× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Čo nás čaká v extraligovom decembri?


03.12.2022

December prináša, okrem vianočnej a v niektorých regiónoch aj snehovej nádielky, i nádielku hokejovú. Posledný mesiac v roku bude bohatý na zápasy, či už extraligové alebo reprezentačné, na ktorých určite uvidíme niekoľko zástupcov našej najvyššej súťaže. Formát regionálnych kôl počas vianočných sviatkov už tradične sľubuje viacero derby zápasov a vysokú návštevnosť na štadiónoch, v spojitosti so súbojmi o čelo tabuľky sľubuje prvý zimný mesiac hokej, ako sa patrí.

Deväťkolový december

Dvanásty mesiac roka prináša deväť riadnych kôl, na Mikuláša nás ešte čaká dohrávka dvoch zápasov dvanásteho kola, čo dokopy predstavuje 56 stretnutí. Začalo sa už včera, a to hneď z ostra, súbojom o čelo tabuľky, na ktorý v nedeľu nadviaže zápas medzi Košicami a Michalovcami, pričom bodové rozdiely v prvej pätke sú minimálne. Špecifikom sviatočných dní bývajú tzv. regionálne kolá, v ktorých sa stretnú geograficky blízke celky, čo sľubuje niekoľko derby zápasov, ktoré sa vo viacerých prípadoch zopakujú počas decembra aj dva či trikrát, o rivalitu teda bude postarané. Tradične sa v tomto období očakáva aj vyššia divácka účasť na zápasoch, ktorej určite pomôže aj návrat HC Košice do Steel arény či Dukly Trenčín do dočasného azylu v Dubnici nad Váhom.

Súboje o čelo tabuľky

Ako už bolo spomenuté, bodové rozdiely medzi prvým a piatym celkom sú na prelome mesiacov minimálne, ani šiesta Spišská Nová Ves nestrácala veľa, len 8 bodov. Na konci novembra vystriedal Slovan Bratislava na čele ligovej tabuľky Nové Zámky, rozdiel však boli ba jednobodový (Slovan 42 bodov, Nové Zámky 41 bodov), hoci „belasí“ majú ešte jeden zápas k dobru. Dva body na prvý celok strácal k prvému decembrovému dňu HKM Zvolen, tri body HC Košice. Prvé štyri celky tak delili od seba tri body, pozície na čele ligovej tabuľky sa preto budú meniť každým kolom. Takto vyrovnaná situácia nahráva atraktivite súbojov, pričom žiadny z celkov určite nebude chcieť poľaviť. Aj piate Michalovce strácali na lídra len šesť bodov, čo môže byť záležitosť dvoch lepších zápasov v prospech „líšok“. Aktuálny rozpis, v kombinácii s regionálnymi kolami navyše, prináša fakt, že práve štyri z prvých piatich celkov na seba počas decembra narazia viackrát, čím môžu situáciu na čele tabuľky výrazne zamiešať. Pozornosti ale neuniká ani opačný pól tabuľky, kde naopak posledný Prešov strácal na siedmy celok iba osem bodov, takže očakávame, že aj pozície na siedmom až dvanástom mieste sa budú meniť celkom často, a preto ani zápasom tímov z dolnej časti tabuľky nebude chýbať potrebný náboj. 

Reprezentačná prestávka

V termíne od 15. do 17. decembra sa na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu uskutoční Vianočný Kaufland cup. Nový turnaj, ktorý nadväzuje na tradičný februárový Kaufland cup, prinesie do hlavného mesta okrem domáceho výberu aj reprezentácie Lotyšska a Nórska. Slovensko sa, z dôvodu účasti Švajčiarska v sezóne 2022/2023 v seriáli Euro Hockey Tour, nezúčastní tradičného decembrového turnaja vo Švajčiarsku, preto muselo vedenie národného tímu hľadať náhradný program, ktorým je práve tento turnaj. Nakoľko sa však koná v domácom prostredí, boli kvôli atraktivite zápasov do tímu nominovaní aj niektorí z bronzových medailistov z tohtoročných ZOH a hráči z popredných európskych líg. Miest pre extraligistov tak zostalo o niečo menej, no napriek tomu sú v aktuálnej nominácii ôsmi hokejisti z našej najvyššej súťaže. Najpočetnejšie zastúpenie v podobe piatich hráčov má Slovan Bratislava, po jednom zástupcovi bude mať aj Dukla Trenčín, HC ’05 Banská Bystrica a HK Dukla Ingema Michalovce. Nejde však o konečný počet, ako býva zvykom, prípadné nečakané zmeny môžu toto číslo ešte upraviť.  

Dukla Trenčín v azyle

Z dôvodu rekonštrukcie Zimného štadióna Pavla Demitru nastupovala trenčianska Dukla doposiaľ iba na štadiónoch súperov. Už počas prvej decembrovej nedele však nastúpia žlto - červení v prechodnom domácom azyle, na zimnom štadióne v Dubnici nad Váhom. Blízkosť k Trenčínu, ako aj rozsah fanúšikovskej základne na Považí, bezpochyby zabezpečí vytvorenie domáceho prostredia pre Duklu aj v susednej Dubnici. V prvom domácom zápase v tejto sezóne privítajú „vojaci“ HKM Zvolen, na štadióne sa chystá aj menší mikulášsky sprievodný program a úvodné buly hodené Tomášom Kopeckým, diváci sa preto určite majú na čo tešiť. Tí, čo to v prvú decembrovú nedeľu z akéhokoľvek dôvodu nestihnú, budú mať príležitosť takmer počas celého decembra, nakoľko Trenčania odohrajú, s výnimkou posledných dvoch decembrových kôl, všetky zápasy v domácom prostredí. 

Majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov

Na prelome kalendárnych rokov sú na programe tradične majstrovstvá sveta juniorov. Budúcoročný turnaj sa odohrá v kanadských mestách Moncton a Halifax, pôvodne sa však turnaj mal odohrať v Rusku. Zámorské dejisko nahráva možnosti účasti perspektívnych mladých hokejistov, vrátane niektorých draftovaných hráčov, čo bude určite plusom aj pre slovenský výber. Okrem nich sa však na turnaji predstavia aj zástupcovia klubov najvyššej slovenskej súťaže. Prvá nominácia so širším okruhom hráčov sa očakáva v najbližších dňoch, z nej následne v priebehu decembra vzíde finálna zostava, ktorá bude v Kanade reprezentovať slovenský juniorský hokej.

Tretie číslo špeciálu NÁDEJE

Počas mesiaca december budeme pre vás v redakcii okrem „klasických“ článkov a grafík, pripravovať aj tretie číslo nášho špeciálu s názvom NÁDEJE. Počas decembra zavítame do Nitry, kde sa pozhovárame a zameriame na jednu z tamojších hokejových nádejí. Nebudeme však zatiaľ prezrádzať, o koho pôjde, no určite sa bude na čo tešiť. Do vydania tretieho čísla si zatiaľ môžete krátiť čas čítaním tých predošlých, po Matejovi Kašlíkovi v prvom čísle sme v tom aktuálnom dali slovo hráčovi MHk 32 Liptovský Mikuláš, Maximilianovi Braunovi.

Zápasy mesiaca december

Vzhľadom na veľmi vyrovnanú situáciu, prakticky v celej ligovej tabuľke, očakávame množstvo atraktívnych zápasov, predsa len sa nájdu stretnutia, ktoré budú z tohto zoznamu „vytŕčať.“ Za zápasy mesiaca december sme vybrali nasledujúcu trojicu, hoci nepôjde len o tri zápasy.

HC Slovan Bratislava - HC MIKRON Nové Zámky

Ako súboje o čelo tabuľky, môžeme nazvať zápasy medzi Slovanom Bratislava a Novými Zámkami. Oba celky sú počas doterajšej sezóny na čele ligového „pelotónu“, patria k tým najofenzívnejším a aj ich zadné rady, aj vďaka brankárom, sú doposiaľ najlepšie zo všetkých mužstiev. Prvé z troch decembrových stretnutí tejto dvojice sa uskutočnilo hneď v prvom kole tohto mesiaca, šachovú partiu rozhodol jeden gól v závere tretej tretiny. V zápase sa vyznamenali najmä defenzívy oboch celkov. Druhé stretnutie je na programe ešte pred Vianocami a opäť sa uskutoční na ľade Tipos arény v Bratislave. Tretí duel, tentokrát už v Nových Zámkoch, sa uskutoční 28.12. Aká bude v tom čase situácia na čele tabuľky je otázne, vzhľadom na kádre oboch celkov však očakávame, že kvalitou nebude zaostávať ani jedno z týchto troch stretnutí.

HC Košice - HK Dukla Ingema Michalovce

Jedno z východniarskych derby bude mať počas decembra aj náboj súboja o čelo tabuľky. Košice aj Michalovce sú totiž len pár bodov za lídrom a predvádzajú v ostatných týždňoch veľmi dobrý hokej, pričom oba celky sú aktuálne v ideálnej forme. „Líšky” sa s „oceliarmi” stretnú v decembri dvakrát, prvý krát už počas prvej decembrovej nedele, druhý zápas je na programe v Druhý sviatok vianočný na ľade Michaloviec. V oboch zápasoch očakávame slušnú divácku kulisu, a to aj vďaka návratu Košíc do Steel arény. Okrem nej však aj kvalitný hokej, Košičania majú veľmi dobrú ofenzívnu silu, v čom Zemplínčania trochu zaostávajú, no z hľadiska defenzívny dostali doteraz oba celky takmer rovnaký počet gólov.

HKM Zvolen - HC MIKRON Nové Zámky

Zaujímavým stretnutím bude určite aj zápas medzi Zvolenom a Novými Zámkami. Aj „rytieri” majú totiž čo povedať do poradia v prvej päťke tabuľky a hoci nenápadne, aj oni sa môžu počas decembra prebojovať až na čelo tabuľky. V ich prospech hovorí ich ofenzívna sila, Zvolen strelil najviac gólov zo všetkých mužstiev - až 78. Negatívnou stránkou je však defenzíva Zvolena - je najhoršia z prvej osmičky tabuľky, čo v zápasoch s ofenzívne silnými celkami môže hrať práve v neprospech „rytierov”. Na druhú stranu, je veľký predpoklad, že v zápasoch Zvolena padne veľa gólov, čo platí aj pre duel s Novými Zámkami a pre fanúšikov bude určite veľmi atraktívne.     

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY