× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

ZOOM na posily: Ballhorn, Neuls, Hanna, Likhotnikov, Søberg


05.06.2022

Hoci nám do začiatku novej sezóny slovenskej najvyššej hokejovej súťaže ostávajú viac ako tri dlhé mesiace, extraligové kluby nezaháľajú a rozširujú svoje kádre o zaujímavé zahraničné posily. V tejto časti našej pravidelnej rubriky si spolu posvietime na čerstvé prírastky v mužstve popradských „kamzíkov“, Prešova a Zvolena.

Gordon Ballhorn

Na súpisku „koniarov“ po pomerne vydarenej premiérovej sezóne v extralige pribudol dvadsaťštyriročný obranca pôvodom z kanadského Wetaskiwinu. Pre statného Kanaďana bude angažmán v Prešove druhým zahraničným v doterajšej kariére. Jeho premiérovým pôsobiskom mimo rodnú zem sa stali susedné Spojené štáty, kde v sezóne 2017/2018 nastúpil v kanadsko-americkej ECHL na tri stretnutia. Do šarišskej metropoly tento statný mladík prichádza z univerzitnej súťaže. Tam v drese Saskatchewanu odohral 14 zápasov so ziskom 16 bodov. Výraznú stopu v Ballhornovej kariére zanechalo aj pôsobenie v kanadskej WHL, presnejšie v tíme Kelowna Rockets strávil tri sezóny, naskočil na ľad v 175 dueloch a obohatil svoje konto o 60 bodov. Mladý obranca doposiaľ na výraznejší úspech vo svojej kariére stále čaká, tak sa nechajme prekvapiť či sa mu ho podarí zaznamenať v metropole Šariša.

Donovan Neuls

Mužstvo Prešova napokon okrem Ballhorna rozšíri aj ďalší rodák z krajiny javorového listu. Dvadsaťštyriročný center narodený v kanadskom mestečku Grenfell prichádza na východ Slovenska taktiež z univerzitného tímu Saskatchewanu, kde dokázal počas 20 zápasov nazbierať 22 kanadských bodov za 6 gólov a 16 asistencii. Neuls podobne ako Ballhorn zaznamenal angažmán na európskom kontinente po prvý raz. Dosiaľ najväčšiu časť svojej kariéry strávil v Západnej hokejovej lige. Tam počas štyroch sezón obliekal dres amerického tímu Seattle Thunderbirds, v ktorom zasiahol do 283 stretnutí, odkiaľ vyťažil 180 bodový zisk. Práve s touto súťažou sa spája dosiaľ jediný výraznejší úspech mladého útočníka. V sezóne 2016/2017 sa stal jej   celkovým víťazom.

Shane Hanna

Defenzívne rady „rytierov“ nasledujúcu sezónu obohatí dvadsaťosemročný rodák z kanadského New Westministeru. Hanna prichádza pod Pustý hrad z ICEHL, kde hájil farby talianskeho tímu HC Pusteral. Tam odohral spolu 49 stretnutí, v ktorých bodoval 31-krát. Najväčšiu časť svojej doterajšej kariéry strávil statný obranca v americkej NCAA, v ktorej počas štyroch sezón nastúpil na 163 zápasov a obohatil svoje konto o 90 kanadských bodov. A v ročníku 2016/2017 sa dokonca stal spolu s tímom Michigan Tech „A“ víťazom tejto ligy. Slovensko sa tak stane pre Hannu tretím zahraničným pôsobiskom v kariére. Okrem Talianska, strávil dve sezóny aj v Dánsku, kde v najvyššej hokejovej lige odohral 95 duelov, v ktorých si pripísal 94 bodov. Okrem toho si z tejto krajiny odviezol aj niekoľko ocenení. V sezóne 2019/2020 sa stal najproduktívnejším obrancom dánskej najvyššej hokejovej súťaže. O rok neskôr dokázal toto ocenenie obhájiť a pridať k nemu aj titul ligového šampióna.

Artyom Likhotnikov

Popradčania pre nadchádzajúcu sezónu na trhu s legionármi siahli po dvadsaťosemročnom Kazachovi, ktorý sa vďaka svojej robustnej postave dozaista stane kľúčovým hráčom na súpiske „kamzíkov“. Statný útočník prichádza pod Tatry z tímu Torpedo Ust-Kamenogorsk, v ktorom počas minulej sezóny odohral 40 zápasov so 41 bodovým ziskom. Pre Likhotnikova sa Slovensko stane druhým zahraničným angažmánom. V sezóne 2018/2019 si krátko vyskúšal pôsobenie v ruskom mestečku Perm, kde nastúpil na 17 stretnutí, v ktorých si na svoje konto pripísal iba jednu asistenciu. Dobre stavaný Kazach si v klube Barys Astana zahral počas dvoch sezón aj v KHL, v ktorej sa však dokázal v 39 stretnutiach presadiť iba 4-krát. Likhotnikov je taktiež od svojich juniorských rokov pomerne stabilnou súčasťou národného výberu Kazachstanu. Štartoval napríklad aj na minuloročnom svetovom šampionáte v Lotyšsku a v sezóne 2018/2019 reprezentoval Kazachstan na univerziáde v Krasnojarsku.

Markus Søberg

Dvadsaťsedemročný rodák z Osla disponujúci nórsko-americkým občianstvom, v nadchádzajúcej sezóne vystuží ofenzívne rady „kamzíkov“. Mladý severan prichádza pod Tatry z nórskej najvyššej hokejovej súťaže, konkrétnejšie z jedného z najlepších klubov ligy, Stavangeru Oilers, s ktorým získal v sezónach 2016/2017 a 2021/2022 majstrovský titul. Okrem toho v ročníkoch 2016/2017 a 2017/2018 hájil farby zmieneného tímu aj v hokejovej Lige majstrov, kedy počas 10 zápasov nazbieral 5 bodov. V nórskej najvyššej súťaži v siedmich sezónach nastúpil na 230 stretnutí a získal 157 bodov. Za zmienku stojí aj jeho pôsobenie v kanadskej OHL, kde strávil dva ročníky. Počas nich si zahral v 83 stretnutiach a zaknihoval 22 bodov. Okrem Nórska si Søberg hlavne počas svojich mládežníckych rokov vyskúšal pôsobenie v susednom Švédsku. V tunajšej juniorskej lige J20 SuperElit strávil 3 sezóny. Statný Škandinávec si stihol pripísať na konto aj niekoľko významných úspechov. V sezónach 2009/2010 a 2010/2011 sa stal víťazom nórskej mládežníckej ligy do 17 rokov. V ročníku 2011/2012 zaznamenal hneď dva kariérne míľniky, v podobe striebornej medaile, ktorú si vybojoval na juniorskom svetovom šampionáte prvej divízie do 18 rokov, a taktiež ziskom bronzovej medaile na majstrovstvách sveta prvej divízie do 20 rokov. O rok neskôr sa mu tieto úspechy podarilo vylepšiť o zlatú medailu z juniorského šampionátu prvej divízie do 20 rokov.

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY