× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Razgals, Troock, Kontos


11.05.2022

Obdobie medzi sezónami prináša tradične oznamovanie nových posíl do tímov a inak tomu nie je ani tento rok. Prakticky hneď po skončení šiesteho finálového zápasu začali jednotlivé extraligové kluby postupne oznamovať zmeny v kádroch a príchody nových hráčov. Zatiaľ, čo  časť hráčov sa v rámci ligy iba presúva do iných mužstiev a títo hokejisti sú fanúšikom našej najvyššej súťaže známi, ďalšia časť do ligy prichádza zo zahraničia. Keďže ide častokrát o menej známych hráčov, tak ako býva zvykom, v nasledujúcich mesiacoch budeme jednotlivých hráčov postupne v krátkosti predstavovať a priblížime ich doterajšie hokejové kariéry či úspechy. Na trhu legionárov je aktívna Dukla Trenčín aj HC’ 05 Banská Bystrica, obe mužstvá už predstavili svoje nové posily.

Frenks Razgals – HK Dukla Trenčín

legionárom, ktorého meno bolo v medzisezónnom období v extralige oznámené, je lotyšský krídelník Frenks Razgals. Tento dvadsaťpäť ročný hokejista prichádza do Dukly Trenčín z poľského mužstva GKS Jastrzebie, kde sa mu v práve skončenej sezóne bodovo pomerne darilo – v štyridsiatich zápasoch získal štyridsať kanadských bodov za šestnásť gólov a dvadsaťštyri prihrávok, šesť bodov pridal aj v play – off. Odchovanec lotyšského hokeja má za sebou pôsobenie zväčša v domácej lige, počas piatich sezón však obliekal aj dres Dinama Riga, pričom v KHL odohral dovedna 74 zápasov, získal však iba sedem kanadských bodov. V sezóne 2019/2020 nastupoval v tíme Vítkovíc v českej najvyššej súťaži, presadil sa aj v lotyšskej reprezentácii, okrem mládežníckych kategórii reprezentoval Lotyšsko na majstrovstvách sveta v rokoch 2017 aj 2018. V tomto roku sa však do finálneho výberu Lotyšska na majstrovstvá sveta nedostal.

 

Branden Troock - HC‘05 Banská Bystrica

Novou tvárou v drese Banskej Bystrice je kanadský útočník Branden Troock. Dvadsaťosem ročný pravák prichádza pod Urpín z tímu Allen Americans z ECHL. Pri pohľade na jeho pôsobiská však môžeme nájsť aj zaujímavejšie a známejšie kluby, väčšinu z doterajšej kariéry sa pohyboval na rozhraní spomínanej ECHL a AHL. V sezóne 2019/2020 bol spoluhráčom Marka Daňa v tíme Cleveland Monsters v AHL, ročník na to však nehral. Pôsobil tiež v kluboch Texas Stars či Idaho Steelheads. Rodák z Edmontonu bol v roku 2012 draftovaný v 5. kole tímom Dallas Stars, v NHL sa mu však presadiť nepodarilo, jeho kroky preto putujú do Európy, pričom Banská Bystrica bude jeho prvým pôsobiskom na starom kontinente. Držiteľ bronzovej medaily z MS hráčov do 18 rokov má dobré fyzické parametre, ak zvládne prechod zo zámorského na európsky štýl hokeja, môže byť pre Baranov vhodnou posilou do novej sezóny.

 

Kristoff Kontos - HC‘05 Banská Bystrica

Aj ďalší Kanaďan, Kristof Kontos, posilní v novej sezóne Banskú Bystricu. Syn Chrisa Kontosa, olympijskeho medailistu z Lillehammeru, je typologicky podobným hráčom, ako Branden Troock, Kontos však nastupuje na pozícii centra a má už skúsenosti s európskym hokejom. Predchádzajúce tri sezóny pôsobil v nižších švédskych súťažiach, naposledy v tíme Kristianstadts IK, kde v 52 zápasoch základnej časti získal 48 kanadských bodov za 15 gólov a 33 asistencii. V Európe odohral jednu sezónu aj za francúzsky Gap, kde sa mu tiež bodovo pomerne darilo. Skúsenosti má tiež z kanadskej OHL, v ktorej odohral šesť sezón. Na svojom konte však zatiaľ ešte nemá iný výraznejší úspech, no možno sa mu ho podarí získať v drese Baranov.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Lukáš Ďugel

 

 

PODOBNÉ ČLÁNKY