× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

NHL Draft 2022: Z Nitry rovno do New Jersey Devils


08.07.2022

Významný okamih pre slovenský hokej, ktorý sa odohral dnes v noci v kanadskom Montreale, sa bezpochyby zapíše medzi tie najdôležitejšie udalosti v jeho histórii. S dvomi najvyššími miestami na drafte NHL, pridelenými slovenským hokejistom, nepočítal, aj napriek veľmi dobrým prognózam, zrejme nikto. Význam prvého miesta Juraja Slafkovského je obrovský, dokázal prekonať doterajší rekord Mariána Gáboríka z roku 2000 (3. miesto), pričom cveng slovenského hokeja bol v tom čase na oveľa vyššej úrovni ako dnes. Avšak to, že druhé miesto bude patriť Šimonovi Nemcovi, ktorého sme ešte pred pár týždňami mohli vidieť na extraligových klziskách, je obrovským prekvapením celého draftu. Ako sa Šimon Nemec dostal z extraligovej Nitry až do New Jersey Devils?

Cesta Šimona Nemca je v porovnaní s Jurajom Slafkovským odlišná. Zatiaľ, čo Slafkovský odišiel už v mladom veku do zahraničia, Nemec hokejovo vyrástol na Slovensku, prevažne v extralige. Rodák z Liptovského Mikuláša nastupoval ako trinásťročný za výber svojho rodného klubu do osemnásť rokov, kde sa mu v sezóne 2017/2018 bodovo darilo. Mladý bek dosiahol v tejto sezóne v 44 zápasoch 21 kanadských bodov za päť gólov a šestnásť asistencii, a pod Tatrami už v tom čase museli vidieť, že im v tíme vyrastá obrovský talent. Potvrdil to aj nasledujúci ročník, kde o rok starší Nemec nazbieral v 52 dueloch 35 kanadských bodov za desať gólov a dvadsaťpäť prihrávok, a to stále medzi hráčmi, ktorí boli o dva či tri roky starší. Talentovaného obrancu si všimli v Nitre, ktorá už v tom čase veľmi dobre pracovala s mládežou a dávala mladým hráčom priestor aj medzi mužmi. „Chodím aj na zápasy dorastencov, kde som si ho všimol. Hral v Liptovskom Mikuláši, upozorňoval ma na neho aj náš tréner Peter Galan. Tým, že to v Liptovskom Mikuláši v tom období veľmi nefungovalo, sme Šimona oslovili a povedali mu, že by sme ho radi privítali u nás a jemu sa to páčilo,“ povedal pre portál olympic.sk generálny manažér Nitry, Tomáš Chrenko.

Nemec sa tak pred sezónou 2019/2020 presunul z rodného mesta pod Zobor, kde mal možnosť nastupovať v klube, ktorý hráva pravidelne na vrchných priečkach extraligovej tabuľky. Prechod do mužského hokeja bol pre, v tom čase 15-ročného Nemca pozvoľný, v tejto sezóne nastupoval až v štyroch tímoch – v juniorke HK Nitra, ktorá hrá extraligu – tu nazbieral v trinástich zápasoch osem bodov (3+5) a v tíme Slovenska do osemnásť rokov, ktorý bol v tom čase taktiež súčasťou juniorskej extraligy aj slovenskej hokejovej ligy, no Nemec nastupoval iba na zápasy v juniorskej lige. Medzi hráčmi do osemnásť rokov odohral ofenzívny bek dvanásť duelov s bilanciou siedmich kanadských bodov (3+4). Mladý talent si však brúsili v Nitre aj medzi mužmi, teda v seniorskom hokeji. Nemec nastúpil na dvanásť extraligových zápasov, pričom jeho extraligová premiéra sa uskutočnila 13.09.2019 proti MAC Újbuda. Vo veku 15 rokov, 6 mesiacov a 29 dní sa zaradil medzi najmladších debutantov v histórii slovenskej extraligy. V týchto zápasoch sa mu skórovať nepodarilo, na svoje konto si pripísal tri asistencie, prvú paradoxne v zápase proti svojmu rodnému Liptovskému Mikulášu. V tom čase však nedostával ešte toľko priestoru na ľade, aby mohol potvrdiť svoje ofenzívne kvality a výraznejšie sa bodovo presadiť.

Najväčšiu porciu zápasov v priebehu tohto ročníka odohral s mužstvom HK Levice, ktoré boli v tom čase rezervným tímom HK Nitra, v slovenskej hokejovej lige. Šimon tu odohral dvadsať zápasov, dal v nich dva góly a na šesť prihral, čo mu prinieslo osem kanadských bodov. Okrem bodového konta to Nemcovi vynieslo aj reprezentačnú účasť, a to v kategórii do šestnásť aj do osemnásť rokov, pričom medzi osemnásťročnými sa mu bodovo výraznejšie darilo – v 21 dueloch získal 16 bodov (6+10).

V sezóne 2020/2021 sa stal Šimon Nemec plnohodnotnou súčasťou hlavného mužstva HK Nitra a za ponúknutú dôveru sa trénerom a vedeniu Nitry odvďačil predvedenými výkonmi. Nemec si nimi pýtal viac a viac času na ľade a tréner Stavjaňa sa mu ho nebál dať. Mladý obranca začal nastupovať po boku nitrianskeho kapitána Branislava Mezeia, ktorý má bohaté skúsenosti z NHL, mal sa tak od koho učiť. Postupne dostával priestor aj v presilových a oslabových hrách a stal sa dôležitou súčasťou nitrianskej defenzívy. „Myslím si, že naša liga je veľmi kvalitná, no vo svete je veľmi podceňovaná. Podľa mňa je určite vhodná pre mladých hráčov, lebo predstavuje ten správny odrazový mostík do veľkého hokeja,“ nechal sa pred časom počuť perspektívny bek. Svojou ofenzívnou povahou sa ale veľmi dobre hodil do konceptu útočne ladeného štýlu hry, ktorý Nitra dlhodobo predvádza, toto spojenie tak mohlo dokonale fungovať. Nemec je navyše pravák, ofenzívnych obrancov hrajúcich na pravú stranu je veľmi málo a aj to zvyšovalo jeho hokejovú hodnotu. Sezóna a najmä jeho výkony, mu okrem devätnástich kanadských bodov za dva góly a sedemnásť asistencii v 37 extraligových zápasoch, vyniesla, okrem možnosti reprezentovať v mládežníckych kategóriách, aj pozvánku do seniorskej reprezentácie. V zápasoch sa Nemec ukazoval dobre a tak ani Craig Ramsay nemal obavu zobrať ho na majstrovstvá sveta. Nemec nastúpil v piatich zápasoch a získal jeden bod za asistenciu, no nespočetné množstvo skúseností s medzinárodným hokejom.

Zdroj: nhl.com

Prvý veľký úspech prišiel v auguste 2021, kedy Nemec ako kapitán doviedol výber hráčov do osemnásť rokov až do finále prestížneho turnaja Hlinka – Gretzky Cup. V ňom síce zverenci Ivana Feneša podľahli Rusku, strieborná medaila je na takomto fóre pre slovenský mládežnícky hokej veľký úspech. „Tento turnaj sa mi hodnotí fantasticky. Myslím, že sme dokázali svetu, že treba s nami počítať. Hrali sme výborný hokej, ktorý sa určite páčil aj divákom,“ povedal pre náš web pred začiatkom uplynulej sezóny Šimon Nemec. To ešte netušil, aké úspechy sa, nie len jemu, v nasledujúcej sezóne podaria. V ročníku 2021/2022 bol Nemec súčasťou tímu, ktorý v náročnej olympijskej kvalifikácii vybojoval postup Slovenska do Pekingu, následne sa stal pilierom zadných radov extraligovej Nitry, ktorá jeho potenciál naplno využila. Nemec bol najvyťažovanejším hráčom a dobré výkony mu priniesli pozvánku aj na zimné olympijské hry. Je pravda, že na nich sa mu herne nedarilo tak, ako v najvyššej súťaži a v siedmich zápasoch si pripísal iba bod za asistenciu.  Spolu s tímom sa ale tešil z bronzovej medaily. Chuť si neskôr napravil aj v play – off extraligy, v ktorom sa s Nitrou prebojoval až do finále a podarilo sa mu stať sa s pätnástimi bodmi (4+11) najproduktívnejším obrancom vyraďovacej časti v histórii našej najvyššej súťaže. Prekonal tak pätnásť rokov „starý“ rekord Petra Pavlasa, ktorý vo vyraďovacej časti nazbieral 14 kanadských bodov. Šimon Nemec mal v tom čase iba tri roky. Strieborná medaila ako čerešnička k celej sezóne a následná účasť na majstrovstvách sveta vo Fínsku korunovali pre Nemca zatiaľ najúspešnejšiu sezónu v jeho dosiaľ krátkej hokejovej kariére. Tú ešte vyšperkoval premiérovým gólom na šampionáte seniorov v zápase proti Dánsku.

Príbeh troch veľkých kamarátov – Slafkovského, Nemca a Mešára, ktorí boli draftovaní v prvom kole, je pozitívnou vzpruhou pre slovenský hokej a tiež veľkou udalosťou, nie len u nás, ale aj vo svete. Draft je však ešte len začiatok, svoje kvality musia všetci traja potvrdiť v kempoch jednotlivých tímov. No v prípade jednotky aj dvojky draftu je vysoká pravdepodobnosť, že obaja hráči podpíšu nováčikovské kontrakty a stanú sa tak hráčmi NHL. „Chcem ísť do Severnej Ameriky. Možno to bude AHL, no ak sa naskytne možnosť, aspoň pár zápasov v NHL by som chcel odohrať,“ vyjadrila sa po drafte pre portál nhl.com draftová dvojka New Jersey Devils, Šimon Nemec. Je takmer isté, že Nemca v ďalšej sezóne už na extraligových klziskách neuvidíme, naďalej mu však budeme držať palce. 

autor: Radovan Slávik | foto: FB/HK Nitra

PODOBNÉ ČLÁNKY