× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

NHL Draft 2022: Príbeh Filipa Mešára


22.07.2022

Druhým najvyššie draftovaným extraligovým hokejistom na tohtoročnom drafte NHL bol popradský útočník Filip Mešár. Jeho 26. miesto v prvom kole síce mierne zatienila draftová jednotka a dvojka, i tak však ide o skvelé umiestnenie, ktorému by sa v „bežné“ draftové roky pripisovala oveľa väčšia pozornosť, než je tomu teraz. O dôležitosti tohto činu svedčí tiež fakt, že Mešár podpísal nováčikovský kontrakt s tímom Montreal Canadiens len pár dní po drafte, čím aj samotný klub ukázal, že si za svojím výberom stojí. Aká však bola cesta mladého Popradčana až za oceán? 

Filip Mešár sa v posledné týždne pred draftom mierne vytratil z mediálnej pozornosti. Tá sa venovala primárne Nemcovi a Slafkovskému, prípadne Adamovi Sýkorovi, štvrtá draftová nádej sezóny však bola v úzadí. Mohlo za to zranenie, ktoré Mešár utŕžil ešte v play – off extraligy a ktoré do určitej miery zapríčinilo aj to, že v preddraftových rebríčkoch talentovaný útočník trochu klesol. Bolo by však neprofesionálne riskovať akékoľvek komplikácie, možnosť reprezentovať bude mať Mešár určite aj v budúcnosti, s odstupom času sa teda javí toto rozhodnutie ako správne. Dovolíme si totiž tvrdiť, že v prípade stopercentného zdravotného stavu by Mešár s najväčšou pravdepodobnosťou cestoval aj na majstrovstvá sveta do Fínska, kde by bol viac na očiach, čím by si zrejme udržal aj lepšie postavenie, no napokon je to už jedno. Draft bol totiž pre Mešára úspešný a on sa môže chytiť ponúknutej šance. 

Filip Mešár hokejovo vyrastal v Poprade, narodil sa však v neďalekej Spišskej Belej. Jeho talent si pod Tatrami všimli už v detskom veku a tak, podobne ako väčšina šikovných hokejistov, nastupoval medzi staršími hráčmi. V jeho prípade už ako trinásťročný v kategórii hráčov do šestnásť rokov, pričom bol aj vysoko produktívny. V 41 zápasoch nazbieral 49 kanadských bodov (26+23). O rok neskôr sa posunul o kategóriu vyššie. V sezóne 2018/2019 odohral podstatnú časť medzi hráčmi do osemnásť rokov, pričom sám mal ešte iba pätnásť. Mešár v tomto ročníku odohral 47 zápasov za spomínanú vekovú kategóriu, ďalšie štyri pridal v kategórii do šestnásť rokov a na jeden zápas nastúpil aj v juniorke Popradu, bodovať sa mu v ňom však nepodarilo. I tak zažil produktívnu sezónu – dovedna v 52 zápasoch si pripísal 55 kanadských bodov (27+28). Sezónu 2019/2020 odohral Filip v juniorskom tíme Popradu a zaznamenal v nej 41 kanadských bodov (13+28), na ktoré mu stačilo 33 duelov.

Skúsenosti z juniorky preniesol do reprezentácie hráčov do šestnásť rokov, kde patril k lídrom tímu a aj vďaka tomu si už v nasledujúcej sezóne obliekol dres seniorského mužstva HK Poprad. Hneď v prvom zápase, na ktorý nastúpil, sa mu podarilo aj skórovať, čím potvrdil, že šanca, ktorú dostal, je zaslúžená. Bolo to v dueli na ľade Nitry, paradoxne práve proti svojmu kamarátovi a rovesníkovi, Šimonovi Nemcovi. V prvej sezóne medzi mužmi sa samozrejme od šikovného krídelníka neočakávalo príliš veľa, nedostával ani dostatok priestoru na to, aby naplno ukázal svoje kvality. I tak dokázal streliť štyri góly a prihrať na desať, pričom potreboval na to 36 extraligových stretnutí. Mešár však ešte stále mohol reprezentovať na úrovni osemnásť aj dvadsať ročných, žiaľ v oboch sezónach sa z dôvodu pandémie odohralo len minimum zápasov v týchto vekových kategóriách. Mladí slovenskí hokejisti si však chuť napravili pred začiatkom uplynulého ročníka a na turnaji Hlinka – Gretzky Cup získali striebornú medailu – a Filip Mešár bol medzi nimi. Dvoma gólmi a šiestimi nahrávkami prispel k jej zisku a k radosti, ktorú mladí hráči z tohto turnaja šírili. Aj v ročníku 2021/2022 bol Mešár súčasťou A – mužstva „kamzíkov.“ Jeho čas na ľade sa zvyšoval a stával sa čoraz dôležitejšou súčasťou tímu. Bodovo to však zrejme nešlo úplne podľa jeho predstáv a vo viacerých častiach sezóny síce predvádzal kvalitné výkony, strielať góly sa mu príliš nedarilo. V 37 zápasoch ich dal osem, na osem ďalších prihral. Napriek tomu si výkonmi vypýtal pozvánku aj do seniorskej reprezentácie, no zúčastnil sa len prípravných zápasov, resp. turnajov počas sezóny. Dôvodom bolo zranenie, ktoré sa mu nevyhlo v závere extraligovej sezóny – v sedemzápasovej štvrťfinálovej bitke proti Nitre zvádzal súboje často aj so spomínaným Nemcom, ktoré boli akýmsi bonusom tejto série, no pravdepodobne v jednom z nich utŕžil zranenie, ktoré si vyžadovalo niekoľkotýždňovú liečbu. Tá však zásadnejšie nezhoršila pozície krídelníka Popradu, a tak, ako predpovedali preddraftové prognózy, Mešára si vybrali už v prvom kole.

Montreal to na tohtoročnom drafte stavil na slovenskú dvojicu Slafkovský – Mešár. Pre druhého menovaného môže byť výhodou, že bude v miernom „tieni“ pred svojim krajanom. Nebude tak na neho vyvíjaný prílišný tlak a aj očakávania zrejme nebudú až natoľko vysoké. Aj Mešár, rovnako ako ostatní traja draftovaní slovenskí hokejisti z prvých dvoch kôl, už podpísal nováčikovský kontrakt, teraz bude iba na ňom, aby svojimi výkonmi presvedčil a prepracoval sa do prvého tímu Montrealu a tým aj do NHL. Ak sa mu to podarí, prechod z extraligy do NHL bude podobný skoku z mesta Poprad do Montrealu.

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY