× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Adam Lapšanský: Napriek tomu, že nám chýbajú viacerí hráči, nám tento víkend vyšiel výsledkovo veľmi dobre


29.11.2022

Dvadsiate prvé kolo jubilejného tridsiateho ročníka našej najvyššej hokejovej súťaže postavilo proti sebe lídra tabuľky z Nových Zámkov a najvýchodnejšieho účastníka extraligy z Michaloviec. Pri poslednej konfrontácii týchto dvoch mužstiev došlo ku gólovej prestrelke, v ktorej mali nakoniec viac šťastia „býci“, na Zemplíne zvíťazili 5:4 po samostatných nájazdoch. Zápas sľuboval vysoké tempo a pekný ofenzívny hokej, čo sa na juhu Slovenska napokon aj potvrdilo.

Prvý náznak prišiel už v štyridsiatej sekunde, keď sa k strele dostal Žitný. Pozorného Kantora však neprekonal. Väčšiu šancu na otvorenie skóre mal v tretej minúte Vašaš. Stíhaný Mamčicsom nechal vyniknúť strážcu svätyne domácich. Nerozhodný stav sa menil až v ôsmej minúte. Lee zaviezol puk do obranného pásma hostí, prihral Johnsonovi, a ten krížnou prihrávkou našiel Jacksona, ktorý otvoril skóre stretnutia. Michalovčania zvýšili aktivitu a viackrát prečíslovali obranu Novozámčanov. V osemnástej minúte sa po nepresnej strele „býkov“ dostali hostia do prečíslenia štyria na troch. Okoličány sám prešiel stredným pásmom a strelou o betón domáceho gólmana dostal spoluhráča Szypulu do situácie zoči-voči brankárovi. Kanaďan nachytal Kantora naznačením strely a následne popod lapačku vyrovnal na 1:1.

Druhá tretina priniesla veľké napätie, čo znamenalo aj niekoľko šarvátok. Jedna z nich prišla v dvadsiatej šiestej minúte, keď Lee šikovne prešiel útočnou tretinou a nahodením na Vošvrdu spôsobil veľký nápor pred hosťujúcou bránou. Stav však ostal nezmenený. Viackrát podržali svoje tímy brankári, obaja si v zápase pripísali úspešnosť nad 90%. V závere mohol ešte Farley poslať tímy do šatne s výsledkom 2:1. V prečíslení dvaja na jedného, dvadsať sekúnd pred koncom, však minul a mužstvá sa po druhej tretine rozišli za nerozhodného stavu 1:1.

V tretej tretine oba celky neuberali z ofenzívneho tlaku, no napriek tomu sa nikto do vyložených šancí nedostával. Prišla však päťdesiata minúta a avizované vylúčenie Juraja Mikúša. Následne prišlo škaredé dohratie Mišiaka na Macejka, po ktorom sa skúsený zadák „líšok“ ťažko zdvíhal z ľadu. Rozhodca nariadil dlhú presilovku o dvoch hráčov, ktorej sa hostia zo Zemplína výborne chopili. Už po štyridsiatich sekundách početnej výhody strhol výsledok na stranu hostí dôrazný Lapšanský, ktorý dorazil nahodenie Pavlovsa za chrbát Kantora. „Býci“ sa ešte snažili vyrovnať pri hre bez brankára. Strelu Mamčicsa však zblokoval Paločko a poslal Zabusovsa do brejku, ktorý už nemal problém spečatiť výsledok zápasu na konečných 1:3.

Autor rozdielového gólu Adam Lapšanský: „Niekedy treba k hokeju aj šťastie. Myslím si, že dnes sme zápas začali veľmi dobre. Proti takému súperovi, ako sú Zámky, a ešte aj v ich domácom prostredí, sme hrali dobre a držali sme to celý zápas.“ Zaujímavé bolo sledovať, že hostia nastúpili iba s tromi plnými päťkami a napriek tomu dokázali zápas odkorčuľovať vo vysokom tempe. „Napriek tomu, že nám chýbajú viacerí hráči si myslím, že máme dosť korčuliarsky zdatné mužstvo a tento víkend nám výsledkovo vyšiel veľmi dobre.“ Zemplínčanom dlhodobo chýba skúsený Puliš a na zápas nenastúpili Suja, Bezúch, Bjalončík a kapitán Mihálik, ktorý zápas sledoval iba spoza striedačky. Výborný tímový výkon podčiarkol skúsený odchovanec popradského hokeja rozdielovým gólom na 1:2 v presilovke piatich proti trom. „Bol to vyrovnaný zápas, a preto si myslím, že sa to v tej presilovke zlomilo. Domáci ešte mali príležitosť pri hre bez brankára, no nám sa našťastie podarilo dať tretí gól a zvíťaziť.“

Na zhrnutie zápasu sme sa opýtali aj kapitána „býkov,“ Tomáša Mikúša. „Zápas bol dobrý, určite bol zaujímavý aj pre diváka, pretože sa hralo rýchlo a tvrdo. Celé sa to zlomilo v tretej tretine, keď sme išli do oslabenia tri na päť, v ktorej sa súperovi podarilo dať rozdielový gól.“ V tomto, ako aj v predošlých zápasoch, viackrát domácich podržal brankár Kantor. Fantastický zápas má však za sebou aj brankár hostí Tomáš Vošvrda. „Musím vyzdvihnúť nášho gólmana, ktorý nás držal celý zápas. Takisto treba uznať aj kvality súperovho brankára, predsa len to bolo celý zápas 1:1. Dnes chytali obidvaja veľmi dobre,“ doplnil Mikúš. Žiadnemu divákovi, ktorý zápas sledoval, či už priamo na štadióne alebo v televízii, nemohla ujsť fantastická atmosféra a transparent visiaci za jednou z brán, ktorý vyzýval všetkých domácich fanúšikov, aby 2. decembra vycestovali podporiť svojich hráčov do Bratislavy. „Sme radi, že fanúšikovia chodia na domáce zápasy a takisto, že za nami chcú vycestovať von. Určite to bude super zápas. Musíme spraviť všetko preto, aby sa im zápas páčil a aby po zápase odchádzali šťastní a my s tromi bodmi. Bude to fyzicky náročný zápas. Bude sa veľa korčuľovať, bude veľa fyzických súbojov, ale napriek tomu si myslím, že uvidia kombinačný hokej. Obidva tímy sa snažia hrať kombinačne, aj oni, aj my máme šikovných hráčov, takže si myslím, že zápas bude aj rýchly aj tvrdý, ale hlavne sa bude na čo pozerať,“ uzavrel predpoveďou smerom k súboju o čelo tabuľky kapitán Nových Zámkov.

 

autor: Peter Šimko | grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY