× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

ZOOM na posily: Lee, Vähätalo, Watling


19.07.2022

Obdobie predsezónnej prípravy mužstiev našej najvyššej hokejovej súťaže sa už pomaly, ale isto rozbieha. Tento fakt, však nič nemení na tom, že sú extraligové kluby stále mimoriadne aktívne na prestupovom trhu. V dnešnej časti našej pravidelnej rubriky, si preto spolu priblížime mimoriadne zaujímavé hokejové príbehy trojice nováčikov, ktorí budú onedlho obliekať dresy Nových Zámkov, Liptovského Mikuláša a Košíc.

Mike Lee

Dvadsaťšesťročný rodák zo Spojených štátov nasledujúcu sezónu posilní defenzívne rady Nových Zámkov. Pre mladého Američana bude Slovensko prvým zahraničným pôsobiskom v kariére. Sem prichádza z kanadsko-americkej ECHL, v ktorej pobudol dve sezóny. Počas nich nastúpil na 99 zápasov, v ktorých nazbieral slušných 71 bodov. Treba však poznamenať, že šikovný obranca sa nestratil ani v univerzitnej NCAA. Tam pôsobil v tímoch University of Vermont a neskôr aj Sacred Heart University. V štyroch ročníkoch tejto súťaže naskočil na ľad v 119 stretnutiach, kde získal 58 kanadských bodov. Okrem toho bol v sezóne 2019/2020 vyhlásený za najlepšieho obrancu severovýchodnej konferencie. V ročníku 2014/2015 si Lee pripísal na svoje konto majstrovský titul z juniorskej BCHL.

Julius Vähätalo

Súpisku Liptovského Mikuláša v nadchádzajúcom ročníku rozšíri dvadsaťsedemročný útočník s bohatou kariérou, ktorý pochádza z fínskeho mestečka Vatho. Statný Severan prichádza na Slovensko zo švédskej druhej najvyššej hokejovej súťaže, v ktorej odohral 49 stretnutí a získal jedenásť kanadských bodov. Najväčšiu časť svojej doterajšej kariéry strávil v domácich súťažiach najmä, teda vo fínskej najvyššej hokejovej súťaži. V nej nastúpil počas ôsmich sezón na 383 duelov, v ktorých si na svoje konto pripísal 83 bodov. V sezónach 2014/2015 až 2016/2017 si zahral aj Ligu Majstrov vo farbách slávneho TPS Turku. V spomínanom roku 2014 bol dokonca draftovaný tímom Detroit Red Wings v šiestom kole zo 166 pozície.

Patrick Watling

„Oceliarom“ sa na trhu s voľným hráčmi podaril vskutku kvalitný úlovok v podobe dvadsaťosemročného centra pôvodom z kanadského Ontária. Ten prichádza do metropoly východu po piatich ročníkoch strávených v ECHL. V tejto súťaži šikovný Kanaďan nazbieral v 209 zápasoch až 214 kanadských bodov. V sezóne 2020/2021 bol dokonca 2-krát vyhlásený za hráča týždňa v mesiaci január a máj. Zaujímavé je však aj jeho pôsobenie v kanadskej univerzitnej súťaži Usports. V tej počas dvoch sezón nastúpil na 44 stretnutí, v ktorých sa presadil spolu 38-krát. V ročníku 2018/2019 sa stal s tímom University of New Brunswick víťazom Univerzitného pohára a taktiež aj šampiónom regiónu Atlantickej Kanady. Treba však spomenúť, že Watlingovi sa veľmi darilo aj v OHL. V štyroch ročníkoch tejto súťaže zasiahol do 187 duelov so ziskom 102 kanadských bodov. V sezóne 2013/2014 sa stal držiteľom ceny Rogera Neilsona, ktorá sa udeľuje najproduktívnejším univerzitným hráčom súťaže.

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY