× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

ZOOM na posily: Martin, Thelin, Girduckis


13.07.2022

Dnes sa spolu pozrieme na trojlístok ofenzívnych hráčov, ktorí v nasledujúcej sezóne posilnia rady „koniarov“ a Trenčanov. Pre všetkých troch bude slovenská extraliga vôbec prvou zahraničnou súťažou v ich doterajšej kariére. Treba však poznamenať, že každý zo spomínaných hráčov disponuje veľmi zaujímavým hokejovým príbehom, preto sa nechajme prekvapiť, ako sa im nakoniec v našich končinách podarí zažiariť.

Craig Martin

Dvadsaťsedemročný rodák z kanadského Trailu prichádza na svoj prvý zahraničný angažmán do metropoly Šariša zo zámorskej ECHL.V tejto súťaži strávil tri sezóny. Počas nich nastúpil v drese Jacksonville Icemen na 146 zápasov, v ktorých si na svoje konto pripísal 93 kanadských bodov. Do tejto ligy sa zdatný center presunul z univerzitnej súťaže NCAA. Tam odohral v tíme Quinnipiac University štyri ročníky a 134 stretnutí. V sezóne 2015/2016 sa stal dokonca víťazom východnej konferencie spomínanej súťaže. Veľkú stopu v jeho kariére zanechalo aj jeho pôsobenie v juniorskej BCHL, kde v štyroch ročníkoch naskočil na ľad v 137 dueloch so ziskom slušných 98 kanadských bodov.

Joakim Thelin

Ofenzívne rady Trenčanov v nasledujúcej sezóne rozšíril aj dvadsaťdeväťročný Severan pôvodom zo Štokholmu. Pre statného krídelníka sa bude jednať dosiaľ o prvé pôsobisko mimo rodnú krajinu. Thelin postupne strávil najprv štyri sezóny vo švédskej tretej najvyššej súťaži HockeyEttan, v ktorej odohral štyri sezóny, 146 zápasov a získal 111 bodov. V tejto lige bol v sezónach 2014/2015 a 2015/2016 vymenovaný za jej najproduktívnejšieho útočníka. Odtiaľ sa presunul do švédskej druhej najvyššej súťaže HockeyAllsvenskan. Tam nastúpil rovnako počas štyroch ročníkov na 154 stretnutí, v ktorých si na svoje konto pripísal 56 kanadských bodov. Od sezóny 2019/2020 pôsobil v domácej najvyššej hokejovej súťaži SHL v tíme IK Oskarhamn, za ktorý naskočil na ľad v 151 dueloch so ziskom 31 bodov.

Abbot Girduckis

„Koniarom“ sa do nasledujúcej sezóny podarilo do svojich radov získať aj dvadsaťsedemročného Kanaďana pochádzajúceho z Ontária. Dobre stavaný center prichádza do Prešova podobne ako Craig Martin zo zámorskej ECHL, z tímu Jacksonville Icemen. Celkovo v tejto súťaži strávil štyri sezóny, v ktorých dostal priestor v 151 zápasoch so ziskom 120 kanadských bodov. Okrem toho bol sezóne 2020/2021 vyhlásený podľa ECHL za hráča týždňa v mesiaci apríl. Statný Kanaďan podobne ako aj Martin, strávil štyri sezóny v americkej univerzitnej súťaži NCAA, kde odohral 146 zápasov, v ktorých sa mu podarilo 93-krát bodovo presadiť. V sezóne 2015/2016 sa stal dokonca víťazom severovýchodnej divízie tejto ligy. V ročníku 2014/2015 si na svoje konto pripísal dosial jedinú reprezentačnú skúsenosť. Na turnaji mládežníckych výberov do devätnásť rokov nastúpil na päť zápasov, v ktorých sa mu podarilo dvakrát skórovať.

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY