× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Kto získa majstrovskú trofej?


22.04.2022

Finále, aké tu ešte nebolo. Aj tak by sa dalo charakterizovať tohoročné vyvrcholenie bojov o extraligový titul, v ktorom sa stretnú víťaz základnej časti, HC Slovan Bratislava a tretia HK Nitra. Slovan si na ceste za titulom pripísal skalp Prešova a Košíc, „corgoni“ zdolali prekážky vo forme Popradu a Zvolena. Obe mužstvá majú pred sebou už len posledný krok, získať majstrovský titul však môže iba jedno z nich.  

Dravý útok Nitry

Pred predchádzajúcimi sériami sme ako jeden z rozhodujúcich faktorov spomínali útočnú silu Nitry. Potvrdilo sa to vo štvrťfinále a prakticky aj v semifinále, oboch súperov dokázala Nitra prestrieľať. Postup v prvom aj druhom kole si „corgoni“ zabezpečili najmä cez kvalitnú ofenzívu a premieňanie šancí, a to najmä v presilových hrách. Nitrania tým len potvrdzujú svoje čísla zo základnej časti, v ktorej patrili k jednému z dvoch najofenzívnejších mužstiev. Tým druhým bol finálový súper Nitry, Slovan Bratislava. Oba tímy dokázali streliť 189 gólov, vo vyraďovacej časti však Nitra zaznamenala 46 gólov v trinástich zápasoch, zatiaľ čo Slovan 34 v jedenástich dueloch, čo v prepočte na jeden zápas vychádza približne o 0,5 gólu na zápas viac v prospech Nitry. Takýto výrazný rozdiel nebol ani medzi Nitrou a Zvolenom a pre HKM to v semifinále nedopadlo dobre. Výhodou Nitry je rýchlosť a dravosť jej mladých útočníkov. Po tom, čo sa Zvolen snažil eliminovať kanoniera Bučeka, našli Nitrania ďalšieho strelca gólov v podobe Filipa Krivošíka, no nie je jediný. Áno, aj Slovan vie dávať góly a má na to strelcov, no pokiaľ sa pustí do ofenzívnej naháňačky s „corgoňnmi“ je veľmi pravdepodobné že bude, aj vzhľadom na vekový priemer hráčov, ťahať za kratší koniec. Výhodou Nitry sú tiež presilové hry, proti svojmu semifinálovému súperovi dokázala využiť viac než 35 % všetkých početných výhod, kdežto Slovan v osemnástich presilovkách strelil iba dva góly, čo predstavuje 11 % využitie početných výhod o jedného hráča. Toto je ďalšia vec, ktorej sa musia „belasí“ vyvarovať, no pri rýchlych hráčoch Nitry to budú mať určite náročné.

Úspešnosť streľby a vhadzovaní

Úspešnosť streľby je v play – off dôležitým ukazovateľom, najmä pre mužstvá, ktoré si vypracujú menej streleckých príležitostí. V tomto má mierne navrch Slovan, ktorý v semifinálovej sérii s Košicami dosiahol úspešnosť streleckých pokusov na úrovni 14,69 %. Zároveň boli „belasí“ najmenej strieľajúcim mužstvom na bránu zo semifinálovej štvorice – na brankára Košíc poslali iba 143 striel. V porovnaní z Nitrou ide presne o 50 striel menej, než vyslali na zvolenskú bránku Nitrania, pričom dosiahli úspešnosť streľby na úrovni 10,36 %. Hoci ide o druhé najlepšie číslo, je to o dosť menej na to, aby sme tento faktor mohli považovať za dôležitý. Ak sa teda hráči Slovana rozhodnú vystreliť na bránu, je väčšia pravdepodobnosť, že ich strelecký pokus skončí v sieti. A to ešte v semifinále museli prekonávať skvele chytajúceho Riečického. Úlohou Nitry tak bude dovoliť hráčom Slovana strieľať čo možno najmenej, inak budú musieť doháňať gólové manko. Druhým dôležitým ukazovateľom v play – off môže byť úspešnosť na vhadzovaniach. V semifinále dosiahli hráči Slovana takmer 53 % úspešnosť vhadzovaní, zatiaľ čo Nitrania len niečo cez 46 %. „Corgoni“ sú dlhodobo v tomto ukazovateli na chvoste, bolo tak tomu aj v základnej časti, kde bol rozdiel medzi finálovými súpermi ešte výraznejší (57 % ku 45 %) a aj vo štvrťfinále. Práve v dôležitých momentoch môže ísť o podstatnú výhodu pre Slovan, nakoľko vyhratým vhadzovaním znemožní vytvorenie útoku Nitry, alebo si v kľúčovej chvíli dokáže udržať útočné pásmo. Paradoxom však je, že hoci boli Nitrania v prvom aj druhom kole v tomto ukazovateli výrazne horší v porovnaní so svojimi súpermi, dokázali série vyhrať. Do tretice im to však nemusí vyjsť.

Konzistentnosť výkonov v zápase

Aj konzistentnosť výkonu počas celého zápasu môže byť rozhodujúcim faktorom finálovej série. Hráči Slovana v súboji proti HC Košice viackrát ukázali, že koncentráciu dokážu počas zápasu stratiť. Prišli tak o šiesty zápas v sérii, v ktorom viedli 2:0, no reťazou chýb a poľavením hry napomohli k tomu, aby Košice zápas otočili. Podobný scenár hrozil aj v siedmom zápase, v ktorom „oceliari“ taktiež vyrovnali stav z 0:2 na 2:2 a mohli pridať aj tretí gól. Takýchto momentov však bolo v celej sérii viac, hráči Košíc len nedokázali využiť úplne všetky. Hoci aj zápasy druhej semifinálovej dvojice priniesli občasné výpadky Nitry, príkladom je prvý či piaty zápas na ľade Zvolena, v ktorom Nitra vyhrávala 3:0, resp. 4:0, no v poslednej tretine sa o výsledok musela báť. O víťazstvo však napokon neprišla a stav udržala. V tomto smere majú navrch Nitrania, no čo platilo v predchádzajúcich kolách nemusí platiť vo finále. Isté ale je, že ak hráči Slovana predvedú podobné výpadky aj vo finále, „corgoni“ môžu byť pri ich trestaní efektívnejší než Košičania.

Vzájomné zápasy oboch celkov v prebiehajúcej sezóne sú naklonené výrazne na stranu celku z hlavného mesta, Nitra dokázala zo šiestich stretnutí zvíťaziť iba raz, no bolo to na ľade súpera, kde sa jej tento rok pomerne darí, a to aj v play - off. V stretnutiach padalo pomerne veľa gólov, zaznamenali sme víťazstvo Slovana v pomere 8:5 aj 7:5, čo nasvedčuje ofenzívnym chúťkam oboch mužstiev. Z historického hľadiska je na tom výrazne lepšie Slovan, Nitra v play – off proti bratislavskému celku zvíťazila v histórii extraligy iba jeden jediný raz. HK sa doma môže oprieť aj o mohutnú podporu divákov, veľké množstvo sa ich určite chystá aj do Bratislavy, v tomto smere budú mať zrejme „corgoni“ navrch. Či to však bude stačiť a čo bude napokon rozhodujúcim faktorom celej série ukážu až najbližšie zápasy.

 

Vzájomné duely v sezóne 2021/2022

01.10.2021 HK Nitra – HC Slovan Bratislava 5:8

07.11.2021 HC Slovan Bratislava – HK Nitra 3:4

12.12.2021 HK Nitra – HC Slovan Bratislava 0:4

28.12.2021 HC Slovan Bratislava – HK Nitra 5:3

06.01.2022 HK Nitra – HC Slovan Bratislava 5:7

06.02.2022 HC Slovan Bratislava – HK Nitra 4:2

 

autor: Radovan Slávik | foto: FB/HK Nitra

PODOBNÉ ČLÁNKY