× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Spätný pohľad na finále


02.05.2022

Sezóna 2021/2022 je už minulosťou, z majstrovského titulu sa po desiatich rokoch opäť tešia hráči aj fanúšikovia Slovana Bratislava. Klub z hlavného mesta si vo finále poradil s HK Nitra výsledkom 4:2 na zápasy, pričom šiesty finálový zápas na ľade Nitry, ktorý sa odohral 1. mája, ukončil 29. sezónu slovenskej najvyššej súťaže v ľadovom hokeji. Nie len finále, ale celé play – off sa nieslo v duchu atraktívnych duelov, ktoré sa po dlhej dobe odohrali pred vypredanými štadiónmi, a tak si fanúšikovia hokeja mohli pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta opäť prísť na svoje.

Zisk titulu k storočnici

HC Slovan Bratislava oslavoval v tomto ročníku sté výročie založenia hokejového klubu v Bratislave a tomu prispôsobil aj celú sezónu. Špeciálne dresy či plánovaná účasť na Spengler Cup-e, ktorú prekazila pandémia, boli iba časťou toho, čo Slovan k oslavám jubilea pripravil. Najdôležitejším aspektom bol zisk majstrovského titulu, čo vedenie klubu avizovalo už od začiatku sezóny. Tomuto cieľu podriadili na Slovane aj skladbu kádra, ktorý bol stavaný na zahraničných a slovenských oporách, menej šancí tak dostávali juniori. Slovan prakticky od začiatku sezóny okupoval prvú priečku ligovej tabuľky a s pohodlným náskokom sa držal na čele v podstate celú základnú časť. Až v jej závere došlo k zdramatizovaniu dvojicou Zvolen – Nitra, tá sa však na lídra nedotiahla a „belasí“ vyhrali základnú časť. V play – off si postupne poradili s východniarskou dvojicou Prešov – Košice, pričom vo štvrťfinále išlo o jasnú záležitosť, v semifinále však nie. Séria medzi dvoma najúspešnejšími slovenskými klubmi priniesla viacero kontroverzných momentov a napokon sa rozhodovala až v predĺžení siedmeho zápasu, úspešnejší však bol Slovan. Finálová séria priniesla súboj dvoch klubov, ktoré sa v play – off nestretávajú tak často, no tentoraz išlo o druhé stretnutie v priebehu dvoch sezón a Slovan narazil na tím, ktorý vo finále očakával len málokto. Oba celky sa vyznačovali kvalitnou ofenzívou, čo ukázal hneď prvý zápas na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu – po desaťgólovej prestrelke sa z víťazstva tešili domáci. Nitra si však v druhom stretnutí dala väčší pozor najmä v zadných radoch a po defenzívne kvalitnom dueli, s množstvom neuveriteľných zákrokov brankára Honzíka, dokázala získať na pôde Slovana dôležitý bod. Séria sa presunula pod Zobor, no domáci celok nevyužil psychickú výhodu a tretí zápas absolútne nezvládol – inkasoval až šesťkrát. „Corgoni“ sa z vysokej prehry rýchlo otriasli a v ďalšom zápase už Slovanu nedali šancu, a po výsledku 4:1 vyrovnali sériu na 2:2. Piaty zápas na ľade víťaza základnej časti sa začal opatrne, ani jeden celok nechcel urobiť zbytočnú chybu. Nitra bola vpredu nebezpečná najmä v prvej tretine, s postupujúcim zápasom jej aktivita opadala. O zápase rozhodla druhá tretina, hostia nezvládli jej úvod, inkasovali dvakrát, a hoci v závere dokázali znížiť stav na 1:2, prehru už zvrátiť nedokázali. Mečbal získal Slovan, no predpokladalo sa, že na horúcom nitrianskom ľade to nebude mať ľahké. Tieto slová sa potvrdili, oba celky predvádzali ofenzívny hokej a domáci celok nebol ďaleko od strelenia prvého gólu. Stal sa však opak, z prvého presného zásahu sa tešil Slovan a to rozhodlo o jeho víťazstve v šiestom zápase. I keď sa Nitrania doťahovali a dvakrát dokázali vyrovnať, prehre už zabrániť nedokázali, a tak v Nitra aréne po prvýkrát v histórii odovzdávali majstrovský titul.

Nečakaný finalista

Nitrania sa do finále prebojovali úplne zaslúžene, na začiatku sezóny by však ich účasť v boji o titul predpovedal len málokto. „Corgoni“ začali sezónu tradične, s mierne prestavaným kádrom po minuloročnom štvrťfinálovom neúspechu, neznámymi legionármi a s trénerom Stavjaňom na lavičke. Od začiatku sa však držali na horných priečkach tabuľky a pod Zoborom sa postupne formovalo kvalitné ofenzívne mužstvo. Vhodný mix skúsených a mladých hráčov prinášal okrem hokeja, na ktorý sa dalo pozerať, aj body do tabuľky. Nitrania počas sezóny zaznamenali len malé výkonnostné výkyvy a zaslúžene obsadili tretiu priečku tabuľky, s minimálnou bodovou stratou na druhý Zvolen a prvý Slovan. V play – off sa „corgoni“ stretli najprv s Popradom, čo prinieslo atraktívnu ofenzívnu bitku oboch celkov a plný počet siedmich zápasov. Následne na Nitru čakal v semifinále Zvolen, ktorý bol favoritom, no aj napriek tomu dokázali hráči Nitry, v play – off v posledných rokoch obľúbeného súpera, poraziť, stačilo im na to dokonca iba šesť zápasov. „Corgoni“ sa tak po troch rokoch opäť prebojovali do finále, v ktorom sa stretli s neďalekým Slovanom Bratislava, čo sľubovalo zaujímavé zápasy. Pre Nitru išlo o štvrtú finálovú účasť, nedokázala ju však premeniť na zisk titulu, hoci od toho nebola ďaleko. Aj druhé miesto je však pre klub veľkým úspechom a s odstupom času budú v Nitre túto sezónu hodnotiť ako úspešnú, najmä aj v súvislosti s koncom trénera Stavjaňu a po sezóne pravdepodobne aj viacerých hráčov – Bučeka, Nemca, či ďalších. Predvádzaný hokej bavil nie len fanúšikov Nitry, ale s radosťou si ho pozreli aj fanúšikovia ostatných tímov, finále lákalo aj osobnosti iných športov než je hokej. S podstatne menším rozpočtom, ako ich finálový súper, sa dokázali nezlomnou bojovnosťou a mladíckou dravosťou prebojovať až do finále, no na kvalitu a šírku kádra Slovana to už nestačilo.

 

autor: Radovan Slávik | grafika:

PODOBNÉ ČLÁNKY