× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Ivan Ďatelinka: „Potrebujem, aby sme boli dobrá patria, ktorá dokáže ťahať za jeden povraz“


05.07.2022

Uplynulá sezóna bola pre Banskú Bystricu ako na hojdačke. Spočiatku na ľade nepredvádzali veľmi presvedčivé výkony, avšak po vymenovaní nového kormidelníka Anttiho Karhulu sa situácia v tíme radikálne zlepšila. My sme sa preto rozhodli vyspovedať kapitána „baranov“ Ivana Ďatelinku ohľadne jeho očakávaní, ktoré má od novej sezóny.

Ako už bolo spomenuté v úvode, Bystričania vstúpili do predchádzajúceho ročníka našej najvyššej hokejovej súťaže veľmi neisto. Spočiatku sa zdalo, že sa im ani nepodarí prebojovať sa do osemfinálovej vyraďovacej časti, avšak po nástupe Anttiho Karhulu na lavičku „baranov“ sa výkonnosť tímu výrazne zlepšila. „Každý tréner má svoj štýl hry, Karhula tomu taktiež nie je výnimkou. V tíme presadzuje hlavne ofenzívny štýl hry. Záleží mu na tom, aby sa obrancovia zapájali viac do útoku a naopak, aby aj útočníci pomáhali v obrane. Celkovo sa nás snaží viesť typickým štýlom fínskeho hokeja,“ stručne zhodnotil Ďatelinka. „Barani“ dokázali zvládnuť osemfinále proti Trenčínu veľmi presvedčivou hrou, ktorá ich nakoniec posunula až do štvrťfinálového boja s ich veľkým rivalom spoza rieky Hron. Tomu nakoniec, po štvorzápasovej dráme podľahli a tým aj ukončili ročník na konečnej ôsmej priečke v tabuľke.

Od novej sezóny sa tak očakáva, že sa Bystričanom podarí nadviazať na ich výkony, ktoré predviedli vo vyraďovacej časti.„Aktuálne máme letnú prípravu pod vedením nášho kondičného trénera Juraja Havíra, ktorý nenecháva nič na náhodu. Takže verím, že budeme dobre pripravení na novú sezónu. Momentálne však nemáme presne stanovené ciele pred začiatkom ligy. Tie budú predostreté až tesne pred úvodom do novej sezóny, čiže momentálne sme si nič také ešte nešpecifikovali,“ okomentoval aktuálnu situáciu v tíme tridsaťdeväťročný kapitán „baranov“.

Práve počas leta, kedy je väčšina tímov veľmi aktívna na trhu s voľnými hráčmi sa Bystričanom podaril pomerne kontroverzný úlovok v podobe Robina Rahma. Ten predošlé ročníky pôsobil vo Zvolene, s ktorým dokonca získal aj majstrovský titul. „Brankár tvorí základný pilier celého tímu, je to veľká opora pre mužstvo. Pokiaľ bude kvalitný gólman, tak, ako celok, máme väčšie šance postúpiť v tabuľke. V podstate sa to bude odvíjať hlavne od kvalít konkrétneho brankára,“ povedal na margo tohto prestupu skúsený obranca. Banská Bystrica však, ako jeden z mála extraligových klubov nastúpi do novej sezóny skoro v rovnakom zložení ako predošlý ročník. „Na začiatku ligy, kedy potrebujeme hlavne zbierať body môže byť tento fakt našou výhodou. Pretože sa hráči navzájom už poznajú, tak vieme čo sa dá od každého z nich očakávať. Káder sa už len doplnil novými tvárami, ktoré dozaista skvele zapadnú do tímu. Takže jednoznačne tento fakt môže byť pre nás výhodou,“ zhodnotil Ďatelinka staronové posily v tíme.

Pred samotným začiatkom ligy, „barani“ v auguste absolvujú niekoľko prípravných zápasov. Medzi tie najzaujímavejšie však jednoznačne patrí ich účasť na Tatranskom pohári, kde sa predstavia spolu so zástupcami z českej a fínskej najvyššej hokejovej súťaže. „Tatranský pohár má svoju kvalitu a my sme veľmi radi, že sa tohto turnaja môžeme zúčastniť. Pre nás to bude výborné porovnanie s európskym hokejom a prípadne si ešte pred začiatkom súťaže budeme vedieť odstrániť nejaké nedostatky, ktoré sa počas turnaja môžu v našej hre vyskytnúť. Som preto veľmi rád, že budeme mať v príprave takýchto kvalitných súperov,“ skonštatoval bystrický obranca.

Pre samotného Ďatelinku sa jedná už o ôsmu sezónu pod Urpínom. Spolu s tímom Banskej Bystrice je držiteľom troch extraligových titulov. Preto sme sa spýtali nášho respondenta, aké sú jeho osobné očakávania od novej sezóny. „Moje ambície už nie sú založené na tom, že by som chcel veľmi zbierať body do osobných štatistík. Potrebujem, aby to fungovalo dobre v mužstve a, aby sme boli dobrá partia, ktorá dokáže ťahať za jeden povraz,“ priblížil svoje osobné ciele skúsený kapitán.

Závan banskobystrického hokeja sme mohli ucítiť aj počas májového svetového šampionátu vo Fínsku, kde posilnil ofenzívne rady slovenskej reprezentácie aj mladý útočník Alex Tamáši. Ten si počas svojej premiéry na majstrovstvách sveta do štatistík pripísal jeden gól a jednu asistenciu. Nás preto zaujímalo, ako kapitán „baranov“ vnímal pôsobenie svojho spoluhráča na tomto vrcholovom podujatí. „Alexovi tento turnaj určite veľmi pomohol v kariére. Ja osobne som si jeho výkony všímal, boli to jeho prvé majstrovstvá sveta, ktoré mu jednoznačne vyšli. Myslím si, že svojimi výkonmi nijako nesklamal, ak na to dokáže nadviazať aj v budúcnosti, môže si účasť na podobných podujatiach zabezpečiť na veľmi dlhú dobu,“ zhodnotil na záver nášho rozhovoru Ďatelinka.

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY