× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Robin Rahm: Boli sme potrestaní za náš herný štýl


20.10.2022

Premiéru na pozícii hlavného trénera si počas minulého týždňa odkrútil na lavičke Banskej Bystrice Rudolf Jendek. Hoci „barani“ prvý zápas proti rozbehnutým Novým Zámkom zvládli a zvíťazili na ich ľade pomerom 3:1, v nedeľňajšom stretnutí proti Popradu ťahali doma za kratší koniec a v zápase inkasovali až trikrát, pričom streliť sa im podarilo iba jeden gól. Víkendový dvojzápas teda Banskej Bystrici priniesol iba tri body, a nič na tom nezmenil ani predohrávaný duel proti Košiciam, ktorý skončil prehrou Bystrice 5:6.

Pohľad Rudolfa Jendeka na jeho nové postavenie v klube sme Vám priniesli prednedávnom, na prvom tréningu „baranov“ pod vedením nového hlavného trénera sme však vyspovedali aj dvojicu Robin Rahm – Michal Kabáč.  

Pre Michala Kabáča ide aktuálne už o šiestu sezónu v drese Banskej Bystrice, za ten čas zažil pod Urpínom niekoľko trénerských zmien. „Myslím si, že mužstvo potrebovalo nejaký impulz, rozhodlo sa tak, ako sa rozhodlo, musíme sa teraz chytiť aj my a viem, že nejaký impulz to do nášho mužstva prinesie. Podobne to bolo aj minulý rok, kedy bol impulzom práve príchod Anttiho Karhulu, tak dúfam, že teraz to opäť prinesie rovnaké ovocie, a začneme hrať hokej, aký chceme a aký chce Bystrica,“ rozhovoril sa na začiatok o trénerskej zmene v úvode sezóny vo svojom klube. Odchovanec liptovského hokeja má síce iba dvadsaťšesť rokov, no na svojej hrudi už nosí kapitánske céčko, a to aj vďaka ostatným sezónam, ktoré strávil v Banskej Bystrici. S líderstvom je spojený aj určitý druh zodpovednosti za mužstvo, a teda, aj za jeho výsledky. „V líderstve tímu som už nejaký druhý alebo tretí rok, ale čo sa týka kapitánstva, tak je to určite väčšia zodpovednosť. Sám cítim aj na sebe, že niektoré veci robím inak, niektoré veci sa možno aj viacej snažím a takisto preberám aj väčšiu zodpovednosť voči tomu. Na ďalšej strane, je to veľká česť, v takomto meste reprezentovať tento klub,“ ozrejmil svoje tímové postavenie Michal Kabáč, ktorý mal počas predchádzajúcich dvoch sezón za úlohu asistovať kapitánovi mužstva. Prednosťou útočníka „baranov“ je najmä „čierna práca“ – vytváranie šancí, bekčeking, čistenie priestoru pred bránkou a pod., nepatrí teda k vychýreným strelcom. Pušný prah však v ostatnom období zvlhol aj tým hokejistom, od ktorých sa očakáva, že budú lídrami v počte premenených šancí alebo produktivity, čo vedia aj v klube. „Nemyslím si, že by sme boli nejaký slabší tím oproti súperom, s ktorými sme odohrali predchádzajúce zápasy, to nie. Šancí máme dosť, ale áno tá efektivita je slabá a hlavne, v dvoch domácich zápasoch po sebe nemôžeme streliť iba jeden gól.  Ani presilové hry nie sú také, aké si predstavujeme, a tak isto aj hra päť na päť. Musíme sa tlačiť do brány ešte viac a skúšať dať gól zo všetkého. Niečo prejde a potom sa to hádam nejako zlomí,“ upresnil dôvody aktuálneho stavu ofenzívy Banskej Bystrice.

„Barani“ zaznamenali ešte pred začiatkom sezóny úspešnú prípravu, ktorej vrcholom bol zisk Tatranského pohára. Aj nový hlavný tréner Banskej Bystrice sa vyjadril, že víťazstvá v príprave boli „sebaklam“ a neodkryli všetky slabiny mužstva. Jeho slová potvrdzuje aj brankár „baranov,“ Robin Rahm: „V príprave sme nehrali proti žiadnemu slovenskému klubu, pričom to bol trochu iný typ hokeja. Náš herný štýl fungoval proti mužstvám, ktoré mali lepšiu kontrolu puku a vedeli ho podržať, slovenské kluby hrajú o niečo jednoduchšie a priamočiarejšie, to nám robí problémy a nie sme natoľko úspešní,“ zhodnotil na začiatok Rahm. „V podstate sme boli potrestaní za náš herný štýl, ktorý nefungoval tak, ako mal. Ďalším problémom sú naše špeciálne tímy, či už ide o presilovky alebo oslabenia, ktoré nám nejdú tak, ako by mali. V presilovkách dostávame viac gólov, ako dávame, čo je veľký problém. Hráči nad tým začali premýšľať a dostalo sa im to do hláv. Myslím, že momentálne je to hlavne v našich hlavách.“ Slová trénera aj svojho spoluhráča potvrdzuje aj kapitán: „Už sme sa o tom bavili viackrát, mohlo sa stať, že sme sa trochu uspokojili, išlo to tak, ako to šlo, možno sme si mysleli, že to pôjde samé, no ale vidíme sami, že bez tej driny, bez makania, disciplíny a pripravenosti na každý zápas to nepôjde. Na jednej strane je však dobre, že k zmene došlo teraz, v podstate je začiatok sezóny a je dosť času na to, aby sme sa odrazili naspäť.“

Diskutovanou témou je tiež hĺbka banskobystrického kádra, aj pri tej sa obaja spoluhráči viac menej zhodujú. „Stalo sa nám, že máme veľa zranených hráčov, najmä tí, ktorí boli najlepší strelci a tí, čo mali dávať góly, čo sa možno prejavilo v efektivite. Avšak, o tom je tím, keď sa zomkne a bude pracovať, tie góly vedia dávať aj ostatní. Boli to dva zápasy (proti Liptovskému Mikulášu a Dukle Trenčín, pozn. red.), ktoré nám nevyšli, najmä, čo sa efektivity týka, keby sme možno dali v prvej tretine dva góly, mohol to byť úplne iný zápas. Je to ale niečo, k čomu sa už veľmi vracať nechceme, chceme sa pozerať dopredu a zlepšiť efektivitu v ďalších zápasoch,“ rozrečnil sa na túto tému Michal Kabáč. Banskobystričania to však zatiaľ príliš nepotvrdzujú, po vyhratom zápase na ľade Nových Zámkov prišli dve prehry (s Popradom a s Košicami), a najmä v minulotýždňovom zápase proti „kamzíkom“ skórovali hráči Banskej Bystrice opäť iba raz. „Máme problém skórovať, odohrali sme niekoľko zápasov s množstvom šancí, pričom však nešlo o top šance, tých bolo minimum. Na jednej strane, my si tieto top šance vypracovať nevieme, no zároveň, veľa takýchto top šancí pustíme na našu bránu. A pokiaľ aj súperovi takúto top šancu nedovolíme, stále mu zostane dosť priestoru. Naša kontrola puku je dobrá, máme hráčov, ktorí vedia skórovať a predtým aj skórovali. Mám pocit že tlačia na hokejku viac, než je nutné, príliš veľa rozmýšľajú a potom to nefunguje tak, ako by malo. No hráčov na to máme, najmä v útoku by to preto fungovať malo,“ priblížil svoj pohľad brankár Rahm.

„Baranom“ sa najmä v ostatnom zápase proti Košiciam podarilo premieňať šance, keďže skórovali až päťkrát, no inkasovali ešte o jeden gól viac, a to na víťazstvo nestačí.  V súvislosti s tým sa naskytá otázka, či by hokejisti Banskej Bystrice nemali zlepšiť najmä mentálnu prípravu, prípadne pred zápasmi využiť služby mentálneho trénera. „Som trochu starší, takže ja osobne nemám pocit, že by som niečo takéto potreboval. V podobnej situácii som bol už viac razy, takže viem, čo musím robiť. Niektorí spoluhráči však možno v hlave cítia niečo, čo by chceli vypustiť a otvoriť sa. Mal by sme byť viac ako skupina, viac sa spolu rozprávať, nie je na tom nič zlé, ak len chcete povedať, ako sa cítite. Máme veľa domácich zápasov, Bystrica je doma silná, aj z toho, čo si pamätám, keď som proti nej hrával ešte v drese súpera, no napriek tomu máme len jeden domáci zápas, v ktorom sme získali tri body a som si istý, že nikto z toho nie je nadšený. V niektorých domácich zápasoch máme pocit, že hráme, ale chýba nám energia a nie je to dobré. Možno je to aj preto, že hráme doma a cítime sa teraz už viac pod tlakom, pretože chceme byť na domácom ľade úspešní, no nevychádza nám to. Mali sme dobrý žreb a od začiatku sme si mysleli, že domáce zápasy by mali byť našou výhodou. Možno aj toto je jeden z dôvodov, ktorý reflektuje mentálnu prípravu tímu,“ otvorene povedal brankár Rahm, pričom sa nevyhol ani sebahodnoteniu. „Samozrejme, boli puky, ktoré som chcel chytiť, vždy chcem pomôcť tímu a byť rozdielom. Ale je to rovnaké so sebadôverou, vždy chcete puky chytiť a ja mám vždy pocit, že som mohol urobiť niečo ešte lepšie. Niekedy preberám zodpovednosť za príliš veľa gólov (smiech), než by som mal, ale chcem byť tým rozdielovým hráčom a uistiť sa, že môžeme vyhrávať.“

Obaja hráči sa vyjadrili aj k mladým hráčom, ktorí nastupujú v drese s baranom na hrudi. Podľa ich kapitána je dôležité, „aby si mladí hráči uvedomovali, že to musí byť pre nich česť, nastupovať a hrať za Banskú Bystricu. Tiež si pamätám moje začiatky tu a viem, že to nebolo ľahké dostať sa sem, stálo to dosť sily a odriekania. A aby neustále na sebe makali a tým si svoje miesto zaslúžili.“ Naopak, pohľad švédskeho gólmana je trochu iný: „Nepozerám sa na hráčov ako na mladých a starých, každý by mal dostať šancu, ak bude hrať dosť dobre – napokon, vždy hráte proti najlepším tímom,“ doplnil Robin Rahm.

Z úst kapitána zaznelo tiež menšie posolstvo, a to do radov fanúšikov Banskej Bystrice: „Na záver by som chcel odkázať fanúšikom, aby nám verili, naďalej stáli pri nás a verím, že spoločne to dokážeme a budeme tam, kde chceme byť,“ uzavrel Michal Kabáč.

 

autor: Miroslava Meličková, Radovan Slávik | foto: FB/HC 05 Banská Bystrica

PODOBNÉ ČLÁNKY