× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Čo nás čaká v extraligovom novembri?


10.11.2022

Jedenásty mesiac roka prináša o niečo menej extraligových zápasov, než tomu bolo doposiaľ, no hokejového diania bude aj napriek tomu dostatok. Dôvodom je reprezentačná prestávka, ktorá je aktualitou už v týchto dňoch a ktorá prinesie účasť slovenského mužstva na tradičnom Nemeckom pohári. Ešte predtým sme však boli svedkami dvoch riadnych ligových kôl, ktoré priniesli zaváhania lídrov a vzhľadom na vyrovnanosť opäť premiešali poradie v ligovej tabuľke.

Sedemkolový november

V novembri je na programe sedem ligových kôl, z toho dve sa uskutočnili hneď v úvode mesiaca, ešte pred plánovanou reprezentačnou prestávkou. To znamená, že v jedenástom mesiaci roka uvidíme na našich klziskách dovedna 42 zápasov. Bonusom by v závere novembra mala byť plánovaná dohrávka druhého kola, ktorá prinesie zápas medzi Košicami a Slovanom Bratislava, ktorý by sa už mal odohrať v Steel aréne. Charakteristikou jednotlivých kôl bude v ďalšom priebehu mesiaca ich nekompletnosť, ktorá je zapríčinená napríklad účasťou HK Nitra v Kontinentálnom pohári a tiež z rôznych iných dôvodov v prípade ďalších mužstiev. Najviac si to „odnesie“ Prešov, ktorý bude hrať až tri zápasy mimo plánovaný zápasový program. Stretnutia budú teda rozvrhnuté v priebehu viacerých dní počas týždňa, jedno kolo je plánované aj na stredu (16.11.), takže počas novembra nebude hokej čisto víkendovou záležitosťou. Hoci je zápasová ponuka menšia, prináša množstvo atraktívnych stretnutí. Okrem spomínaného šlágra medzi Košicami a Slovanom je na programe aj stredoslovenské derby medzi Zvolenom a Banskou Bystricou, zaujímavý bude duel priebežne prvých Nových Zámkov s rozbehnutými Košicami, ako aj zápas medzi Zvolenom a Slovanom Bratislava, či derby medzi Košicami a Popradom, sledovať sa oplatí aj výkony Michaloviec, hrajúcich aktuálne vo forme.

Nitra v Kontinentálnom pohári

Týždeň po reprezentačnej prestávke, v termíne od 17. do 20. novembra, bude Nitra hostiť skupinu tretieho kola Kontinentálneho pohára, pričom domáci „corgoni“ sa v nej predstavia proti trom súperom – talianskemu Asiagu, ukrajinskému Kremenčuku a poľskej Únii Osvienčim. Ani s jedným z týchto celkov sa „corgoni“ doposiaľ ešte nestretli a napriek tomu, že nejde o účastníkov z TOP európskych líg, zápasy určite nebudú jednoduché. Taliansky celok je súčasťou nadnárodnej ICE Hockey League, je však na chvoste tabuľky, v doterajších šestnástich dueloch zvíťazil iba päťkrát. Zároveň je víťazom druhého kola Kontinentálneho pohára, v ktorom porazil všetkých svojich súperov v skupine. Ukrajinský Kremenčuk je po desiatich odohratých zápasoch lídrom ukrajinskej ligy, ktorá ma v aktuálnej sezóne iba šesť účastníkov. Aj pri kvalite tejto ligy a jej účastníkov, vzhľadom na situáciu u nášho východného suseda, vzbudzuje rešpekt skóre tohto celku, ktoré je v čase vzniku tohto článku 49:10. K takmer päťdesiatim gólom prispel jedenástimi presnými zásahmi bývalý útočník Prešova, Vitali Lyalka, ktorý v aktuálnej sezóne oblieka dres práve tohto klubu. Tretím a papierovo najnáročnejším súperom Nitry bude poľský klub Únia Osvienčim, líder poľskej najvyššej súťaže. Dres tohto celku už niekoľko sezón nosí Slovák Peter Bezuška, k známejším hráčom patrí napríklad francúzsky reprezentačný útočník Teddy Da Costa alebo bývalý obranca Slovana Bratislava, Lotyš Aleksanders Jerofejevs. Nitra navyše nemá takú formu, akú by si vedenie a aj jej diváci predstavovali. Strieda svetlé momenty s tými horšími, patrí k celkom s najhoršou obranou v lige a ani v ofenzíve to nie je Nitra, na akú sme z minulých sezón boli zvyknutí. Z tohto dôvodu došlo aj k zmenám v hráčskom kádri, ktoré by sa mali prejaviť na herných výkonoch a postavení v ligovej tabuľke. Či to však bude stačiť na Kontinentálny pohár, v ktorom klub netají najvyššie ambície, uvidíme až na ľade.

Trénerské a hráčske zmeny

U viacerých mužstiev sme už zaznamenali zmeny na trénerskom poste. Ako prvá sa kvôli nepriaznivým výsledkom nevyhla tomuto momentu Banská Bystrica, tam hlavného trénera Anntiho Karhulu nahradil jeho asistent Rudolf Jendek už v prvej polovici minulého mesiaca. Na prelome októbra a novembra hlásili zmenu na trénerskom poste aj michalovské „líšky,“ Kanaďana Toma Coolena nahradil Roman Stantien. Na Zemplíne sme zaznamenali aj niekoľko hráčskych zmien a zdá sa, že Michalovce to, aspoň zatiaľ, nakoplo k lepším výsledkom. V úvode novembra oznámil zmenu na trénerskom poste aj Poprad a po neuspokojivých výsledkoch vystriedal Martin Hrnčára na lavičke Peter Mikula. Naopak výraznejšie zmeny v kádri má za sebou Nitra, ktorá uvoľnila Adriána Holešinského do českej Plzne, zároveň však posilnila útočné rady dvoma zámorskými hráčmi a do kádra sa vrátil aj minuloročný strieborný medailista Jozef Baláž. Či budú uvedené zmeny „corgoňom“ ako aj „kamzíkom“ postačovať na zlepšenie výkonov a postavenie v tabuľke, ukáže zrejme už najbližší mesiac. 

Reprezentačná prestávka

V druhom novembrovom týždni je na programe prvá tohtosezónna reprezentačná prestávka, v ktorej sa hokejisti Slovenska predstavia už tradične na Nemeckom pohári v Krefelde. Výber hráčov na novembrový turnaj pozostáva prevažne z hokejistov z českej a slovenskej najvyššej súťaže, do Nemecka odcestovalo až trinásť hráčov Tipos extraligy, z ktorých šesť absolvuje svoj reprezentačný debut. Najväčšie zastúpenie podľa klubovej príslušnosti majú hráči Zvolena – päť hokejistov , po nich nasledujú hráči Slovana Bratislava so štvoricou nominovaných hokejistov. K nim sa ešte pridala Nitra, Banská Bystrica, Trenčín a Košice, každý z týchto klubov má po jednom zástupcovi. Pôvodne nominovanú dvojicu debutantov Samuel Hain – Michal Beňo, doplnila ešte štvorica Patrik Maier, Maroš Jedlička, Viliam Čacho a Patrik Marcinek, ktorí si oblečú reprezentačný dres vôbec po prvý raz. Tréning s mužstvom absolvoval v Bratislave aj brankár Slovana Samuel Hlavaj, do Krefeldu však neodcestoval. Prvý zápas Slovenska je na programe už vo štvrtok, ďalšie dva sa uskutočnia v priebehu víkendu (12.-13.11.)

Tabuľková situácia

Zaujímavý a trochu prekvapivý je tiež pohľad na ligovú tabuľku. Na začiatku novembra jej kraľujú NovéZámky v tesnom závese so Slovanom Bratislava. Pred sezónou by takúto dvojicu na čele čakal zrejme málokto, počas októbra však bolo jasné, že k lídrovi z hlavného mesta sa pridajú aj novozámockí „býci.“ Tí skvele zvládli úvod do sezóny a v dobrých výsledkoch pokračujú aj naďalej, hoci s menším zaváhaním na začiatku mesiaca, ktoré sa však nevyhlo ani Slovanu. To čiastočne využil Zvolen, ktorý zaznamenal jednu výhru a jednu prehru po predĺžení a vedúcej dvojici sa priblížil na rozdiel piatich, resp. troch bodov. Na štvrtej priečke sú Michalovce, avšak rozdiel medzi štvrtým a posledným celkom nie je viac ako desať bodov, a v tomto rozpätí je „natlačených“ ostatných deväť mužstiev. To spôsobuje, že situácia v tabuľke sa mení prakticky po každom kole a kluby stúpajú, resp. padajú aj o tri priečky počas jedného kola. Vyrovnaná situácia samozrejme pridáva na atraktivite pre divákov, dôležitý je každý jeden zápas a každý jeden bod. Žiadne z týchto mužstiev zároveň nemá výraznejšiu dlhodobú šnúru víťazstiev, spomenúť možno len Košice a Michalovce, ktorým sa v ostatných zápasoch výraznejšie darí získavať body a naopak Prešov s Popradom, ktorí aktuálne nemajú najlepšiu formu.  

Zápasy mesiaca november

Za najatraktívnejšiu trojicu zápasov mesiaca november, ktoré by ste si určite nemali nechať ujsť, sme vybrali nasledujúce stretnutia:

HKM Zvolen - HC ´05 Banská Bystrica, 16.11.2022, 18:00

Prvé pohronské derby v prebiehajúcej sezóne na ľade Zvolena je na programe 16.11. Domáci HKM v ňom bude chcieť svojmu súperovi odplatiť prehru z úvodu sezóny, kedy podľahol „baranom“ 3:4 po predĺžení. Situácia je však odvtedy už iná, v Banskej Bystrici došlo k zmenám v realizačnom tíme, vrátane výmeny na poste hlavného trénera, no pod Urpínom táto zmena zatiaľ stále nepriniesla uspokojivé výsledky. Zvolen sa pohybuje v prvej štvorke ligového poradia, aktuálne mu patrí tretia priečka, pričom na druhé miesto má rovnako „ďaleko“ ako na štvrté. „Rytieri“ však inkasujú pomerne veľa gólov, čo ale kompenzujú produktivitou v útoku, ich zápasy sú preto zväčša bohatšie na góly. Banskobystričania toľko gólov nedávajú, no paradoxne sú ich zadné rady na tom približne rovnako, ako tie zvolenské. Špecifický duel čaká Robina Rahma, ktorý sa už v bystrickom drese vráti do známeho prostredia, v ktorom pôsobil v predchádzajúcich sezónach.

HC MIKRON Nové Zámky – HC Košice, 20.11.2022, 16:00

Líder tabuľky z úvodu mesiaca privíta na svojom ľade HC Košice, ktoré už zrejme definitívne zahodili za hlavu zlý štart zo začiatku sezóny. „Oceliari“ sa prepracovali z posledného miesta do hornej polovice tabuľky, pozoruhodná je najmä ich aktuálna forma – v ostatných desiatich dueloch na začiatku novembra získali dvadsaťjeden bodov. Rovnakú formu majú aj Novozámčania, preto môže duel týchto dvoch mužstiev priniesť vysoko atraktívne stretnutie. Samozrejme, pred devätnástym kolom môže byť forma oboch mužstiev trochu iná, no nakoľko sú medzitým na programe iba dve kolá, výraznejší rozdiel v tomto smere neočakávame. V aktuálnej sezóne sa tieto dva celky už na ľade „býkov“ stretli, tri body v domácom prostredí vtedy potvrdili víťazstvom 5:2 nad svojim súperom, pričom bodovo sa zadarilo najmä útočníkovi Benovi Johnsonovi. Ofenzívna sila Nových Zámkov je však rozložená do viacerých formácii, hostia si preto budú musieť dávať pozor aj na ďalších hráčov.  

HKM Zvolen - HC Slovan Bratislava, 20.11.2022, 16:30

Devätnáste kolo prinesie tiež súboj Zvolena a Bratislavy, celkov zo špice tabuľky. Zvolenčania majú čo svojmu súperovi vracať, v jedinom zápase tejto sezóny totiž celku z hlavného mesta podľahli na jeho ľade vysoko 2:10. Na dvojciferný „náklad“ Zvolenčania už určite skúsili zabudnúť, pred týmto stretnutím si však naň dozaista spomenú. To nemusí byť na škodu, okrem prípravy na zápas a rozobratia chýb, ktoré v tom zápase urobili, im môže poslúžiť aj ako dodatočná motivácia v odvetnom stretnutí. K tej určite prispeje aj dôležitosť súboja o špicu tabuľky a v tomto smere aj dôležité body, ktoré v konečnom dôsledku, v prípade ambícii na výhru v základnej časti jedného či druhého celku, môžu chýbať. Zároveň to pridá aj na atraktivite celého súboja a veríme, že divácka kulisa bude tentokrát pod Pustým hradom hodná najvyššej súťaže a aj samotného súboja o čelo extraligovej tabuľky.

 

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY