× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Adam Sýkora: "Na puk s ktorým som skóroval na MS sa neustále pozerám"


06.07.2022

Adama Sýkoru by sme právom mohli nazvať skokanom ročníka Tipos extraligy. Mladý útočník Nitry nastupoval na začiatku uplynulej sezóny vo štvrtom útoku s minimom času stráveným na ľade, no postupne ho dostával viac a viac na seba upriamoval aj pozornosť, a to nie len v Nitre. Rýchleho a šikovného hráča si všimli aj skauti, ktorí sa pôvodne prišli pozrieť na Nemca či Mešára, Sýkora to napokon dotiahol až na MS seniorov, kde dokonca strelil aj gól. Dobrú pozíciu mu odborníci predpovedajú v piatkovom drafte NHL, čo potvrdil pred týždňom na vstupnom drafte juniorských líg CHL. Ako hodnotí uplynulú sezónu a ako vidí svoje šance samotný Adam Sýkora?

Minulá sezóna Vám vyšla podstatne lepšie, než tá predchádzajúca, ktorá bola zároveň prvou v extralige. Čomu pripisujete tento úspech a obrovský progres, ktorý sa Vám za jeden rok podaril?

Môj progres a úspech v predošlej sezóne by som pripísal v prvom rade tvrdej drine, keďže som možno nemal toľko talentu ako ostatní hráči, ale všetko sa snažím vydobyť si tvrdou drinou. Tá u mňa stojí za všetkým a v mojom prípade je veľkým ukazovateľom toho, že tvrdá drina sa fakt oplatí. A tiež verím v Boha a modlím sa za neho, takže asi toto sú tie dva najväčšie faktory, prečo som takýto progres spravil. Taktiež po zápase keď som hral menej, som zvykol spraviť ešte niečo navyše, pretože som vedel, že mi to chýba. Tvrdá drina teda stojí za všetkým, minimálne v mojom prípade.

Pripravovali ste sa nejako špeciálne na predchádzajúcu sezónu (2021/2022), resp. sú nejaké špeciálne cvičenia a tréningy, ktorým sa venujete a ktoré napomáhajú k Vášmu progresu?

Áno, už druhý rok po sebe sa pripravujem v Banskej Bystrici, kde mám špeciálneho trénera p. Romana Švantnera, ktorý je, si myslím, špička na Slovensku, takže pripravujem sa s kondičnými trénermi a musím povedať, že mi to naozaj veľmi pomohlo. A pomáha, pretože sa tam pripravujem aj teraz, to je moja špeciálna príprava na ďalšiu sezónu. Okrem toho, aj na ľade máme špeciálne tréningy s p. trénerom Beníkom, s ktorým trénujem korčuliarske a herné zručnosti, takže sú za tým vlastne títo páni tréneri v Banskej Bystrici, kde sa pripravujem aj na ďalšiu sezónu.

Podľa niektorých názorov Vás práve účasť na juniorských MS posunula výkonnostne vpred, zároveň ste začali dostávať aj výrazne viac priestoru na ľade v extralige. Je to podľa Vás pravda?

Je to úplná pravda. Pred MS juniorov sme mali turnaj v nórskom Lillehammeri, kde som sa takisto veľmi dobre presadil a ukázal sa a odvtedy, aj ako som prešiel do Nitry a po MS juniorov, ktoré boli bohužiaľ zrušené, som dostal viac priestoru na ľade. Hral som oslabenia, presilovky a mal som väčší ice- time. Takže určite MS juniorov a turnaj dvadsiatok v Nórsku boli mojim najväčším pomocníkom v predošlom ročníku, po nich sa mi začalo viac dariť a bol to zlom v sezóne. Samozrejme, veľmi vďačím môjmu pánovi trénerovi Fenešovi, že ma zobral, pomohol mi. Aj vďaka nemu nastal ten zlom a je to tiež jeden z faktorov, prečo sa mi tak darilo.

Dopomohla Vám účasť na juniorskom šampionáte k pozvánke aj na seniorské MS, alebo je nutné za tým hľadať niečo iné?

Nemyslím si, že by to bolo kvôli juniorským MS, skôr to pripisujem koncu sezóny v extralige, kedy sa mi začalo dariť, samozrejme aj v play – off, najmä proti Zvolenu. Tieto posledné zápasy v extralige a príprava na majstrovstvá mi dopomohli k šampionátu, za čo som veľmi vďačný.

Ako hodnotíte výsledok Nitry v predchádzajúcej sezóne? V čom je podľa Vás špecifický systém, ktorý v Nitre funguje pod trénerom Stavjaňom a manažérom Tomášom Chrenkom?

Ja si myslím, že nikto nepočítal s tým, že dosiahneme druhé miesto v extralige. Boli sme výborný kolektív, výborná partia. Takisto sme mali výborné zázemie v Nitre, čo bol hlavný ukazovateľ, prečo sme získali to druhé miesto v extralige. Pre každého z nás to bol veľký úspech, o to viac, že sme boli najmladší tím a ja som bol jeden z tých mladých hráčov. Som veľmi vďačný za takúto príležitosť a je to možno ukazovateľ aj pre ostatné tímy, že v Nitre sa robí veľmi dobre s mládežou, či už je to pán Tomáš Chrenko, tak isto pán Miroslav Kováčik, ktorí nám spolu s trénermi dali príležitosti a mali sme postupom sezóny viac a viac času na ľade. Ja si to vážim a som veľmi rád, že sme sa takto odvďačili a že sme dosiahli takýto úspech. Som tiež veľmi rád, že som mohol byť súčasťou takéhoto tímu a verím, že ešte niekedy spolu podobný úspech dosiahneme.

Ako vnímate fakt, že ste sa stali najmladším strelcom Slovenska v histórii svetových šampionátov? Ako hodnotíte svoj výkon na pre Vás premiérovom seniorskom šampionáte?

Som až prekvapený ako som to zvládol, myslím, že to bolo úplne bez problémov, samozrejme trošku stresu tam bolo, najmä proti Kanade, ale myslím, že sa mi to veľmi podarilo už od toho prvého zápasu, od ktorého sa to stupňovalo a stupňovalo. Pomohli mi aj moji spoluhráči a tréneri, za čo som každému jednému vďačný a myslím, že som sa vôbec nestratil a mojimi výkonmi som aj celkom prekvapil niektorých ľudí, takže som rád. Samozrejme, treba hľadať aj chyby, neustále sa zlepšovať a makať na sebe, pretože toto bol len začiatok. To, že som sa stal najmladším strelcom Slovenska na majstrovstvách som vôbec nečakal, už že môžem ísť na majstrovstvá bolo pre mňa „nemožné“ ale s týmto som nepočítal ani vo sne. Veľmi si to vážim, dodalo mi to ďalšiu motiváciu pracovať na sebe, ten hokej ma napĺňa. Stále sa pozerám na puk s ktorým som skóroval a hodinky z toho zápasu, ktoré mám vo vitríne na prvom mieste. Pripomína mi to najkrajší moment v mojej kariére, aký som kedy zažil. Bola to pre mňa najväčšia vec v živote, ktorá sa mi stala, vážim si takéto momenty a tieto spomienky mi zostanú až do konca života.


(pokračovanie rozhovoru už čoskoro)

 

autor: Radovan Slávik | foto: FB/HK Nitra

 

PODOBNÉ ČLÁNKY