× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

ZOOM na posily: Donaghey, Hammond, Kristo


12.09.2022

V najnovšej časti našej rubriky si opäť predstavíme trojicu zámorských legionárov s mimoriadne zaujímavými hokejovými skúsenosťami. Tentoraz však pôjde o dvojicu Kanaďanov, ktorí rozšírili súpisky Nitry a Michaloviec. Spomenieme si však aj jedného skúseného Američana, ktorý pricestoval rovnako do Michaloviec a má na svojom konte vskutku zaujímavé reprezentačné úspechy.

Cody Donaghey

Dvadsaťšesťročný obranca pôvodom z Kanady posilní od novej sezóny defenzívne rady „corgoňov“. Pre statného rodáka z krajiny javorového listu pôjde o tretí zahraničný angažmán v kariére. Svoje pôsobenie na starom kontinente odštartoval v dánskej najvyššej hokejovej súťaži, v ktorej nastúpil na 46 zápasov a získal spolu 29 kanadských bodov. Odtiaľ sa presunul do Čiech, kde v tíme Rytíři Kladno naskočil na ľad v 34 stretnutiach, avšak presadiť sa mu podarilo iba jednou asistenciou a jedným presným zásahom. Najväčšiu časť svojej doterajšej kariéry strávil v kanadsko-americkej ECHL. V spomínanej súťaži zasiahol v troch sezónach do 178 zápasov so ziskom 80 bodov.

Tariq Hammond

Michalovčania našli pomerne rýchlo náhradu za Erica Roya, s ktorým rozviazali kontrakt. Je ňou dvadsaťosemročný rodák z kanadského Calgary, pre ktorého sa stane extraliga prvým zahraničným pôsobiskom. Dosiaľ sme ho mohli vidieť napríklad v kanadsko-americkej AHL, kde odohral v štyroch sezónach 60 zápasov avšak so ziskom iba piatich kanadských bodov. V kanadsko-americkej ECHL strávil rovnaký čas ale nastúpil v 160 stretnutiach, v ktorých obohatil svoje osobné štatistiky o 39 bodov. V americkej univerzitnej súťaži NCAA hájil farby Denverskej univerzity a počas štyroch ročníkov naskočil na ľad v 125 dueloch, v ktorých sa dokázal presadiť 26-krát.V sezóne 2016/2017 sa stal šampiónom spomínanej súťaže. A o rok neskôr si na svoje konto pripísal zisk Penrose Cupu, ktorý sa každoročne udeľuje víťazovi národnej konferencie NCAA.

Danny Kristo

Ofenzívu michalovských „líšok“ po novom posilní tridsaťdvaročný americký útočník. Skúsený forvard toho počas svojej bohatej kariéry prežil vskutku dosť. Stihol si napríklad vyskúšať pôsobenie u našich západných susedov, v Nemecku, vo Švédsku a vo Švajčiarsku. Za zmienku stojí jednoznačne jeho pôsobenie v KHL. V spomínanej lige pôsobil počas dvoch sezón v drese Dinamo Riga a Kunlun Red Star, v tých odohral 56 stretnutí so ziskom 25 kanadských bodov. V univerzitnej súťaži NCAA hájil farby University of North Dacota, v ktorých zasiahol do 157 stretnutí, v ktorých zaknihoval 161 bodov. V kanadsko-americkej AHL, strávil päť sezón. Počas tohto obdobia si zahral v 271 dueloch so 163 bodovým ziskom. Jeho suverénne najväčším úspechom je jednoznačne zisk bronzovej medaile počas seniorského šampionátu v sezóne 2012/2013. Okrem toho sa môže pýšiť rovnakým umiestnením na juniorských majstrovstvách sveta z ročníku 2007/2008. V sezóne 2009/2010 stal sa dokonca držiteľom zlatej medaile z mládežníckeho šampionátu do 20 rokov. V ročníku 2012/2013 sa stal držiteľom ocenenia Hoby Baker Award, ktoré sa udeľuje najúspešnejšiemu hráčovi univerzitnej ligy NCAA.

  

autor: Sara Hrabinská | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY