× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

TRIEDA A BIEDA #3


29.10.2018

Trieda a bieda sa za krátky čas stala jednou z obľubených a už aj pravidelných sérií projektu timeoutsk. Aj tentoraz sme si pre vás pripravili to najzaujímavejšie, čo sa v uplynulom týždni na slovenských klziskách udialo a rozhodne to stojí za zmienku. Na záver sme ani dnes nezabudli pridať zopár zaujímavosti. Poďte sa s nami pozrieť kto si vyslúžil svoje miesto v triede a kto naopak zažil týždeň plný biedy.

 

TRIEDA

Barani stúpajú v tabuľke

Ako je už známe, víťaz Tipsport ligy z posledných dvoch rokov nevstúpil do aktuálneho ročníka tou správnou nohou a úvod sezóny bol pre Bystričanov mierne rozpačitý. Avšak uplynulý týždeň bol pre tím spod Urpína zatiaľ jedným z najvydarenejších, keď zverenci trénera Cemana získali maximálny možný počet bodov. Klub zo stredu Slovenska opäť dokázal, že to proste vie na dvojicu tímov, ktoré sa väčšinou pohybujú na vrchu tabuľky. Najprv v utorok cestovali Barani do Nitry, ktorá chuť víťazstva proti tomuto súperovi nepocítila už neskutočných desať zápasov. Po výhre 3:2 Banská Bystrica natiahla túto bilanciu už na jedenásť duelov a k Corgoňom je teda poriadne krutá. Svedčí o tom aj minuloročné play-off, ktoré, ako sme spomínali aj v našej prognóze, ovládli Bystričania 4:0 na zápasy. Rovnakú "traumu" prežívajú aj hráči Košíc, ktoré sú na tom s týmto súperom skoro totožne ako Nitrania. Plný počet bodov tím z východu Slovenska nezískal už v jedenástich vzájomných zápasoch. Práve tým posledným bol nedeľný duel plný emócií na východe Slovenska a Košičania pri prehre 1:3 opäť nenašli ten správny recept. Banská Bystrica od druhej tretiny zápas takticky ovládla. V závere len doplníme, že v Piatok na domácom ľade si Banskobystričania poradili aj s bojovnými Vlkmi zo Žiliny výsledkom 2:1.

 

Liptovský Mikuláš späť na víťaznej vlne

Po hrôzostrašnej sérií ôsmych zápasov bez získania čo i len jediného bodu sa Liptáci konečne vrátili na správnu koľaj a z ich hry bolo opäť cítiť bojovnosť a silu kolektívu, ktorý sa tento rok na Liptove zišiel. Minulý týždeň spoločne so Žilinou odohrali hráči MHK 32 spomedzi všetkých účastníkov najviac zápasov (štyri) a z každého z nich vyšli s lepšou náladou ako ich súper. Je síce pravda, že Detva, výber HK Orange 20 a maďarské celky MAC Újbuda a DVTK Jegesmedvék Miškovec nepatria medzi tie najsilnejšie tímy v slovenskej najvyššej hokejovej súťaži, respektíve ešte stále je ťažké vytvoriť si správny a pravdivý názor na nováčikov zo susedného Maďarska, Liptovský Mikuláš zvláda zápasy so súpermi, s ktorými bude pravdepodobne bojovať o play-off, čo je pre tím trénera Tomka to najdôležitejšie. Práve Anton Tomko sa pri nelichotivej forme svojich zverencov zdal ako vážny kandidát na prvé tohtosezónne odvolanie. Kouč Liptákov však zrejme svoj káder správne pripravil a namotivoval, čoho výsledkom je zisk 12 z 12 možných bodov v uplynulých štyroch minulotýždňových kolách. Káder, v ktorom aktuálnym bodovými lídrami sú bratia Róbert a Richard Huna (obaja 13 bodov) je veľmi vyrovnaný a zápasy môže rozhodovať prakticky ktokoľvek, čo je pre Liptovský Mikuláš určite veľkým pozitívom.

 

Nová opora Žiliny?

Vôbec po prvý krát sme do časti TRIEDA zaradili Žilinu. Konkrétne brankára MsHK, Maroša Mikoláša, ktorý zažil ozaj veľmi vydarený týždeň. Pri zranení českého gólmana Horčičku sa stal mladík Mikoláš jasnou jednotkou a svojimi úžasnými výkonmi ukázal, že jeho kolega z Čiech to nebude mať po vyliečení zranenia s návratom na pôvodnú pozíciu také jednoduché. V úvode minulého týždňa síce v domácom zápase s Popradom inkasoval až šesť krát a v bránke ho vystriedal Jakub Lackovič, následne v zápasoch proti silným súperom z Trenčína a Banskej Bystrice čelil spolu až 81 strelám a za jeho chrbtom skončili iba dve. Zo zápasu s Duklou si odniesol dokonca prvé čisté konto v tejto sezóne, čo mu na sebavedomí určite len pridá. V nabitom programe sa postavil medzi tri žrde aj v zápase s HK Orange 20, kde úspešne zasiahol proti 34 strelám a prekonať ho dokázal len Miloš Fafrák. Úspešný týždeň završil 23-ročný gólman "prestížnym ocenením" Timeoutsk hráč kola, ktorého vyberáme po každom odohranom kole na našom Facebooku a Instagrame, tak nás nezabudnite sledovať. :)

 

BIEDA

Hrozivé presilové hry Nitry

Hry v početnej výhode väčšinou znamenajú dvojnásobnú šancu na vstrelenie gólu a ťažké minúty strávené vo svojej tretine pre brániaci tím. Tento fakt však rozhodne neplatil pri hráčoch HK Nitra. Tí mali v minulom týždni k dispozícií až 18 presilových hier, avšak sieť súpera v nich rozvlnili len v dvoch prípadoch, čím si mierne zhoršili úspešnosť využívania presiloviek, ktorá sa pred týmito duelmi pohybovala na úrovni približne 20%. Pri ofenzívnej sile akou Corgoni rozhodne disponujú je to ozaj prekvapením. Veď v útoku by sme našli aj strelcov ako Lantoši, Blackwater, Slovák, či Buček. Nitra nezvláda zápasy so silnými súpermi. Jasným dôkazom toho sú zápasy s minuloročnými finalistami. Najprv v utorok na domácom ľade podľahla Nitra 2:3 Banskej Bystrici a následne tri dni na to rovnakým rozdielom prehrali Corgoni aj proti vicemajstrovi z Trenčína. Minulotýždňovú česť zachránil tím spod Zobora až v hlavnom meste Maďarska, kde zvíťazili presvedčivo 8:2. Ciele Nitry sú jednoznačne ako každý rok tie najvyššie, a tak musia začať vyhrávať aj so súpermi z vrchnej časti tabuľky. Inak z toho môže byť v play-off podobná blamáž ako minulý rok s vyššie spomínanou Banskou Bystricou.

 

Nevydarený týždeň čerstvého reprezentanta

V doterajšom priebehu Tipsport ligy bol veľmi výraznou postavou a oporou Podpoľancov alternatívny kapitán, Martin Chovan. Svojimi výkonmi si vyslúžil nomináciu do reprezentačného kádra, ktorý sa už onedlho predstaví, ako každý rok, na Nemeckom pohári. Bek disponujúci tvrdou hrou a na defenzívneho hráča pomerne slušnou produktivitou bol v uplynulom týždni poslaný na trestnú lavicu dokopy štyrikrát, pričom Detvanci pri jeho vylúčení trikrát inkasovali. Naskytá sa tak hneď množstvo zaujímavých otázok. Je slabinou Detvy hra v početnej nevýhode? Je práve Martin Chovan tak dôležitým pilierom obrany pri oslabeniach, že pri jeho vylúčeniach inkasuje Detva najčastejšie? Martin má aktuálne na svojom konte deväť "plusiek", čo značí, že tím z Detvy často pri jeho účasti na ľade neinkasuje. Môže však na občasnú nedisciplinovanosť doplatiť defenzívny hráč Detvy v reprezentácií alebo sa jeho štýl hry v najcennejšiom drese zmení? Zaujímajú nás aj vaše odpovede, tak nás neváhajte zasypať svojimi názormi na niektorej z našich sociálnych sietí. My samozrejme Martinovi Chovanovi držíme palce a prajeme mu čo najmenej takýchto týždňov. V minulej časti triedy a biedy sme ho zaradili do časti TRIEDA, čo si jednoznačne zaslúžil. Život hokejistu je však nevyspytateľný a v tejto časti sa žiaľ ocitá na opačnej strane...

 

VIDEO: Smoliar Skapski

Jednou z opôr Rytierov v tejto sezóne je aj zámorský gólman so skúsenosťami z NHL, Mackenzie Skapski. Ten sa vo Zvolene stal možno trošku prekvapivo jednotkou a tím spod Pustého hradu podržal už v nie jednom zápase. V rebríčku úspešnosti zásahov mu po 17 odohraných kolách patrí piate miesto s percentuálnou úspešnosťou 93,57%. V 17. kole hostil Zvolen na svojom ľade popradských Kamzíkov. S výnimkou prvého kola získal v následujúcich 15 zápasoch Zvolen zakaždým aspoň jeden bod, a tak mu zaslúžene patrí prvé miesto v tabuľke. O veľmi vydarenú sériu pripravil Bryndziarov práve Poprad. Za stavu 3:3 sa približne 12 minút pred koncom zápasu stal nešťastným hrdinom práve domáci brankár Skapski. Ten sa po nahodení lotyšského obrancu Artursa Saliju vydal po puk za bránu, avšak forčekovaný útočníkom Marekom Zagrapanom sa dostal pod tlak a puk sa mu žiaľ nepodarilo odohrať preč. Dezorientovaný gólman, vracajúci sa do brány si nešťastne za svoj chrbát zrazil puk, ktorý do neho nastrelil práve spomínaný útočník. Výsledok sa do konca zápasu už viac nemenil a tak týmto kurióznym "vlastným" gólom Skapskiho prišiel Zvolen o víťaznú šnúru. Samozrejme prikladáme aj video a radi si prečítame na túto situáciu aj váš názor. Je gólman Zvolena vinný za prehru alebo to bola len nešťastná situácia?

 

 


ZAUJÍMAVOSTI

- Veľmi pekným gestom sa v zápase 15. kola prezentoval útočník HK Poprad, Lukáš Paukovček. Po tom čo rozhodcovia odpískali faul na urasteného centra, následne trest na jeho žiadosť zrušili. Paukovček sa sám priznal, že sa pošmykol a nebol podrazený. Bolo dôvodom to, že na lavičke Vlkov je jeho otec Pavol?

- V zápase 17. kola medzi Košicami a Banskou Bystricou padol doterajší tohtosezónny divácky rekord. Zápas v Steel Aréne sledovalo 4916 divákov. Podotýkame, že sa k tomu jednalo aj o televízny prenos!

- Poprad dal v Žiline 2 góly v jednom oslabení, oba dali obrancovia - Erving a Brejčák - Košice zaznamenali v zápase s Popradom 4 z 5 gólov v hre pri nerovnomernom počte hráčov na ľade (2 v PH, 2 v OSL).

PODOBNÉ ČLÁNKY