× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Stálice Tipos extraligy


03.04.2022

Mnoho tímov si v mládežníckych výberoch vytipuje hráčov, ktorí dostanú šancu presadiť sa v seniorskom hokeji už počas dospievania. Títo hokejisti však okrem hernej praxe získavajú skúsenosti aj od starších hráčov, preto na extraligových klziskách vídavame okrem talentovaných mladíkov aj skúsených hokejistov, ktorí už majú čo to v našej najvyššej súťaži za sebou a môžu to odovzdať ďalšej generácii.

Ivan Ďatelinka

Tridsaťdeväťročný kapitán „baranov“ kraľuje štatistikám extraligových veteránov. Aktuálne odohral na ľade našej najvyššej súťaže už niečo vyše 900 zápasov. Svoju seniorskú kariéru  odštartoval v prvoligových Topoľčanoch v sezóne 2004/2005, kde však nastúpil iba na šesť zápasov v baráži s Martinom. Priestor v extralige dostal práve až v Martine, kam pricestoval o dva roky neskôr. V meste Matice Slovenskej strávil dokopy päť sezón. Späť na stredné Slovensko sa vrátil po krátkom pôsobení v Skalici a v Slovane, s ktorým si okrem extraligy zahral aj KHL. V drese Martina odohral spolu 353 stretnutí, vďaka ktorým obohatil svoje konto o 97 bodov. Väčšina jeho extraligovej kariéry je ale spätá s Banskou Bystricou, kde pôsobí už siedmu sezónu v poradí. Spolu s tímom spod Urpína sa mu dokonca podarilo siahnuť si až na tri majstrovské tituly. Dokázal však zúročiť aj sezónu 2011/2012, ktorú strávil medzi „belasými“, keďže aj s nimi získal cennú trofej majstra. Okrem štyroch titulov víťaza slovenskej extraligy, je tiež držiteľom Kontinentálneho pohára, ktorý vyhral s Martinom v sezóne 2008/2009. Ďatelinka patrí momentálne k najstarším hráčom slovenskej extraligy, a zároveň sa stal iba siedmym hokejistom, ktorému sa podarilo dosiahnuť métu 900 zápasov v našej najvyššej hokejovej súťaži. Tento statný obranca nám stále dokazuje, že nepatrí do starého železa, môžeme preto očakávať, že sa ešte pár sezón bude preháňať po extraligovom ľade.

Juraj Cebák

Aktuálnu sezónu odštartoval tento tridsaťdeväťročný rodák z Prievidze v Liptovskom Mikuláši, v ktorom však nastúpil iba v siedmich zápasoch, bez bodového zisku. Prevažnú časť prebiehajúceho ročníka strávil v prvoligovej Dubnici. Cebák tento rok v drese Liptákov vykorčuľoval na sedemnástu sezónu v našej najvyššej hokejovej súťaži, v ktorej odohral už niečo vyše 800 stretnutí. Počas svojej extraligovej kariéry si vyskúšal pôsobenie vo Zvolene, Banskej Bystrici, Košiciach, Trenčíne, Žiline, Martine a v už spomínanom Liptovskom Mikuláši.  V sezóne 2013/2014 sa stal extraligovým majstrom v drese košických „oceliarov“. O rok neskôr dopomohol hokejistom z metropoly východu tento úspech obhájiť. Za zmienku jednoznačne stojí aj jeho sezóna 2010/2011, ktorú odohral pod Urpínom. Hoci sa mu v nej nepodarilo priblížiť k zisku cennej trofeje, bol vyhlásený za najproduktívnejšieho  extraligového obrancu, vďaka svojim štyridsiatim piatim bodom (11+34), ktoré nazbieral počas sedemdesiatich zápasov. Cebák podobne ako Ďatelinka patrí k veteránom našej najvyššej súťaže. Avšak posledné sezóny sme ho mali možnosť vidieť viac v SHL ako v našej najvyššej súťaži. Núka sa preto otázka, či sa v nasledujúcich rokoch ešte pokúsi presadiť sa v extralige, alebo zostanú brány najvyššej súťaže pre tohto obrancu zatvorené.

Marek Slovák

Priestor v extralige však v nasledujúcej sezóne určite dostane Marek Slovák. Košičania pred začiatkom prebiehajúcej sezóny siahli po tridsaťtriročnej extraligovej stálici , ktorá bola dosiaľ stabilnou oporou v ofenzívnych radoch nitrianskych „corgoňov“. Zdá sa však, že urobili veľmi dobre, keďže dnes patrí spolu s Parshinom a Pereskokovom k obávanému útoku „oceliarov“. Svoju extraligovú púť začínal tento rodák z Nitry vo svojom materskom klube, kde strávil aj prevažnú časť svojej seniorskej kariéry. V sezóne 2013/2014 sa stal extraligovým šampiónom spolu s tímom HC Košice. O dva roky neskôr si na trofej siahol opäť, no tento raz už v drese svojej rodnej Nitry, ktorej bol veľkou oporou hlavne vo vyraďovacích bojoch, keďže si dokázal obohatiť svoje ligové štatistiky o najviac asistencií počas play-off. Naopak ročník 2011/2012, ktorý odohral vo Zvolene sa mu do kariéry nezapísal veľmi kladne. Počas vyraďovacej časti si na svoje konto pripísal najviac vylúčení spomedzi všetkých ligových hráčov. Sezónu 2017/2018 sa rozhodol stráviť v bieloruskom klube Yunosť Minsk, v ktorom však sezónu nedokončil.  Slovák má okrem klubovej kariéry na konte aj niekoľko štartov v najcennejšom slovenskom drese. V sezóne 2007/2008 si pripísal na majstrovstvách sveta do dvadsať rokov najviac asistencií z tímu. Okrem toho zaznamenal aj dva štarty vo výbere Zdena Cígera v ročníku 2016/2017. Slovák vzhľadom na svoj vek rozhodne nepatrí k extraligovým veteránom, preto bude ešte dozaista veľmi zaujímavé sledovať, akým smerom sa jeho kariéra v ďalších sezónach bude uberať, a či sa mu nakoniec podarí dobehnúť a možno aj prekonať extraligového rekordéra Arneho Krotáka, ktorý počas svojej bohatej kariéry odohral v našej najvyššej súťaži niečo vyše 1200 stretnutí.

foto: projekttimeout.sk

Miroslav Pupák

Ďalším nitrianskym rodákom , ktorý sa môže pýšiť dlhou extraligovou kariérou je aj Miroslav Pupák. Tento tridsaťsedemročný obranca odštartoval svoju kariéru v našej najvyššej hokejovej súťaži pod Zoborom, kde strávil podobne ako Slovák väčšinu svojej kariéry. Okrem Nitry si Pupák v minulosti vyskúšal pôsobenie v Liptovskom Mikuláši a Piešťanoch. Dokopy tak v slovenskej extralige odohral sedemnásť sezón a nastúpil do niečo vyše 700 zápasov. Počas svojej kariéry zaznamenal zisk troch trofejí. Tú najcennejšiu, extraligovú sa mu podarilo získať v sezóne 2015/2016 spolu s „corgoňmi“. Okrem titulu z našej najvyššej súťaže sa môže pýšiť aj ziskom dvoch prvoligových titulov v sezónach 2009/2010 a 2010/2011 v drese Piešťan. Okrem Slovenska vyskúšal šťastie v Maďarsku, kde odohral v tunajšej prvej lige počas jednej sezóny devätnásť zápasov so ziskom devätnástich kanadských bodov. Okrem iného bol Pupák menovaný medzi rytierov fair-play za svoj príkladný čin zo záveru sezóny 2018/2019 , keď za priaznivého stavu 1:0 pre Nitranov odvolal faul trenčianskeho útočníka Branka Radivojeviča. Tridsaťsedemročný obranca svojimi výkonmi potvrdzuje, že aj napriek vyššiemu veku patrí k neoddeliteľnej súčasti defenzívy „corgoňov“, preto si myslíme, že ešte zopár rokov rozhodne môže korčuľovať na klziskách našej najvyššej hokejovej súťaže.

Adam Drgoň

Päticu aktívnych hráčov s najvyšším počtom štartov v slovenskej extralige uzatvára tridsaťsedemročná defenzívna opora „kamzíkov“ Adam Drgoň. Tento statný rodák z Trnavy si počas svojej bohatej extraligovej kariéry obliekol dres viacerých celkov našej najvyššej súťaže. Svoje kariérne začiatky datuje v Slovane Bratislava, Martine a Piešťanoch. Odtiaľ sa neskôr presunul do Košíc, Trenčína, Zvolena a nakoniec už druhú sezónu pôsobí v tíme podtatranského celku. Medzi jeho najväčšie klubové úspechy patrí jednoznačne zisk titulu extraligového majstra, ktorý si vybojoval hneď dvakrát. Premiérovo sa tešil z úspechu v sezóne 2004/2005 so Slovanom Bratislava. Presne o desať rokov neskôr získal cennú trofej opäť, no tentoraz  sa z nej tešil v metropole východu. V ročníku 2008/2009 si pripísal v drese Martina aj zisk Kontinentálneho pohára. Naopak počas ročníku 2005/2006 vynikal vo veľmi nemilej  štatistike, keďže si odsedel najviac minút spomedzi všetkých ligistov. Jeho premiérová sezóna v Poprade síce nebola obohatená o zisk cennej trofeje, no beztak sa mu v nej podarilo presadiť. Bol totižto nominovaný do extraligového All-Star tímu. Okrem bohatej klubovej kariéry tento veterán disponuje aj veľkým reprezentačným úspechom. V sezóne 2002/2003 bol súčasťou strieborného tímu slovenskej reprezentácie na majstrovstvách sveta do osemnásť rokov. Drgoň rozhodne aj napriek svojmu veku patrí k najvýraznejším oporám popradských kamzíkov, preto je takmer isté, že ešte niekoľko sezón ho uvidíme pôsobiť v našej najvyššej hokejovej súťaži, či už v drese Popradu, alebo iného tímu. Hoci je málo pravdepodobné , že sa mu podarí dotiahnuť na rekord popradského útočníka Arneho Krotáka, zato však má veľkú šancu siahnuť si aspoň na métu svojho extraligového kolegu z Banskej Bystrice, Ďatelinku.

autor: Sara Hrabinská | grafika:

PODOBNÉ ČLÁNKY