× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Od fínskych jazier pod tatranské štíty. Záborský: Viem byť príkladom pre mladších hráčov


04.10.2022

Hokejisti spod Tatier odštartovali aktuálnu sezónu pomerne dobre. Po štyroch odohratých zápasoch mali na konte osem bodov po výhrach nad Nitrou, Prešovom a výhrou po predĺžení nad Zvolenom. Veľkou mierou, so ziskom siedmich kanadských bodov, prispela ku víťazstvám výrazná posila Popradu, Tomáš Záborský. O pocitoch z prvých zápasov v slovenskej extralige, ale i mnohom inom, sme vyspovedali práve jeho.

Keď začiatkom septembra popradský hokejový klub oznámil príchod novej posily, len málokto by možno očakával práve elitného strelca Záborského. „Boli sme v kontakte s Popradom prakticky celú prípravu a som rád, že sme sa dohodli na spolupráci,“ zveril sa nám popradský útočník, „hlavným dôvodom návratu na Slovensko boli rodinné dôvody,“ pokračoval. „Od nového ročníka očakávam vyrovnanú súťaž, kde každý zápas bude náročný a každý tím bude chcieť získavať body, nakoľko na spodu tabuľky jeden vypadáva, a tak bude tlak na každé mužstvo,“ rozhovoril sa Tomáš Záborský, pričom neopomenul ani určité ambície, „ambície klubu si necháme pre seba v klube, ale ideme od zápasu k zápasu. Prvotný cieľ je kvalifikovať sa do play-off v top šestke a ďalšie ciele prídu potom.“

Veľké očakávania hokejovej verejnosti, ale i samotného klubu, sú nielen od novej sezóny, ale aj od neho samotného. Na otázku, či tieto očakávania pociťuje ako tlak na svoju osobu odpovedal: „Tlak mám každú sezónu. Ako cudzinec v zahraničných ligách som zvyknutý, že musím stále dokazovať, že si zaslúžim miesto v zostave. Akurát teraz je rozdiel v tom, že som na Slovensku a som domáci hráč, ale podávať dobré výkony musím tak či tak.“ Už úvodné zápasy naznačili, že do kabíny „kamzíkov“ prišla výrazná osobnosť, ktorá svojou hrou poteší všetkých priaznivcov Popradu: „Myslím si, že som dobre fyzicky pripravený, výborná atmosféra v kabíne a spoluhráči mi veľmi pomáhajú,“ pochvaľuje si Tomáš Záborský. Sezónu začal v prvej formácii po boku Dávida Skokana a Patrika Svitanu: „Chalanov poznám už dlho, hrávali sme proti sebe, sme jeden hokejový ročník a rozumieme si na ľade aj mimo ľadu,“ hodnotil dobre sa črtajúcu spoluprácu.

Okrem skvelej produktivity však môže byť prínosom pre svoj tím aj skúsenosťami, nazbieranými v predošlých sezónach vo fínskej najvyššej súťaži: „Fínska liga ma naučila mnoho po taktickej stránke, ale dala mi aj také to „know – how,“ ako pracovať na ľade i mimo neho, ako byť profesionál. Myslím si, že prínosom viem byť vďaka skúsenostiam v ťažkých chvíľach, ale aj príkladom pre mladších hráčov na ľade, no aj mimo neho, napríklad v posilňovni.“

Po sezónach poznačených covidom si fanúšikovia cestu na popradský zimný štadión nachádzajú v hojnom počte: „Bolo by super, keby fanúšikovia aj naďalej chodili na zápasy a povzbudzovali nás. Sú náš šiesty hráč a sezóna je dlhá, budeme ich potrebovať, ak chceme mať úspešnú sezónu,“ odkazuje na záver svojim fanúšikom Tomáš Záborský. 

 

autor: Iveta Rapčanová | foto: FB/HK Poprad

PODOBNÉ ČLÁNKY