× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Podarí sa nakoniec žilinským „vlkom“ ukoristiť víťazstvo?


04.04.2022

Už o pár chvíľ odštartuje na žilinskom zimnom štadióne dlho očakávaná finálová séria medzi dvoma najlepšími prvoligovými klubmi na Slovensku. Na ľade sa tak proti sebe postavia celky s bohatou históriou z Martina a Žiliny, ktoré budú okrem celkového titulu bojovať aj o možnosť zahrať si baráž proti Liptovskému Mikulášu, ktorá by ich mohla posunúť do extraligovej súťaže. Poďme sa teda spoločne pozrieť na tri kľúčové aspekty hry, ktoré môžu nakoniec rozhodnúť o celkovom víťazovi SHL.

Dnešný, premiérový zápas bude hostiť tím, ktorý počas štyridsiatich piatich zápasov základnej časti zaznamenal iba sedem prehier. Darilo sa mu taktiež aj počas vyraďovacej časti, kedy žilinský „vlci“ prevalcovali bratislavské Modré Krídla vo štvrťfinále a neskôr aj HC Topoľčany v semifinále hladko  4:0. Ich súperom sa stal HK Vitar Martin, ktorý sa v tabuľke druhej najvyššej slovenskej hokejovej súťaže umiestnil  so sedemnástimi prehrami na treťom mieste. Hokejisti z mesta Matice Slovenskej to nemali také jednoduché ani počas play-off. Ako prví sa im do cesty postavili Dubničania, ktorí však nevyužili svoj mečbal a tak sa Martinčania v semifinále stretli so Skalicou. Tam bol výsledok o niečo jednoznačnejší, keďže Skalica dokázala bodovať iba v jedinom zápase. Proti sebe oba tímy odohrali spolu štyri stretnutia, z ktorých si odnášajú zhodne po dve víťazstvá. 

Brankári ako muži zápasu?

Ako môžeme z dlhodobého hľadiska vidieť aj v extralige, mužstvu na celkový triumf nestačia iba kvalitní obrancovia a kanonieri ale taktiež aj výborný gólman, ktorý dokáže svoj tím podržať v najťažších okamihoch. Oba dnešní, fináloví aktéri disponujú výraznými posilami v bránkovisku. Stanislav Škorvánek v drese žilinských „vlkov“ odohral dokopy 38 zápasov, v ktorých si udržal až 95,20% úspešnosť, vďaka čomu sa stal najúspešnejším brankárom v SHL. Jeho náprotivok Vladimír Glosár odchytal až 51 stretnutí, v ktorých zaznamenal tretí najlepší výsledok v lige 92,47%. Z pohľadu vyťaženosti kraľuje tabuľkám jednoznačne Vladimír Glosár, zatiaľ čo Škorvánek obsadil až piate miesto. Meno dvadsaťtriročného rodáka z Michaloviec svieti na popredných miestach taktiež v štatistike počtu zásahov. So svojimi 1375 zákrokmi sa zaradil na druhé miesto za Juraja Hollého. Naproti tomu Škorvánka jeho 1090 zásahov vyšvihlo opäť na piatu pozíciu. Z hľadiska počtu inkasovaných gólov vyhráva jednoznačne dvadsaťšesťročný rodák zo Žiliny, ktorý za svoj chrbát pustil len 55 striel, zatiaľ čo jeho náprotivok až 112. Obaja hráči počas celej sezóny ukázali, že vedia byť plnohodnotnou oporou svojich mužstiev, preto bude veľmi zaujímavé sledovať, ktorému z nich sa to tentoraz podarí lepšie.

Využijú Žilinčania svoje úderné presilovky?

Jedným zo základných aspektov úspechu dobrého tímu je aj úspešnosť v premieňaní presiloviek a taktiež umenie ubrániť sa početnej prevahe súpera. Žilinskí „vlci“ majú v oboch smeroch výrazne proti svojmu súperovi navrch. V štatistike úspešnosti hry v početnej prevahe si odnášajú až 25,22%, čo je najlepšie číslo spomedzi všetkých účastníkov SHL. Martin zaznamenal v tomto smere efektivitu 19,62%, čo ich radí až na šieste miesto v štatistikách. Hra v početnej nevýhode taktiež nepatrí medzi dominantné aspekty martinskej hry. V tabuľke im s 80,88% patrí až ôsme miesto, naproti čomu „vlci“ so svojimi 93,56% opäť kraľujú štatistikám. Zaujímavosťou je, že aj keď mali Martinčania neporovnateľne viac príležitostí zahrať si presilovku o dvoch hráčov oproti „vlkom“, využiť ju dokázali iba v 12,20% zatiaľ čo domáci až v 29,41%. Hoci v aspekte početnej výhody a nevýhody majú štatisticky navrch Žilinčania, stále je ešte otázne , či im podarí tieto skvelé čísla nakoniec aj pretaviť do tejto finálovej série.

Žilinská defenzíva vs. martinská produktivita

Strelecká produktivita, ktorá zabezpečuje gólové príležitosti tímu ide ruka v ruke s dobrou obranou, ktorá naopak bráni súperovi si podobné možnosti vypracovať. Hra našich tohtoročných, finálových aktérov vyniká v oboch smeroch. Žilinskí „vlci“ kraľujú štatistikám inkasovaných gólov, keďže ich zaznamenali iba 83 čo je suverénne najmenšie číslo v ligových štatistikách. Veľký podiel na tom majú dozaista hráči ako Marek Drtina, Marcel Petrán, Adrián Sloboda a ďalší, ktorí patria k najvýraznejším defenzívnym posilám v celej lige. Za zmienku však jednoznačne stojí aj ofenzívna sila Žilinčanov, ktorí so svojimi 212 zaznamenanými zásahmi bezkonkurenčne uchmatli druhý najlepší výsledok v súťaži. Koniec -koncov vlci disponujú aj výbornými ofenzívnymi oporami ako Sebastián Šmida alebo Igor Safaraleyev, ktorí sa vďaka svojej produktivite dokázali skvele presadiť v lige. Martinčania majú však taktiež v ofenzívnej stránke hry čo povedať. So svojimi 195 strelenými gólmi sa umiestnili na treťom mieste v poradí ligovej produktivity. Skvelí strelci ako Matej Dírer, Riku Petteri Tiainen, Lukáš Toma a ďalší dajú dozaista poriadne zabrať žilinskej defenzíve. Martinčania však výraznejšie zaostávajú v obrannom aspekte hry. Počas prebiehajúceho ročníka ligy inkasovali až 143 gólov, čo ich odsunulo až na piate miesto v štatistikách. Aj napriek tomu, ale disponujú výbornými obrancami ako Marek Charvát, Matúš Lukáš Lavička a ďalší, ktorí obsadili popredné miesta v individuálnych štatistikách. Súpisky oboch tímov budú istotne plné zvučných mien, preto sa nechajme prekvapiť, na stranu ktorého tímu sa na nakoniec prikloní karta šťasteny.

 

autor: Sara Hrabinská | foto: FB/Vlci Žilina

PODOBNÉ ČLÁNKY