× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

NHL draft 2023: Ktorí hráči majú šancu na budúcoročný draft?


08.11.2022

Ako každý rok, aj teraz vyšiel predbežný zoznam hráčov, ktorých sa oplatí sledovať smerom ku blížiacemu sa NHL draftu, ktorý sa uskutoční 28. a 29. júna v Nashville. Tento zoznam od NHL Central Scouting je zhrnutím kandidátov vhodných na draft zo všetkých hlavných rozvojových líg v Severnej Amerike a Európe. Počas sezóny sa priebežne aktualizuje podľa hodnotenia hráčov skautmi.

Jednotliví hráči dostávajú hodnotenie A, B, C alebo LV. Hodnotenie A predpovedá výber hneď v prvom kole. Hodnotenie B je prisudzované hráčom druhého a tretieho kola a hodnotenie C výberom vo štvrtom až šiestom kole. Rating LV majú pri svojom mene zranení hráči. Minulý rok v tomto čase, mal bývalý hráč Nitry, Šimon Nemec, rating A, bývalý hráč Popradu, Filip Mešár, rating B a Adam Sýkora rating C. Vyzerá to tak, že ako aj nedávny draft do NHL, aj tohtosezónny by mohol byť pre Slovensko pomerne úspešný, keďže v prvom rebríčku sa nachádza až pätnásť hráčov slovenskej národnosti, medzi nimi aj hráči objavujúci sa na klziskách našej extraligy.

Rating A bol priradený hráčom Daliborovi Dvorskému a Samuelovi Honzekovi. Obidvaja mladíci v minulosti pôsobili v našej lige. Dvorský počas sezóny 2020/2021 poznačenej covidom odohral v Banskej Bystrici dvadsať zápasov, v ktorých si pripísal dva góly a dve asistencie a stal sa tak najmladším hráčom, ktorý skóroval v našej lige. Aktuálne pôsobí v druhej najvyššej švédskej lige, kde medzi mužmi zaznamenal v deviatich zápasoch už šesť bodov. Honzek bol hráčom Dukly Trenčín počas uplynulých dvoch sezón a odohral za ňu päťdesiatštyri zápasov so ziskom štrnástich bodov. V lete podpísal kontrakt s tímom z juniorskej WHL, Vancouver Giants, kde si aktuálne drží priemer viac než jeden bod na zápas.

Rating B získali hráči Martin Mišiak, Ondrej Molnár a Maxim Štrbák. Mišiak je už druhú sezónu hráčom Nových Zámkov a momentálne má na konte päť asistencií v šestnástich zápasoch. Takisto Molnár pôsobí v našej lige, a to už tretiu sezónu v drese Nitry. V tej aktuálnej odohral za „corgoňov“ šestnásť zápasov a pripísal si štyri body za dva góly a dve asistencie.

Do zoznamu hráčov s ratingom C sa dostalo až desať Slovákov – Samuel Barcík, Adam Cedzo, Alex Čiernik, František Dej, Adam Gajan, Leo Eperješi, Ján Korec, Roman Kukumberg, Juraj Pekarčík a Samuel Urban.

Pätica Barcík, Dej, Kukumberg, Pekarčík a Urban sú hráči pôsobiaci na Slovensku, pričom niektorí z nich sa objavujú aj na extraligových klziskách. Samuel Barcík hráva už druhú sezónu za Zvolen a momentálne má za dvanásť odohraných zápasov v tejto sezóne na konte jednu asistenciu. Druhým hráčom našej extraligy je opäť hráč Nitry, Juraj Pekarčík, ktorý mužský hokej rovnako okúsil už v minulej sezóne. V tej aktuálnej odohral medzi mužmi už pätnásť zápasov. Samuel Urban aktuálne pôsobí v projekte „osemnástky“, dvojica Dej a Kukumberg hráva za Modré krídla Slovan, a tak je možné, že ich túto sezónu uvidíme aj v najvyššej lige.

Hoci nevieme, čo budúcnosť prinesie, no nielen spomínaným, ale i ďalším hokejistom budeme držať palce, aby predvádzali výkony, ktoré ich posunú až do najlepšej ligy sveta.

 

 

autor: Iveta Rapčanová | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY