× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Tretí súboj Zvolena a Nitry v semifinále


08.04.2022

Druhú semifinálovú dvojicu, ktorá začne boj o finálovú miestenku v sobotu, tvorí Zvolen a Nitra, druhý a tretí tím po základnej časti. Nie len pre to môžeme očakávať kvalitnú hokejovú bitku, v ktorej určite nebude núdza o zaujímavé momenty. HKM Zvolen, ako obhajca majstrovskej trofeje z minulého ročníka, je miernym favoritom, vyraďovacie súboje z ostatných rokov sú však na strane HK Nitra.

Zvolen a Nitra sa v play – off stretli doposiaľ štyrikrát, tri razy sa z postupu tešila Nitra, zdá sa teda, že pre „rytierov“ ide o neobľúbeného súpera. Posledný úspech HKM je ešte zo sezóny 2006/2007, kedy Zvolen zdolal Nitru vo štvrťfinále 4:2 na zápasy. Na dlhšie obdobie sa potom tieto dva kluby vo vyraďovacích bojoch nestretli, stalo sa tak až o sedem rokov neskôr a „corgoni“ vrátili požičané – Zvolen porazili vo štvrťfinále hladko 4:0, čím sa začalo úspešné obdobie Nitry proti Zvolenu v play – off. Víťazstvo prišlo aj o dva roky neskôr, tento raz už v semifinále, po sedemzápasovom súboji, a bolo odrazom pre Nitru k zisku dosiaľ jedinej majstrovskej trofeje v histórii klubu. O tri roky na to sa oba kluby stretajú v semifinále opäť a v sérii, pamätnej pre nitrianskych divákov, si „corgoni“ opäť odnášajú víťazstvo 4:3 na zápasy, čím znovu prekazili možnosť pohronského derby vo finále. Šancu na zopakovanie semifinále mali oba kluby už v minulej sezóne, zatiaľ čo Zvolen, ako víťaz základnej časti a neskorší majster, do druhého kola play – off postúpil, Nitra neprešla cez Slovan Bratislava, a po dlhšom období ukončila sezónu bez medaily a už vo štvrťfinále. Po troch rokoch ale súboje tejto dvojice uvidíme opäť a máme sa na čo tešiť. Hoci uvedené štatistiky sú naklonené na stranu Nitry a môžu pôsobiť psychologicky, nezohľadňujú aktuálnu formu oboch mužstiev a faktory, ktoré môžu rozhodnúť o postupe do finále.

Ofenzívna sila

Vo vyraďovacích súbojoch častokrát rozhoduje najmä defenzíva, no v tomto prípade oba tímy disponujú skôr kvalitnou a silnou ofenzívou a obom je bližší útočný hokej. To sľubuje väčšie množstvo gólov na oboch stranách a atraktívny hokej. Nitra ho hrala aj vo štvrťfinále, v ktorom dokázala streliť 26 gólov a iba v jednom zápase neskórovala ani raz. Zápasy Zvolena s Banskou Bystricou sa javili viac defenzívnejšie, svedčí o tom aj počet strelených gólov Zvolena – 17. HKM však hral o dva zápasy menej a pri prepočte na množstvo odohraných duelov vychádzajú obom tímom viac než tri strelené góly na zápas – v prípade Nitry 3,7 gólu, v prípade Zvolena 3,4. V tomto smere je aktuálna forma oboch útokov približne rovnaká a rozhodovať budú detaily, napríklad aj forma a zdravotný stav najlepších strelcov oboch mužstiev, no nie len ich. V drese s Corgoňom na hrudi je ním Samuel Buček, ktorý túto pozíciu potvrdil aj v zápasoch proti Popradu, a hoci „kamzíci“ vedeli, že je nutné ho eliminovať, nedarilo sa im to. Buček si pripísal na konto ďalších sedem presných zásahov a potvrdil streleckú formu zo základnej časti. Na druhej strane je najlepším útočníkom Peter Krieger, ktorý proti „baranom“ zaznamenal 4 presné zásahy a rovnako potvrdil svoju pozíciu najlepšieho strelca HKM Zvolen. Obom obranám ale nestačí eliminovať túto dvojicu. Obe mužstvá majú totiž množstvo ďalších šikovných strelcov, a to sa prejavilo aj vo štvrťfinálových sériách. Najmä v tíme Nitry bolo vidieť, že strieľať góly vedia aj hráči tretieho či štvrtého útoku, svedčí o tom napríklad hetrik Jozefa Baláža (4 góly) zo šiesteho zápasu, zabrať vedia aj tradičné opory ako Tvrdoň (2 góly) či Hrnka (3 góly). Dva presné zásahy majú na konte aj obrancovia Šimon Nemec a Willie Raskob, jeden gólový zápis zaznamenala šestica hokejistov. Na opačnej strane však nenájdeme toľko strelcov, okrem štvorgólového Kriegera zaznamenali po dva góly Juraj Mikúš, Puliš, Saracino, Osterberg a obranca Hain, jeden gól ma na konte trojica hráčov. Do úvahy treba vziať, že útočníci Zvolena narážali na usporiadané zadné rady Banskej Bystrice a dobre chytajúceho Weningera a odohrali o dve stretnutia menej. Zbraňou Nitry budú presilovky, v nich má HK doposiaľ 20 % úspešnosť a spolu s Popradom je po štvrťfinále najlepšia v tomto ukazovateli, naopak Zvolen s využitím 11,11 % presilových hier je na poslednom mieste tejto osmičky. Nitrania si však budú musieť dávať pozor na chyby v zadných radoch a vylúčenia nakoľko útočníci Zvolena vedia ponúknuté šance pomerne ľahko využiť.

Play – off brankár Rahm

Brankár Rahm patril k oporám Zvolena počas minulej sezóny a najmä počas play – off. Hoci bol jednotkou Zvolena počas celej základnej časti aktuálnej sezóny, jeho percentuálna úspešnosť zásahov bola na úrovni 91,81 % a patrila mu v tomto ukazovateli až siedma priečka, a to aj napriek tomu, že dokázal vychytať štyri čisté kontá. Kvality švédskeho brankára sa však naplno ukázali vo vyraďovacích súbojoch a s úspešnosťou 95,51 % v piatich dueloch kraľuje štatistikám za štvrťfinále. Útočná sila Nitry je však v porovnaní s Banskou Bystricou väčšia, preto bude zaujímavé sledovať, či si Rahm dokáže vysokú úspešnosť udržať aj naďalej. Štatistiky z minulej sezóny nasvedčujú tomu, že brankár Zvolena sa na zápasy vo vyraďovacej časti dokáže výborne pripraviť a byť svojmu tímu oporou, čo bolo aj v minulom ročníku základom pre zisk majstrovskej trofeje, najmä v sérii proti Slovanu Bratislava. Brankári Nitry sú s úspešnosťou o niečo málo horší, obaja – Honzík aj O´Connor - sa pohybujú na úrovni okolo 91 %, pričom prvý menovaný odchytal štyri a druhý tri zápasy. Výhodou Nitry v tomto prípade môže byť vyrovnanosť brankárskej dvojice, čo sa prejavilo aj vo štvrťfinále – obaja dokážu byť tímu oporou – a ich vzájomná nahraditeľnosť v zápase. Žolíka na striedačke má aj Zvolen, a to v podobe Adama Trenčana, ktorý je taktiež kvalitným brankárom, no do play – off ešte nezasiahol, čo môže byť v jeho prípade menšou nevýhodou, no Zvolen to môže využiť aj vo svoj prospech.

Výhoda hosťujúceho ľadu

Kľúčom k úspechu v play – off môže byť aj výhoda domáceho prostredia, najmä v siedmom zápase, čo sa v prípade Nitry ukázalo už vo štvrťfinále. Tentoraz však túto výhodu bude mať Zvolen, a to vďaka tomu, že po základnej časti skončil vyššie než Nitra, hoci iba o tri body. Ale pozor! Nitrania sú v prebiehajúcej sezóne najlepším tímom na klziskách súperov, v základnej časti zvíťazili sedemnásťkrát a získali 51 bodov. Ani vo štvrťfinále „corgoni“ nemali problém zvíťaziť na ľade súpera, a to aj s „nožom na krku“ za stavu 2:3 v sérii, a celkovo zvíťazili v dvoch z troch zápasov hraných pod Tatrami. Hoci aj Zvolenu sa na štadiónoch súperov v tejto sezóne darí celkom dobre, v špecifickom prostredí v Nitre to ľahké mať určite nebude, i keď vo štvrťfinále dokázal pod Urpínom vyhrať oba zápasy. Bilancia zo základnej časti je vyrovnaná, oba tímy dokázali v štyroch zápasoch raz zvíťaziť na ľade súpera a raz na svojom klzisku Nakoľko nie sú obe mestá od seba príliš vzdialené, dajú sa očakávať početné výjazdy oboch fanúšikovských táborov na súperove klziská. Vzhľadom na kapacitu zvolenského zimného štadióna budú mať v tomto smere väčšiu výhodu práve fanúšikovia Nitry, ktorí aj v minulosti dokázali pod Pustým hradom vytvoriť mnohopočetnú divácku kulisu a pomôcť tak svojmu tímu k úspechu. 

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY