× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Extraligisti na MS 2022


13.05.2022

Fínske mestá Helsinki a Tampere budú počas dvoch májových týždňov dejiskom 85. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, tradične aj so slovenskou účasťou. Reprezentačný výber Craiga Ramsayho odcestoval na sever Európy ako držiteľ bronzových medailí z OH, očakávania preto budú zrejme väčšie, než tomu bolo v minulých rokoch. Mužstvo je oproti tomu olympijskému mierne odlišné, v krátkej príprave pred MS síce dokázalo víťaziť, no ukázali sa aj určité negatíva. Do Fínska pocestovalo niekoľko extraligistov, okrem tých v slovenskom drese bude mať naša najvyššia súťaž stopu aj v iných krajinách.

Do finálnej nominácie tímu Slovenska na majstrovstvá sveta sa prebojovalo sedem extraligistov – dvaja obrancovia a päť útočníkov, nie všetci sa však už dostali aj na súpisku pred prvými zápasmi, nakoľko realizačný tím si zatiaľ nechal voľné miesta pre prípadné posily zo zámoria. O finálnu nomináciu bojovalo viacero hráčov z našej najvyššej súťaže, nezmestili sa do nej brankár Dominik Riečický a útočníci Jozef Baláž a Adrián Holešinský, ktorého vyradilo zranenie. Zastúpenie v slovenskej reprezentácii vo Fínsku bude mať päť extraligových klubov – zhodne po dvoch hokejistoch dodal HC Slovan Bratislava a HK Nitra, zastúpenie v podobe jedného hráča bude mať trojica HK Dukla Ingema Michalovce, HC´05 Banská Bystrica a HK Dukla Trenčín.

Zadné rady vystuží popri hráčoch prevažne z českej extraligy aj dvojica Daniel GachulinecŠimon Nemec. Obaja majú za sebou dlhé play – off, vo finále sa z majstrovskej trofeje tešil spolu so Slovanom Bratislava prvý menovaný, Nemcovi zavesili na krk striebornú medailu. Obaja majú takmer rovnaký počet štartov v reprezentácii a obom sa v nej zatiaľ ešte nepodarilo skórovať. Bronzoví medailisti z Pekingu majú za sebou úspešnú sezónu, Gachulinec pridal k tejto medaile aj zisk majstrovskej trofeje, Nemec sa okrem striebornej extraligovej a bronzovej olympijskej medaily, mohol v tejto sezóne tešiť aj z úspechu na Hlinka Gretzky Cupe, či z postupu osemnástky do vyššej kategórie, vrchol jeho doterajšej kariéry ho však ešte len čaká. Obaja extraligoví obrancovia by tak mali byť pred MS veľmi dobre naladení.

Do útoku sa prebojovala pätica hráčov našej najvyššej súťaže. Najviac reprezentačných zápasov z nich - dvadsať, má na konte útočník Michaloviec, Pavol Regenda, ktorý v nich dokázal streliť dva góly. V príprave pred majstrovstvami sveta vytvorili spolu s Jurajom Slafkovským a Jakubom Minárikom nebezpečnú a rýchlu útočnú trojicu, ktorá v zápase proti Francúzsku raz skórovala a dokázala si vypracovať viacero ďalších šancí, ktoré „smrdeli“ gólom. Či budú v rovnakom zložení nastupovať aj na šampionáte, ukážu prvé zápasy, no v príprave sa javili v dobrom svetle. Aj Regenda získal v Pekingu bronzovú medailu a hoci s Michalovcami v tomto ročníku extraligy úspech nezaznamenal, vďaka svojim výkonom ho do nadchádzajúcej sezóny angažovala Mladá Boleslav. Druhým extraligistom v tomto útoku bude Jakub Minárik, jeho nominácia je tak trochu prekvapením, no svojimi výkonmi a progresom v tejto sezóne si ju určite zaslúžil. Minárik ukazoval svoj potenciál už v drese Nitry, naplno sa však prejavil až v Dukle Trenčín, kam pred nedávno skončenou extraligovou sezónou prestúpil. Dobre stavaný center má reprezentačné skúsenosti najmä z mládežníckych kategórii, Slovensko reprezentoval aj na majstrovstvách sveta hráčov do dvadsať rokov. V spomínanom prípravnom zápase proti Francúzsku zaznamenal presný zásah, premiérový v reprezentácii, verme, že naň nadviaže aj v ďalších zápasoch.

Z majstrovského Slovana Bratislava sa do finálnej nominácie dostal okrem Gachulinca aj útočník Samuel Takáč. Od tridsaťročného odchovanca Popradu sa v reprezentácii budú očakávať aj góly, v národnom tíme ich má na konte tri, pričom mu na ne stačilo iba desať zápasov. Najmä strielanie gólov sa v príprave javilo ako slabina nášho tímu, ak by si Takáč udržal nastavenú efektivitu, bol by určite obrovským prínosom. Aj on má za sebou úspešnú sezónu, k bronzovej medaile z OH pridal majstrovský titul, tohtoročnú zbierku by tak určite rád obohatil o ďalší cenný kov. Slováci odcestovali do Fínska s historicky najmladším kádrom, ktorého priemerný vek sa pred začiatkom majstrovstiev držal na hodnote 24,4 rokov, čo je ešte o niečo menej než vlani. Priemer znižuje trojica mladíkov Slafkovský, Nemec, Sýkora, no k jeho nízkej hodnote napomáhajú aj ďalší hokejisti. Jedným z nich je útočník Banskej Bystrice, Alex Tamáši, ktorý je svojim vekom niekde na úrovni aktuálneho priemeru nominácie. Odchovanec banskobystrického hokeja sa úspešne etabloval medzi mužmi a bol platným hráčom v kádri „baranov“ už počas dvoch predchádzajúcich sezón, pod Urpínom bude pokračovať aj v tej nasledujúcej a na majstrovstvách sveta bude získavať skúsenosti v reprezentačnom hokeji.

Jediným extraligovým hráčom, ktorý sa zatiaľ nedostal na súpisku mužstva, je sedemnásťročný útočník Nitry, Adam Sýkora. Kométa aktuálnej sezóny, ktorou Sýkora určite je, si nomináciu na majstrovstvá sveta zaslúži. Sledovať progres tohto šikovného a rýchleho hokejistu počas celej sezóny v extralige bolo zaujímavé, zavŕšil ju ziskom striebornej medaily. Podobne ako jeho klubového spoluhráča Nemca, aj Sýkoru čaká vrchol sezóny až neskôr, na drafte NHL. Zatiaľ môže nasávať atmosféru majstrovstiev sveta a čakať na svoju šancu. V prípravných zápasoch nesklamal a pri svojom debute dokázal streliť aj gól do siete Nórov, jeho prípadné dopísanie na súpisku bude závisieť aj od toho, ako sa vyvinie situácia v zámorí.

Na majstrovstvá sveta putuje z Tipos extraligy okrem hráčov, ktorí si oblečú dres s dvojkrížom na hrudi, aj niekoľko ďalších hokejistov – legionárov, ktorých sme mohli vidieť na našich klziskách. Prvým z nich je obranca Nových Zámkov, Christian Bull. Ten sa predstavil aj na nedávnom Kaufland Cupe v Žiline a dostal sa do záverečnej nominácie severanov. Slovenskí hokejisti sa s výberom Nórska v základnej skupine nestretnú, rovnako ako sa nestretnú ani s hráčmi Veľkej Británie, ktorej pravdepodobnou jednotkou v bráne bude Ben Bowns, ktorý počas sezóny obliekal dres Dukly Trenčín. Trenčania tak budú mať okrem Jakuba Minárika na MS zastúpenie aj v podobe brankára Veľkej Británie. Dovedna sa teda do Fínska dostalo z našej najvyššej súťaže deväť hokejistov – jeden brankár, traja obrancovia a päť útočníkov – ich výkony budeme počas šampionátu pozorne sledovať.

Nominácia SR na 85. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2022 (za menom v zátvorke nasleduje klub, počet zápasov v reprezentácii/ počet gólov v reprezentácii):

Brankári: Adam Húska (Hartford Wolf Pack/AHL, NY Rangers/NHL, 3/0) Patrik Rybár (Dinamo Minsk/KHL, 21/0), Matej Tomek (Kometa Brno/ČR, 8/0)

Obrancovia: Martin Bučko (HC Motor České Budějovice/ČR, 19/1), Peter Čerešňák (HC Plzeň/ČR, 97/9), Daniel Gachulinec (HC Slovan Bratislava, 22/0), Martin Gernát (HC Lausanne/Švaj., 60/7), Mário Grman (HPK Hämeenlinna/Fín., 43/0), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec/ČR, 14/1), Adam Jánošík (BK Mladá Boleslav/ČR, 82/4), Šimon Nemec (HK Nitra, 20/0), Mislav Rosandič (Bílí Tygři Liberec/ČR, 48/1)

Útočníci: Andrej Kollár (HC Kometa Brno/ČR, 18/2), Michal Krištof (HC Kometa Brno/ČR, 59/8), Róbert Lantoši (Linköping HC/Švéd., 35/5), Adam Liška (Severstaľ Čerepovec/KHL, 44/10), Mário Lunter (BK Mladá Boleslav/ČR, 20/1), Jakub Minárik (HK Dukla Trenčín, 8/1), Kristián Pospíšil (HC Davos/Švaj., 23/5), Pavol Regenda (HK Dukla Ingema Michalovce, 20/2), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec/ČR, 25/3), Juraj Slafkovský (TPS Turku/Fín., 24/8), Adam Sýkora (HK Nitra, 2/1), Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava, 10/3), Alex Tamáši (HC 05 Banská Bystrica, 6/1), Tomáš Tatar (New Jersey Devils/NHL, 58/14).

autor: Radovan Slávik | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY