× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Čo nás čaká v extraligovom auguste?


10.08.2022

I keď do začiatku prvého zápasu našej najvyššej súťaže zostáva o niečo viac než jeden mesiac, jednotlivé kluby na prelome júla a augusta už naplno rozbehli prípravu na novú sezónu. Svedčí o tom aj návrat našej rubriky, ktorá na pravidelnej báze mapuje a približuje najdôležitejšie extraligové udalosti aktuálneho mesiaca, ktoré si každý správny fanúšik extraligy nesmie nechať ujsť. Čo nás teda čaká pred začiatkom sezóny 2022/2023?

Rozbeh letnej prípravy a uzavretie kádrov

Na prelome júla a augusta odštartovali jednotlivé kluby prípravu na ľade, hokejisti tak momentálne trávia horúce letné dni okrem iného aj na ľade zimných štadiónov. S rozbehom tejto fázy letnej prípravy bol oznámený aj dátum začatia prvého kola nadchádzajúcej extraligovej sezóny 2022/2023, ktorý je stanovený na 16.9.2022. Kluby počas júla oznamovali príchody nových hráčov, dá sa predpokladať, že v tomto období už majú mužstvá hotový základ tímu a pohyby v kádroch nebudú natoľko výrazné. To však neznamená, že žiadni hráči už do extraligy neprídu, práve naopak. Trh s hráčmi je stále „živý“ a manažéri s trénermi budú svoje mužstvá ešte stále dopĺňať – možno aj na základe predvedenej hry v prípravných zápasoch, ktoré v týchto dňoch už začali.

Štart prípravných zápasov

Mesiac august sa už pravidelne nesie v znamení prípravných zápasov a turnajov, ktoré po cca trojmesačnom extraligovom „pôste“ opäť pritiahnu divákov na zimné štadióny. Možnosť schladiť sa a pozrieť si pri tom svoj obľúbený tím určite využije množstvo ľudí, lákadlom bývajú v tomto prípade aj atraktívni súperi. I tento rok sa môžeme tešiť na viacero zaujímavých zápasov a konfrontácii klubov, ktoré by sme za bežných okolností nevideli. Medzi najatraktívnejšie zápasy tohtoročnej prípravy budú určite patriť duely medzi Slovanom a Spartou Praha, švajčiarskym Davosom a fínskym klubom Lukko Rauma, proti nemeckému Krefeldu nastúpi doma HK Nitra aj HKM Zvolen, HK Poprad privíta na svojom ľade tím Vaasan Sport a české Kladno. Michalovce budú okrem iného hostiť víťaza Kontinentálneho pohára Cracoviu Krakov. Bude sa na čo pozerať, v prípade spomenutých zápasov ide o atraktívnych súperov, ktorých by si fanúšikovia jednotlivých klubov nemali nechať ujsť. Prípravným turnajom a zápasom sa ešte budeme venovať aj v samostatnom článku.

MS hráčov do 20 rokov

V netradičnom termíne sa tento rok odohrajú majstrovstvá sveta hráčov do dvadsať rokov. Zrušený turnaj z úvodu roka 2022 sa zopakuje na začiatku jeho druhej polovice, nie len v Edmontone, ako dejisku turnaja, budú mať hokejoví priaznivci zaujímavé leto. Súčasťou výberu trénera Ivana Feneša je aj niekoľko hráčov z extraligy, ktorí v základnej skupine zabojujú proti rovesníkom z Fínska, Česka, Kanady a Lotyšska o čo najlepšie umiestnenie v tabuľke. Do štvrťfinále postupujú tradične prvý štyria, veríme, že slovenskí juniori v tejto štvorici chýbať nebudú a na turnaji zabojujú o čo najlepší výsledok.  

Zmeny názvov a hlavných partnerov

Predsezónne obdobie sa nesie aj v duchu administratívnych zmien mimo ľadových plôch. Našťastie, nič nenasvedčuje tomu, že by malo prísť k zmene medzi účastníkmi najvyššej súťaže, žiadny klub nehlási ekonomické či akékoľvek iné závažnejšie problémy, zoznam extraligových klubov tak zostane v porovnaní s predchádzajúcim ročníkom rovnaký. Dôjde však k určitým menším zmenám napríklad v názvoch klubov. Spoločnosť GROTTO, ktorá v minulej sezóne figurovala v názve prešovského celku, bude v novej sezóne generálnym partnerom neďalekej Spišskej Novej Vsi, klub v nej teda bude vystupovať pod názvom HK GROTTO Spišská Nová Ves. V priebehu augusta je možné, že k podobným zmenám príde aj v ďalších kluboch a fanúšikovia niektorých z nich si budú musieť zvykať na mierne zmenené názvy. Ani jeden klub však zatiaľ neavizuje zásadnú zmenu.  

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY