× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tri dôvody vypadnutia: HK Dukla Trenčín


12.04.2022

Hokejisti spod hradu Matúša Čáka zakončili boje v základnej časti aktuálneho ročníka slovenskej extraligy na deviatom mieste. Vďaka tomu sa v predkole play-off stretli opäť po roku s Banskou Bystricou. Hoci sa Trenčanom v predchádzajúcej sezóne podarilo pomerne hladko prebojovať  na úkor „baranov“ do štvrťfinále , tentoraz im hráči spod Urpína vzali vietor z plachiet. Poďme sa teraz spoločne pozrieť na tri dôvody, ktoré môžu mať najväčší podiel na osemfinálovom neúspechu „vojakov“.

Strelecký útlm „vojakov“

V základnej časti patrili hráči Dukly Trenčín k strelecky menej aktívnemu tímu. Počas päťdesiatich odohratých zápasov si pripísali iba 124 presných zásahov, vďaka čomu sa zaradili na desiate miesto v štatistikách ofenzívnej produktivity extraligových celkov. Taktiež v streľbe na bránu „vojaci“ zaznamenali iba 1441 pokusov, čo je tretí najnižší počet v súťaži. V osemfinálovej sérii proti „baranom“ sa im tieto nelichotivé čísla produktivity rozhodne nepodarilo vylepšiť. S Banskou Bystricou Trenčania natiahli sériu na štyri zápasy, v ktorých sa zvládli strelecky presadiť iba osemkrát, preto sa nakoniec stali druhým najhorším tímom v ofenzívnych štatistikách. Zaujímavosťou však je, že hoci vystrelili na bránu len 82 krát, čo je suverénne najnižšie číslo spomedzi všetkých osemfinalistov, podarilo sa im zaznamenať druhú najvyššiu úspešnosť streľby na bránu - 9,76%. Trenčanom by tak v tejto sérii, pri takejto streleckej efektivite, rozhodne pomohla vyššia ofenzívna aktivita.

Slabšia defenzíva

Výrazný podiel na tohtoročnom trenčianskom neúspechu má zaručene aj slabý výkon v obranných radoch. Partia okolo kapitána Tomáša Starostu počas základnej časti inkasovala 138 gólov, čo ju zaradilo na šieste miesto v štatistikách aktuálneho ročníka súťaže. „Vojaci“  v tomto aspekte hry výrazne pohoreli aj v bojoch o štvrťfinále. Počas štyroch odohratých zápasov Valent s Bownsom pustili za svoj chrbát až 12 bystrických striel. Trenčania sa vďaka tomuto výsledku ocitli na samom chvoste osemfinálových, obranných štatistík. Napriek tomu, z defenzívnych radov Dukly Trenčín je nutné vyzdvihnúť výkon Patricka Anthonyho Kudlu, ktorý bol v druhom zápase série autorom dvoch trenčianskych presných zásahov a Martina Chovana, ktorý si obohatil svoje konto o dve asistencie. Slabšia výkonnosť trenčianskej obrany sa dá taktiež považovať za jeden z hlavných dôvodov predčasného konca „vojakov“.

Weninger s hrdinským výkonom

Jednotkou v bráne „baranov“ bol dlhodobo Filip Belányi. V zhruba polovici základnej časti sa vedenie klubu dohodlo na spolupráci s kanadským legionárom Evanom Weningerom, ktorý prišiel pod Urpín z Nemecka a zdá sa, že v Banskej Bystrici urobili dobre. Počas základnej časti, kde odchytal 25 zápasov, si udržal tretiu najlepšiu percentuálnu úspešnosť 92,46%. Taktiež za svoj chrbát pustil iba 58 striel súpera, čo je štvrtý najlepší výkon v súťaži. Dvadsaťpäťročný legionár v službách bystrických „baranov“ nadviazal na svoj výborný výkon aj počas kvalifikácie play-off. Ako jediný spomedzi osemfinálových účastníkov odohral štyri stretnutia, v ktorých si udržal 90,24% úspešnosť a vyznamenal sa 74 zákrokmi. Kvalitný brankár súpera v kombinácií so streleckou absenciou a slabšou obranou patrili istotne medzi hlavné faktory trenčianskeho zlyhania a sú to určite aspekty, ktoré musí Dukla do budúcej sezóny výrazne zlepšiť, inak ju opäť čaká boj na spodných priečkach ligovej tabuľky.

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY