× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: „Belasí“ sa v bitke o finále pokúsia vyradiť Košičanov


07.04.2022

Počas tohto týždňa sa skompletizoval zoznam všetkých semifinalistov a tak sa už dnes môžeme tešiť na prvé súboje o finálovú účasť. Už o malú chvíľu sa v Bratislave odštartuje séria medzi veľkými rivalmi z opačných kútov krajiny. „Oceliari“ narazili v play-off na bratislavský Slovan naposledy pred desiatimi rokmi, kedy však po veľkej sedemzápasovej dráme nedokázali nad hokejistami z hlavného mesta zvíťaziť. Poďme si teraz opätovne priblížiť tri aspekty hry, ktoré môžu rozhodnúť o prvom finalistovi.

Séria odštartuje vo štvrtok na štadióne Ondreja Nepelu, kde sa Košičania pokúsia zvrátiť nepriaznivú bilanciu, ktorú si proti Slovanu odnášajú zo základnej časti. Zo štyroch vzájomných zápasov, ktoré tímy proti sebe odohrali, nedokázali „oceliari“ bodovať ani raz. Oba celky dokázali prejsť štvrťfinálovou vyraďovacou časťou pomerne hladko. „Oceliari“ mali výborne našliapnuté proti michalovským „líškam“, aj keď na záver pripustili menšiu drámu. Naopak Slovan proti papierovo slabšiemu súperovi z Prešova nedovolil žiadne prekvapenie a vyhral bez zaváhania všetky štyri zápasy.

Košarišťan kontra Windsor

Oba celky budú do tejto série nastupovať s gólmanmi, ktorí počas celej prebiehajúcej sezóny boli oporami svojich mužstiev. Jednotkou v tíme „belasých“ je stále jednoznačne Clint Windsor, ktorý po 24 zápasoch drží druhú najlepšiu úspešnosť v lige 92,96 %. Počas štvrťfinále však hráči s orlom na hrudi stavili na Anthonyho Petersa, ktorý svoj tím skvele podržal a z 3 duelov proti Prešovu si odniesol solídnych 92,42 %. Naproti tomu „oceliari“ sa rovnako ako v základnej, tak aj počas vyraďovacej časti spoliehali na Andreja Košarišťana. Na druhú stranu k tomu prispelo aj zranenie Dominika Riečického. Košarišťan odchytal spolu 41 zápasov a zaznamenal 92,21 % úspešnosť zásahov. Naopak počas play-off sa dvadsaťosemročný rodák z Dolného Kubína stal tretím najúspešnejším brankárom so svojou 94,09 % úspešnosťou po šiestich dueloch. V štatistikách odohratých minút  má navrch Košarišťan, ktorý je piatym najvyťaženejším gólmanom súťaže. Windsor je v tomto aspekte až dvanásty. Meno mladej opory „oceliarov“ svieti na popredných priečkach aj v štatistike počtu zásahov. Košarišťana jeho 1136 zákrokov vyšvihlo až na štvrtú priečku spomedzi všetkých gólmanov. Windsor si na svoje konto pripísal iba 621 zásahov, čo je dvanáste najlepšie číslo v lige. V počte inkasovaných gólov však stále kraľuje práve dvadsaťosemročný Kanaďan v službách Slovana, ktorý za svoj chrbát pustil iba 47 zásahov, zatiaľ čo Košarišťan 96. Obaja brankári sa podpísali na úspechu svojich tímov nezmazateľnými písmenami, nechajme sa preto prekvapiť, ktorému z nich sa nakoniec podarí vychytať miestenku vo finále.

Dokážu nájsť Košičania recept na bratislavské presilovky?

Ako už bolo niekoľkokrát spomínané, hra v početnej výhode alebo nevýhode býva veľakrát veľmi silným faktorom, ktorý ovplyvňuje celkové poradie tímov v súťaži. Tohtoroční víťazi základnej časti v oboch týchto kľúčových aspektoch hry ovládli dané štatistiky. V tabuľke úspešnosti oslabení si počas 50 zápasov udržali až 86,32 % úspešnosť. Avšak hneď na druhom mieste sa nachádzajú „oceliari“, ktorí sa počas základnej časti ubránili presilovkám súperov až v 85,17 % prípadoch. Ak by sme sa pozreli výlučne na štatistiky vyraďovacej časti, videli by sme výraznejšiu prevahu hráčov z metropoly východu, ktorí zaznamenali v oslabeniach úspech až v 88 %. Naopak „belasí“ si počas štyroch zápasov pripísali o niečo menšiu a to 85,71 % efektivitu. V štatistikách premenených presiloviek si hokejisti Slovana vybojovali 24,66 % úspešnosť, čo bol najlepší výsledok v základnej časti aktuálneho ročníka súťaže. Košičania naopak v tomto aspekte hry veľmi nevynikali. Výhodu početnej prevahy na ľade dokázali využiť iba v 18,04 %, čo ich zaradilo až na siedme miesto v tabuľke. V štvrťfinálových štatistikách si však „belasí“ o niečo pohoršili. Počas série s „koniarmi“ dokázali premeniť iba 18,75 % presiloviek. Naproti tomu „oceliari“ dokázali využiť 16 % presilových hier. Hoci má Slovan v tomto smere proti východniarom menšiu výhodu, bude dozaista veľmi zaujímavé sledovať, či sa im ju nakoniec podarí využiť aj v tejto sérii.

Produktívna ofenzíva Slovana alebo nepriestrelná obrana Košíc?

Hra dnešných, prvých semifinálových aktérov sa vyznačuje rovnako ako skvelou streleckou produktivitou, tak aj výbornou prácou obrancov. V ofenzívnej aktivite má však Slovan predsa len navrch, keďže zaznamenal spolu až 202 presných zásahov, ktoré mu zabezpečili druhé miesto v streleckých štatistikách. Košičanom so 169 gólmi patrí až piata priečka. V samostatnom poradí vyraďovacej časti však „belasí“ obsadili až šieste miesto s 13 zásahmi. „Oceliari“ sa delia o štvrtú priečku so svojím štvrťfinálovým súperom z Michaloviec, s ktorým strelili zhodne po 14 gólov. Veľký podiel na tom má výborne poskladaná košická ofenzíva s hráčmi ako sú Allan McPherson, Pavel Klhufek, Brian Ihnačák, Michal Chovan a ďalší, ktorí sa podieľali na úspechu hráčov z metropoly východu. Naopak v tíme „belasých“ jednoznačne treba spomenúť Tomáš Ziga, William Rapuzziho alebo Brant Harrisa, ktorí výrazne prispeli k hladkému postupu Bratislavčanov do semifinále. Hráči s orlom na hrudi vynikajú taktiež aj v defenzívnej časti hry. Celkovo inkasovali iba 123 gólov, čo je najnižší počet v prebiehajúcom ročníku súťaže. Košičania disponujú treťou najlepšou obranou v súťaži, vďaka ktorej inkasovali iba 146 presných zásahov súperov. Počas play-off si „belasí“ potvrdili výbornú formu obrancov, keďže prešovská ofenzíva dokázala prekonať Petersa s Windsorom iba päťkrát. V tíme „oceliarov“ treba vyzdvihnúť obrancov Alexei Volgina, Luc Snuggeruda alebo Eduarda Šedivého, ktorí sa dokázali pomerne výrazne podpísať na porážke michalovských „líšok“. Súpisky oboch tímov sú s určitosťou nabité o kvalitných hráčov, ktorí sa dozaista postarajú o skvelý hokejový zážitok.

autor: Sara Hrabinská | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY