× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

To NAJ z predsezónnej prípravy


12.08.2022

August a celé predsezónne obdobie sa už pravidelne nesie v znamení prípravných zápasov na nový ročník extraligy. Ponuka hokejových duelov je veľká, každý klub odohrá niekoľko zápasov, pričom zhruba polovicu z nich v domácom prostredí. Niektoré kluby sa držia pravidla, aby v prípravných zápasoch nastúpili iba proti tímom z prostredia mimo extraligy, iné celky sa stretnú aj so svojimi každoročnými extraligovými súpermi. Príprava zvykne na Slovensko pritiahnuť aj mužstvá, ktoré bežne u nás neuvidíme, pričom z toho vznikajú atraktívne konfrontácie. Inak tomu nebude ani tento rok a na Slovensku budeme môcť vidieť viaceré popredné európske hokejové kluby. Kto a kedy proti nim nastúpi sme zhrnuli do nasledujúceho výberu sedemnástich najatraktívnejších domácich zápasov tohtoročnej predsezónnej prípravy.

HK Poprad – Comrach Cracovia (12.8., 17:00)

Prvým zaujímavým duelom bude zápas medzi Popradom a tímom Comrach Cracovia. Krakov je víťazom minuloročnej edície Kontinentálneho pohára, pričom v treťom kole sa v základnej skupine stretol práve s Popradom. Zápas sa skončil po riadnom hracom čase nerozhodne 3:3, nasledovať tak muselo predĺženie a aj samostatné nájazdy, v ktorých bol pred domácim publikom úspešnejší poľský celok. Podtatranci vyzvú hokejistov Krakova po štvrtýkrát v histórii a aj napriek tomu, že ide o tím hrajúci poľskú najvyššiu súťaž, Kamzíci ho dosiaľ ešte nezdolali. Oplatiť minuloročnú prehru a zdolať aktuálneho účastníka hokejovej Ligy majstrov sa tak pokúsia po štvrtý raz.

HC Košice – DVTK Jegesmedvék Miškovec (12.8., 17:00)

Oceliari odohrajú najatraktívnejšie zápasy tohtoročnej prípravy vonku, na začiatku septembra ich čaká turnaj vo švédskom Södertälje  kde narazia na zaujímavých súperov – domáci klub Södertälje SK, BIK Karlskoga a Örebro HK. Bližšie bude pre fanúšikov Košíc zápas na ľade českého Olomouca, avšak tí, čo nikam nevycestujú, sa budú musieť uspokojiť s ponukou, ktorá sa odohrá v Steel aréne. Ako najatraktívnejší sa javí zápas proti neďalekému Miškovcu, ktorý Košičania privítajú na svojom ľade na začiatku prípravy a zopakujú si tak extraligové zápolenia s maďarským celkom.

HC ´05 Banská Bystrica – EV Viedeň Capitals (16.8., 17:00)

Pre fanúšikov Banskej Bystrice bude zrejme najatraktívnejším domácim súperom v príprave klub EV Viedeň Capitals. Účastník nadnárodnej ICE Hockey League sa stretne s Baranmi po tretí raz, vzájomná bilancia je vyrovnaná – v roku 2016 sa z víťazstva tešila Banská Bystrica, dva roky na to uspeli po predĺžení Viedenčania. Kto vyhrá tentoraz?

HK Poprad – Rytíři Kladno (18.8., 18:00)

Ďalšie zaujímavé stretnutie sa odohrá opäť pod Tatrami, kde domáci celok privíta klub Rytíři Kladno. Účastník minuloročnej baráže sa na Slovensku predstavil v kádri aj s Jaromírom Jágrom v apríli, kedy odohral dva prípravné zápasy proti Liptovskému Mikulášu. Či českú legendu uvidia naživo aj fanúšikovia v Poprade isté nie je, aj bez nej však ide o atraktívneho súpera, pre ktorého budú „kamzíci“ jediný zahraničný súper v tohtoročnej príprave.

HC Slovan Bratislava – HC Sparta Praha (18.8., 19:00)

Zápas v Poprade bude zrejme v miernom tieni duelu, ktorý sa odohrá v hlavnom meste Slovenska. Slovan Bratislava privíta Spartu Praha a tento zápas bude určite pútať pozornosť aj mimo fanúšikovských radov „belasých“. Oba celky sa stretli naposledy v roku 2016, Slovan ako účastník KHL vtedy zavítal do metropole Českej republiky a zápas sa odohral pred početnou diváckou kulisou. Úspešnejším bol vtedy domáci celok, rovnako ako v ďalších dvoch predchádzajúcich vzájomných zápasoch. Slovenský majster sa stretne s českým vicemajstrom, s ktorým v novodobej histórii ešte nezvíťazil. Podarí sa mu to na štvrtý pokus?

HC Mikron Nové Zámky – Krefeld Pinguine (19.8., 15:30)

Od nasledujúcej sezóny už bývalý účastník najvyššej nemeckej súťaže DEL, Krefeld Pinguine, absolvuje na Slovensku zápasové turné, v ktorom nastúpi postupne proti Liptovskému Mikulášu, Novým Zámkom, Zvolenu a Nitre. Gro jeho prípravy pred začiatkom sezóny v DEL2 tak bude proti slovenským extraligistom, pričom pre fanúšikov jednotlivých klubov pôjde určite o atraktívneho súpera, ktorého si nebudú chcieť nechať ujsť. Zdolajú nemecký klub všetci štyria účastníci našej najvyššej súťaže?   Zápas je súčasťou turnaja vo Zvolene, z Nových Zámkov to však nie je ďaleko.

HC Slovan Bratislava – HC Davos (19.8., 19:00)

Na ľad Zimného štadióna Ondreja Nepelu vykorčuľuje po českom vicemajstrovi aj Davos, po minulej sezóne štvrtý celok švajčiarskej najvyššej súťaže, NLA. Pre oba celky pôjde o vzájomnú premiéru, keďže doteraz na seba ešte nenarazili. Slovan zvolil v príprave na extraligu náročných súperov, a to aj z dôvodu, že už 1. septembra na neho čaká zápas v skupinovej časti Ligy majstrov proti Tampere. Okrem turnaja Danube cup, na ktorom odohrá tri zápasy, vycestujú hokejisti Slovana do Třinca, kde sa postavia v súboji proti českému majstrovi a minuloročnému súperovi v Lige majstrov, s bohatým zastúpením slovenských hokejistov v kádri. Špeciálny zápas to bude pre asistenta trénera v Třinci, Vladimíra Országha, ktorého kariéra je spojená aj s aktuálnym slovenským majstrom.

MHk 32 Liptovský Mikuláš – GKS Tychy (20.8., 13:30)

Po Krefelde čaká na Liptákov náročný súper aj v podobe štvrtého celku poľskej najvyššej súťaže zo sezóny 2021/2022, GKS Tychy. Liptáci odštartovali prípravu ako prví, na svojom ľade už 9.8. privítali Poprad, ktorý v na góly bohatom zápase zdolali 8:4. Fanúšikovia Liptovského Mikuláša si môžu vychutnať riadnu dávku zápasov, všetky prípravné duely odohrá MHk na Slovensku a veľkú časť z nich na domácom ľade. Proti GKS však nastúpia Liptáci vo Zvolene, v rámci tradičného letného turnaja - Memoriálu Pavla Zábojníka. 

HKM Zvolen – Krefeld Pinguine (20.8., 17:00)

Predposledným súperom nemeckého Krefeldu bude Zvolen, v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma duelmi pôjde pre „tučniakov“ o náročnejšieho súpera. Zápas je taktiež súčasťou Memoriálu Pavla Zábojníka, rovnako ako predchádzajúce dva zápasy Krefeldu. Na turnaji sa okrem domáceho celku a klubu z Nemecka predstaví už spomínaná dvojica GKS Tychy – Liptovský Mikuláš a tiež Nové Zámky a český druholigista, Frýdek – Místek.

HK Poprad – Vaasan Sport (20.8., 17.30)

V rovnakom termíne ako Memoriál Pavla Zábojníka a Danube cup, sa odohrá aj najstarší slovenský turnaj – Tatranský pohár. Počas 18. – 21. augusta tak čaká fanúšikov hokeja na Slovensku bohatý program, svojím podielom prispejú aj účastníci popradského turnaja – domáci HK, Banská Bystrica, Rytíři Kladno a fínsky Vaasan Sport. Práve zápas fínskeho tímu z domácimi „kamzíkmi“ bude zrejme jedným z najväčších lákadiel celého turnaja.

HC Slovan Bratislava – Lukko Rauma (21.8., 17:00)

Tretím zápasom Slovana Bratislava v rámci Danube Cup-u bude fínsky klub Lukko Rauma. Pre majstra Fínska zo sezóny 2020/2021 pôjde o prvú konfrontáciu s „belasými“, celky sa doposiaľ nestretli ani v Lige majstrov. Týmto zápasom uzavrie Slovan Bratislava domácu prípravu na novú sezónu, jeho priaznivci ho najbližšie uvidia až v prvom zápase skupinovej fázy Ligy majstrov proti ďalšiemu fínskemu celku, Tappare Tampere.

HK Nitra – Krefeld Pinguine (22.8., 18:00)

Účasť Krefeldu na turnaji vo Zvolene využila Nitra a po turnaji privíta nemecký celok na svojom ľade. Zápas bude zaujímavý pre asistenta trénera Nitry, Dušana Mila, ktorý istý čas v Krefelde pôsobil. Pre fanúšikov „corgoňov“ pôjde zrejme o najatraktívnejší domáci zápas, nakoľko Nitra sa proti atraktívnejším súperom – Českým Budějoviciam a jednému z dvojice Adler Mannheim/Graz99ers  predstaví na septembrovom turnaji v Grazi.

HK Dukla Ingema Michalovce – Comrach Cracovia (23.8., 17:00)

Po Poprade aj Michalovčania odohrajú zápas proti víťazovi Kontinentálneho pohára, tímu Comrach Cracovia, ktorý privítajú na svojom ľade. Pre „líšky“ nepôjde o jediného súpera z Poľska, okrem Krakova nastúpia aj proti tímu JKH GKS Jastrzebie, a to na ľade súpera. Ako dopadne konfrontácia slovenského a poľského klubového hokeja?

HK GROTTO Spišská Nová Ves – DVTK Jegesmedvék Miškovec (26.8., 17:00)

Nakoľko Spišská Nová Ves postúpila do najvyššej súťaže iba vlani, „rysy“ nemali možnosť konfrontácie s maďarskými celkami, ktoré boli predtým súčasťou našej extraligy. Porovnať si svoje kvality budú môcť v prípravnom zápase na ľade Spišskej Novej Vsi, pričom pre divákov na Spiši bude DVTK asi najzaujímavejší súper z celej prípravy. Zvíťazí domáci celok?

HK Dukla Trenčín – HC Olomouc (30.8., 17:30)

Ako najatraktívnejší domáci súper sa pre Trenčanov javí účastník českej extraligy, HC Olomouc. Celky sa stretnú dvakrát, jeden zápas sa odohrá v Trenčíne, druhý v Olomouci, pričom pôjde už o jedenáste a dvanáste vzájomné stretnutie. V doterajších desiatich zápasoch dokázala Dukla zvíťaziť iba jediný raz, dvakrát doviedla zápas do samostatných nájazdov, v nich však ťahala za kratší koniec. Podarí sa Trenčanom vylepšiť nepriaznivú bilanciu?

HC Mikron Nové Zámky – Graz99ers (1.9., 18:00)

Keďže zápas medzi Novými Zámkami a Krefledom sa odohrá vo Zvolene, diváci v Nových Zámkoch si v domácom prostredí môžu prísť vychutnať iného zaujímavého súpera – rakúsky Graz. Ten si okrem Zámkov zmeria sily aj s Banskou Bystricou a možno aj s Nitrou, v závislosti od výsledkov turnaja, ktorého sa Nitra a Graz zúčastnia. Účastník ICE Hockey league bojoval v minulej sezóne, ako desiaty celok po základnej časti, o účasť vo štvrťfinále play – off, neporadil si však so Znojmom a skončil tak už v predkole.

HK Nitra – HC Dukla Jihlava (6.9., 18:00)

Pár dní pred ostrým štartom extraligy si budú môcť fanúšikovia v pod Zoborom vychutnať zápas medzi domácim celkom a Duklou Jihlava. Klub z Vysočiny hral na záver predošlej sezóny baráž o českú extraligu, no proti Kladnu neuspel a tak sa v Jihlave aj na ďalšiu sezónu musia uspokojiť iba s nižšou súťažou. Vzájomná bilancia Nitry s Jihlavou je vyrovnaná, celky sa stretli dva krát, v roku 2013 zvíťazili „corgoni“, v roku 2015 zase Dukla.

 

Pozn. Časy a termíny zápasov, ako aj súperi, sa môžu ešte zmeniť.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY