× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Duke, Guman, Doetzel


12.12.2022

Už od začiatku sezóny môžeme sledovať viacero zmien na súpiskách jednotlivých tímov. Inak tomu nebolo ani počas novembra, kedy sa kluby snažili obohatiť svoje kádre o zaujímavých hráčov, ktorí by mohli byť prínosom pre ich tímy. My sme sa bližšie pozreli na nedávne posily dvoch mužstiev - HK Nitra a HC MV Transport Prešov.

Reid Duke

Pod Zobor prišiel kanadský center Reid Duke, pre ktorého je to v aktuálnej sezóne prvé pôsobisko. V roku 2014 si ho v šiestom kole vybrala Minnestoa Wild, no v najlepšej lige sveta si nezahral. Uplynulé sezóny strávil vo farmárskom tíme Caroliny Hurricanes - Chicago Wolves a farmárskom tíme Vegas Golden Knights - Henderson Silver Knights. Počas piatich sezón odohral v AHL stopäťdesiatdeväť zápasov, v ktorých zaznamenal dvadsaťpäť gólov a dvadsaťštyri asistencií. Svoju juniorskú kariéru strávil v kanadskej juniorskej súťaži WHL, kde za tímy Lethbridge Hurricanes a Brandon Wheat Kings odohral dokopy až tristojedenásť zápasov a získal dvestopäťdesiatštyri bodov. Pre Dukea ide o prvé pôsobenie mimo Severnej Ameriky a bude zaujímavé sledovať, ako sa mu bude dariť v našej lige.

Tomáš Guman

Druhou nitrianskou posilou je dvadsaťpäťročný český rodák Tomáš Guman. Tento útočník, hrajúci prevažne na pravom krídle, prichádza z českého klubu HC Stadion Litoměřice, pôsobiaceho v druhej najvyššej českej súťaži, kde nastúpil na devätnásť stretnutí a zaznamenal osemnásť bodov za osem gólov a desať prihrávok. Prevažnú časť svojej kariéry odohral v Česku, no ešte v mládežníckych kategóriách vyskúšal aj pôsobenie vo švajčiarskom Davose, či švédskej juniorskej súťaži. Neskôr otestoval aj švédsku súťaž mužov a rakúsku ligu EBEL, kde pôsobil v kádri znojemských Orlov.

Kayle Doetzel

Prešov patrí spolu s Nitrou a Banskou Bystricou k tímom s najväčším počtom obdržaných gólov v lige a aj pre to sa rozhodol posilniť svoje zadné rady. Medzi „koňarov“ prišiel dobre stavaný dvadsaťsedemročný rodák zo Saskatoonu. Doetzel v aktuálnej sezóne odohral iba jeden zápas v drese Cracovie Krakow, v ktorom nebodoval. Uplynulú sezónu pôsobil v maďarskej najvyššej lige v drese DVTK Jegesmedvék a v tridsiatich ôsmich zápasoch si pripísal dvadsaťjeden bodov za dva strelené góly a devätnásť nahrávok. Zvyšok svojej kariéry pôsobil v Kanade a Spojených štátoch amerických, najmä v ligách ECHL a WHL, no vyskúšal si aj pôsobenie v AHL, kde odohral šesťdesiatosem zápasov so ziskom štyroch bodov. Doeztel sa v sezóne 2012/2013 zúčastnil Memoriálu Ivana Hlinku (dnes Hlinka Gretzky Cup, pozn. red.), na ktorom s kanadskou reprezentáciou vybojoval zlatú medailu. 

 

autor: Iveta Rapčanová | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY