraznou oporou hráčov spod Urpína je jednoznačne Charles Berger, ktorý je zásluhou svojej produktivity (23+24) siedmim najúspešnejším strelcom v našej najvyššej súťaži. Bergerovi v útočnej formácii výrazne sekunduje aj Dávid Šoltés a Mitchell Fossier, ktorí patria k útočným oporám Banskej Bystrice. Najmä „šírka“ ofenzívy je v tomto príade viac na strane „bryndziarov“, čo môže byť v konečnom dôsledku výhoda. Avšak, na ľade sa častokrát hrá iná pesnička, takže sa nechajme prekvapiť, ktorému rivalovi spoza rieky Hron sa podarí nakoniec prebojovať do semifinále.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY