× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tri dôvody vypadnutia: HC´05 Banská Bystrica


20.04.2022

Hokejistom spod Urpína sa ani túto sezónu nepodarilo nadviazať na ostatný majstrovský  úspech, ktorý zaznamenali pred začiatkom pandémie. Počas aktuálneho ročníka súťaže predviedli najmä v základnej časti pomerne rozpačitý výkon. Avšak, po výmene trénera si napokon vybojovali miestenku do štvrťfinále, kde im ale stopku vystavil Zvolen. Aké sú tri možné dôvody, ktoré stoja za prehrou „baranov“ v atraktívnej pohronskej bitke o semifinále.

Slabšie presilovky

Bystričania počas základnej časti odohrali 174 presiloviek, v ktorých strelili 30 gólov. So svojimi 17,24 % sa zaradili až na deviate miesto v štatistických tabuľkách uplynulej základnej časti. V početnom prevýšení o dvoch hráčov si zahrali 18-krát, no vyťažiť sa im z nich podaril len jediný presný zásah. Kvôli tomu sa s 5,56 % úspešnosťou stali v tomto aspekte hry najhorším tímom v aktuálnom ročníku súťaže. Počas osemfinálového súboja s „vojakmi“ ich štatistiky presiloviek taktiež nepatrili k najžiarivejším. V štyroch odohratých stretnutiach mali k dispozícii 12-krát možnosť hry v početnej prevahe, ktorú gólovo využili iba v jedinom prípade. A tak im s efektivitou 8,33 % patrí až posledná priečka v štatistikách. V štvrťfinálovom pohronskom súboji proti „bryndziarom“ ukázali Banskobystričania mierne zlepšené presilovky. Z osemnásť ponúknutých sa im podarilo potrestať presným zásahom tri. Vybojovať si tak dokázali 16,67 % úspešnosť, ktorá ich zaradila na štvrté miesto v ligovej bilancii využitia hry v početnej prevahe. Bystričanom by istotne pomohlo, ak by hlavne proti silnejšiemu súperovi zvýšili efektivitu premieňania presiloviek, v ktorých si dokázali vytvoriť množstvo gólových príležitostí.

Strelecký útlm

Hokejisti spod Urpína disponovali počas tejto sezóny skutočne veľkým streleckým potenciálom. Hráči ako Chase Berger, David Šoltés alebo Alex Tamáši patrili k ofenzívnym oporám mužstva. V 50 zápasoch základnej časti, s ich veľkým podielom, „barani“ zaznamenali 142 gólov, vďaka čomu sa stali šiestym najproduktívnejším tímom v súťaži. V kvalifikácii o play-off proti Trenčanom pokračovali Bystričania vo využívaní svojho streleckého potenciálu. Po odohratí série sa s 12 presnými zásahmi na konte stali tímom s najväčším počtom zaznamenaných gólov. Taktiež však treba spomenúť, že si k tomu vypracovali najviac šancí. Spolu si pripísali až 144 streleckých pokusov na bránku súpera. Naproti tomu, v semifinálovej bitke o Hron sa im nepodarilo nadviazať na svoje ofenzívne kvality z predošlých častí súťaže. V 5 odohratých zápasoch obohatili svoje konto iba o 8 presných zásahov. Disponujú tak druhým najhorším číslom vo vyraďovacej časti. Ohroziť Rahma však dokázali až 198-krát. Celkovo tak zaznamenali iba 4,04 %  úspešnosť streľby na bránku, ktorá patrila k najhorším v lige. „Barani“ tak pravdepodobne v nasledujúcej sezóne rozšíria svoje rady o ďalšie kvalitné, ofenzívne posily, ktoré im pomôžu zvýšiť streleckú aktivitu v dôležitých stretnutiach.

Nevýrazná obrana

Banskobystričania počas  50 odohratých zápasov v základnej časti inkasovali 146 gólov. Toto číslo ich odsunulo na ôsmu priečku v extraligových štatistikách defenzívy. Svoju úspešnosť zásahov však dokázali udržať stále nad 90,87 %. V kvalifikačnej sérií proti hráčom spod hradu Matúša Čáka zaznamenali mierny posun v obranných radoch. Hráčom Dukly Trenčín sa podarilo dostať za Weningerov chrbát iba 8 striel, vďaka čomu si Bystrica pripísala druhé najlepšie čísla v defenzívnej štatistike. Naproti tomu, počas štvrťfinálových bojov, ich výkon mierne poklesol. Obdržali spolu až 17 presných zásahov. Hoci si Bystričania pripísali tretí najvyšší počet inkasovaných gólov, v streľbe na bránku výrazne prevýšili „rytierov“. Tí vystrelili smerom k Weningerovi iba 169-krát. „Treba zdôrazniť, že sme v tejto sérií mali viac gólových príležitostí, avšak súper bol v tomto ohľade hry efektívnejší. Taktiež by sme však mali popracovať aj na počte vylúčení, ktoré nás zbytočne nútia hrať v oslabení,“ stručne zhodnotil nedostatky svojho mužstva dvadsaťsedemročný útočník Alex Výhonský, ktorý debutoval po dlhšom zranení práve v pohronskej bitke o semifinále.

 

autor: Sara Hrabinská | grafika:

PODOBNÉ ČLÁNKY