× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

ZOOM na posily: Heinerö, Mamčics, Huntebrinker


29.07.2022

V najnovšej časti našej pravidelnej rubriky, v ktorej si približujeme hokejové príbehy zahraničných legionárov, premiérovo pôsobiacich v našej najvyššej hokejovej súťaži si predstavíme ďalšiu trojicu nováčikov. Tentoraz si spolu rozoberieme zaujímavé posily v tímoch Dukly Trenčín, Nových Zámkov a Zvolena.

Nicklas Heinerö 

Tridsaťročný Švéd od nasledujúcej sezóny rozšíri ofenzívne rady „vojakov“. Pre šikovného severana pôjde o vôbec prvé pôsobisko mimo rodnú krajinu. Svoju doterajšiu kariéru strávil najmä v druhej najvyššej hokejovej súťaži vo Švédsku. V tej odohral počas siedmych sezón 256 zápasov a získal 128 kanadských bodov. V tunajšej najvyššej hokejovej lige SHL nastúpil v piatich sezónach na 93 stretnutí, v ktorých si na svoje konto zvládol pripísať len osemnásť bodov. V ročníkoch 2014/2015 a 2015/2016 bol súčasťou tímu Djurgårdens IF počas turnaja Ligy Majstrov. Tu naskočil na ľad v siedmych dueloch s trojbodovým ziskom.

Roberts Mamčics

Novým Zámkom sa na trhu s voľnými hráčmi podarilo zaobstarať si vcelku zaujímavú defenzívnu posilu. Dvadsaťsedemročný rodák z Lotyšska prichádza na Slovensko zo švédskej SHL. Minulá sezóna však pre mladého obrancu bola pomerne rôznorodá, nakoľko počas nej vystriedal až štyri pôsobiská. Zaujímavosťou je, že dobre stavaný Lotyš má dokonca štvorročné skúsenosti v KHL. Tam odohral spolu 100 stretnutí, v ktorých sa dokázal bodovo presadiť iba trinásťkrát. V domácej najvyššej hokejovej súťaži strávil spolu sedem sezón. V tomto období sa mu podarilo nastúpiť na 103 stretnutí, získať 64 bodov a dokonca v ročníku 2011/2012 sa stal ako šestnásťročný držiteľom majstrovskej trofeje. Mamčics má okrem iného aj bohaté reprezentačné skúsenosti. Na svoje konto si pripísal účasť na domácom svetovom šampionáte v Rige. Rovnako štartoval aj na kvalifikácii na olympijské hry v Pekingu. V ročníku 2018/2019 sme ho mohli vidieť na Zimnej Univerziáde v Krasnojarsku.

Michael Huntebrinker

Tridsaťročného rodáka z amerického Chesterfieldu uvidíme brázdiť extraligové klziská v drese Zvolena. Pre statného centra pôjde o tretie pôsobisko na Starom kontinente. Minulú sezónu strávil v rakúskej ICEHL, kde v drese HC Innsbruck nastúpil na 45 stretnutí, v ktorých svoje konto obohatil o 47 bodový zápis a dokonca si pripísal najviac asistencií v súťaži. Odtiaľ poputoval do Švajčiarska, tam však odohral iba tri zápasy so ziskom štyroch asistencií. V kanadsko-americkej ECHL strávil najväčšiu časť svojej kariéry. Počas piatich sezón naskočil na ľad v 215 stretnutiach, v ktorých sa mu podarilo nazbierať 178 bodov. Rovnako si prešiel aj univerzitnou ligou NCAA, počas tej v štyroch ročníkoch zasiahol do 124 stretnutí, v ktorých zaknihoval spolu 53 bodov. V sezónach 2013/2014 a 2014/2015 sa stal víťazom západnej divízie spomínanej súťaže. Okrem toho sa v troch sezónach mihol aj v americkej USHL. Tam štartoval v 102 dueloch, kde sa dokázal presadiť 76-krát. V sezóne 2020/2021 sa stal držiteľom Brabham cupu, ktorý sa udeľuje v súťaži ECHL najproduktívnejším tímom ligy.

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY