× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Súperi Slovana Bratislava v Champions Hockey League


01.09.2022

Hokejisti Slovana Bratislava budú mať po roku opäť možnosť nastúpiť v hokejovej Lige majstrov a porovnať svoju výkonnosť s najlepšími tímami v Európe. V základnej C- skupine nastúpia „belasí“ proti trom neľahkým súperom a postupne sa stretnú s klubmi Tappara Tampere, Red Bull Mníchov a Rapperswil – Jona Lakers. Prvý zápas uvidia fanúšikovia Slovana už dnes na domácom ľade, ešte predtým si však predstavme súperov, ktorí na slovenského majstra v skupinovej fáze čakajú.

Pre Slovan pôjde zatiaľ iba o druhú účasť v tejto medzinárodnej klubovej súťaži, na minuloročnú premiéru však určite nikto nespomína najlepšie. „Belasí“ nezískali v základnej skupine ani jeden jediný bod, čím zaznamenali najhoršiu účasť slovenského celku v CHL od vzniku tejto súťaže. Nad sily Slovana boli kluby Leksand IF, Fribourg – Gottéron a tiež HC Oceláři Třinec. Šancu na reparát a zisk premiérových bodov, či víťazstva v CHL bude mať Slovan Bratislava hneď v nasledujúcej sezóne, ani zďaleka však nepôjde o ľahších súperov, než tomu bolo pred rokom. Práve naopak, asi iba s výnimkou nováčika zo Švajčiarska, bude mať Mníchov aj Tampere len tie najväčšie ambície.

Tappara Tampere – fínsky majster a pravidelný účastník CHL čaká na hokejistov Slovana hneď na úvod. Prvý zápas sa odohrá na štadióne Ondreja Nepelu, čo môže byť pre Slovan miernou výhodou, no i tak to proti Tampere nebude mať jednoduché. Zaujímavý zápas čaká „belasích“ vo Fínsku, kde nastúpia v novej Nokia aréne, ktorá bola dejiskom tohtoročných MS v hokeji. V minulom ročníku CHL zvíťazil fínsky klub v základnej skupine a podarilo sa mu prebojovať až do finále, kde však podľahol súperovi zo Švédska – Rögle BK tesne 1:2. Tappara tak mala jedinečnú príležitosť získať premiérový majstrovský titul v CHL, čo jej však ušlo iba „o vlások,“ nepochybne sa však o to pokúsia znova a už v tomto ročníku. Fínskemu celku sa podarilo v dvanástich zápasoch vsietiť 42 gólov, čo predstavuje 3, 5 gólu na zápas – teda cca o jeden gól viac v porovnaní so Slovanom, ktorý dosiahol v troch dueloch osem presných zásahov (2,6 gólu/ zápas). Kluby, ktoré nastúpia proti fínskemu majstrovi, sa tak budú musieť vysporiadať okrem iného aj s veľkou útočnou silou svojho súpera.

Red Bull Mníchov – vicemajster nemeckej DEL bude ďalším súperom bratislavského Slovana. Mníchov sa v predchádzajúcej sezóne CHL prebojoval až do semifinále, kde napokon vypadol práve s vyššie spomínanou Tapparou. Ani nemecký celok ešte nezískal majstrovskú trofej CHL, ak by sa tak stalo, išlo by o prvého víťaza z Nemecka vôbec. Minuloročných 36 gólov v jedenástich zápasoch predstavuje približne 3,27 gólu na zápas, čo je o niečo menej než v prípade fínskeho celku, i tu sa však treba mať na pozore pred ofenzívnou silou celku z Bavorska, ktorá v predošlom ročníku stačila klubu na semifinále. História nepozná žiadny vzájomný zápas medzi Mníchovom a Slovanom, pôjde tak o prvé meranie síl týchto celkov. Red Bull však v CHL proti slovenskému klubu už nastúpil, v sezóne 2015/2016 proti HC Košice. „Býci“ síce oba zápasy zvládli, ten domáci však iba tesným výsledkom 1:0, „oceliari“ tak neboli ďaleko od cenného víťazstva.

Rapperswil – Jona Lakers – švajčiarsky celok sa zdá byť najľahším skupinovým súperom Slovana Bratislava, no treba sa mať na pozore. Rapperswil si účasť v CHL, mimochodom svoju premiérovú, vybojoval v domácej lige – hoci skončil už vo štvrťfinále, no po základnej časti mu patrila štvrtá priečka. Ani tretí zo súperov v základnej C – skupine sa so Slovanom vo vzájomnom zápase ešte nestretol, premiéru tak tieto celky absolvujú až v CHL. „Belasí“ nastúpia proti Rapperswilu až v októbri, dovtedy absolvujú po dva zápasy s prvými dvoma spomínanými súpermi, je teda dosť možné, že medzi touto dvojicou sa bude rozhodovať iba o tom, kto skončí na treťom, resp. štvrtom mieste no nemusí to tak byť. Liga majstrov už viackrát ukázala, že aj papierový favorit môže zaváhať.

  

autor: Radovan Slávik | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY