× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Messner, Sideroff, Ozols


17.05.2022

Hoci aktuálny ročník slovenskej najvyššej hokejovej súťaže už pozná svojho víťaza, ostatné extraligové kluby neváhajú a príchod leta využívajú na vystužovanie svojich kádrov novými hráčmi zo zahraničia. V nasledujúcich riadkoch si preto bližšie posvietime na ďalšiu novú posilu v tíme „vojakov“ a dvoch nováčikov, ktorí rozšíria defenzívne a ofenzívne rady HKM Zvolen.

Joel Messner

28-ročného rodáka z kanadského Winnipegu v nasledujúcej sezóne uvidíme na extraligových klziskách korčuľovať v drese „rytierov“. Do Zvolena putuje po pomerne vydarenej sezóne u našich západných susedov. V rakúskom HC Innsbruck odohral 49 zápasov, v ktorých obohatil svoje konto o 35 bodov za 11 gólov a 24 asistencií. Následne sa presťahoval do nemeckého EC Bad Nauheim, kde počas 8 zápasov play-off strelil 2 góly. Slovensko sa tak stane pre statného obrancu iba tretím európskym pôsobiskom.

Väčšinu svojej doterajšej kariéry totižto strávil v rodnej Kanade, respektíve v Spojených štátoch amerických. V ECHL pobudol dokopy 3 sezóny, kde v 90 stretnutiach, na ktoré v tejto súťaži nastúpil skóroval 15-krát a na presný zásah asistoval 43-krát. V univerzitnej NCAA pôsobil výlučne v Nebraske a počas 4 ročníkov nastúpil do 135 duelov a na svoje konto si pripísal 42 bodov za 7 presných zásahov a 35 asistencií. Počas poslednej sezóny v Nebraske nosil Messner na svojom drese kapitánske „C-čko“. V kanadsko-americkej AHL strávil dve sezóny. V tíme Providence Bruins nastúpil spolu na 48 stretnutí, v ktorých získal 10 kanadských bodov.

Deven Sideroff

Novým členom zvolenského útoku sa pre nadchádzajúcu sezónu stal aj 25-ročný rodák zo Summerlandu. Ten prichádza pod Pustý hrad z druhej najvyššej švédskej hokejovej súťaze, kde v drese Kristianstads IK odohral 48 zápasov so ziskom 36 kanadských bodov. Pre mladého Kanaďana pôjde o tretiu sezónu na starom kontinente. V sezóne 2020/2021 v tíme HC Innsbruck naskočil na ľad takisto do 48 duelov, v ktorých si obohatil svoje konto o 38 bodov.

Vo WHL, ktorá patrí do trojice najvyšších mládežníckych súťaží v Kanade strávil spolu 5 sezón. Počas nich nastúpil na 208 stretnutí, v ktorých sa dokázal gólovo presadiť až 75-krát. Výraznú časť svojej hokejovej kariéry odohral bývalý juniorský reprezentant v AHL. Pôsobil predovšetkým v mužstve San Diego Gulls, ktoré je „farmou“ Anaheim Ducks. Práve Anaheim si Sideroffa vybral vo vstupnom drafe NHL v 3. kole z 84. miesta. V ročníku 2019/2020 si v drese Tulsa Oilers vyskúšal pôsobenie aj v ECHL. V tejto lige zasiahol do 18 stretnutí, kde sa vyznamenal ziskom 12 kanadských bodov.

Sideroff si okrem rozmanitej klubovej kariéry pripísal aj jeden významný reprezentačný úspech. V sezóne 2014/2015 spolu s juniorským výberom „javorových listov“ vybojoval na majstrovstvách sveta do 18 rokov bronzovú medailu.

Patriks Ozols

Po Razgalsovi posilnil trenčianske rady ďalší Lotyš, ktorým tentokrát je 21-ročný obranca Patriks Ozols. Statný mladík pôvodom z Rigy prichádza pod hrad Matúša Čáka z KHL. Uplynulú sezónu strávil prevažne v klube Dinamo Riga, ktorý pôsobil v spomínanej Kontinentálnej hokejovej súťaži. Ozols tam nastúpil na 42 zápasov a zinkasoval 4 body za 2 presné zásahy a 2 asistencie.

V rekapitulácii jeho doterajšej kariéry taktiež treba spomenúť aj najvyššiu hokejovú súťaž v rodnom Lotyšsku. V nej strávil dokopy s ročnou prestávkou tri sezóny a zasiahol do 80 stretnutí, z ktorých si odniesol dokopy 36 bodov.

 Mladý Lotyš počas svojej kariéry nazbieral aj niekoľko ocenení. V ročníku 2017/2018 sa stal víťazom lotyšskej juniorskej hokejovej ligy do 18 rokov a taktiež majstrom sveta do 18 rokov prvej divízie. O rok neskôr sa zaradil medzi troch najlepších hráčov lotyšskej reprezentácie na juniorskom šampionáte do 18 rokov. V ročníku 2019/2020 bol súčasťou strieborného tímu na majstrovstvách sveta do 20 rokov prvej divízie. V sezóne 2020/2021 sa stal najlepším hráčom lotyšskej juniorskej ligy do 20 rokov a taktiež získal striebornú medailu v domácej najvyššej hokejovej súťaži. Z uplynulej sezóny si z domoviny odnáša spolu s extraligovým klubom Zemgale majstrovský titul. 

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY