× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Čo nás čaká v extraligovom januári?


04.01.2023

Prvý mesiac nového roku nebude z pohľadu hokejového diania o nič menej atraktívny, než posledný toho starého. Ba čo viac, zdá sa, že prinesie ešte zaujímavejšie dianie, než tomu bolo v decembri. Okrem desiatich kôl ligového hokeja a súbojov na čele aj chvoste tabuľky, nás čaká hokej pod holým nebom na futbalovom štadióne v Bratislave, či účasť extraligového celku vo finálovej skupine Kontinentálneho pohára. Do niektorých mužstiev sa tiež vrátia reprezentanti z juniorských majstrovstiev sveta a jedného z nich Vám priblížime v našom projekte NÁDEJE. Určite je na čo sa tešiť, či už na štadiónoch, ale aj mimo nich.

V úvode roka desať kôl

Január bude mesiacom, v ktorom sa bude „lámať chlieb“ z pohľadu umiestnenia v ligovej tabuľke a tiež z pohľadu pozícii pred play – off. Samozrejme, definitívne umiestnenia budú vďaka vyrovnanosti ligy, ako už v posledných rokoch býva zvykom, známe s najväčšou pravdepodobnosťou až po poslednom kole, no približné pozície tímov bude zrejmé aj na konci prvého mesiaca nového roka. Prispeje k tomu desaťkolový január, ktorý prinesie veľkú porciu zápasov. Najmä v druhej polovici mesiaca však budú zápasy „rozhodené“ do viacerých dní v týždni, čaká nás tak niekoľko dohrávok či predohrávok a keďže dovedna by sme podľa aktuálneho programu mali vidieť šesťdesiat stretnutí, v hre je poriadna porcia bodov. Bude o čo bojovať, a to na oboch póloch ligovej tabuľky.

Kaufland Winter games

Zaujímavé a jedinečné podujatie čaká na fanúšikov hokeja, a najmä slovenskej extraligy, v Bratislave. Na Národnom futbalovom štadióne sa pod holým nebom odohrajú dve stretnutia našej najvyššej súťaže a jedno stretnutie českej extraligy. V dňoch 13. – 15. januára 2023 uvidia diváci najprv v piatok o 18:30 zápas Tipsport extraligy ľadového hokeja medzi tímom HC Oceláři Třinec  a HC Kometa Brno. V kádri oboch mužstiev sa nachádza hneď niekoľko slovenských hokejistov, niektorých z nich sme dokonca nie tak dávno mohli vidieť aj na našich klziskách. V sobotu je v rovnakom čase na programe duel našej Tipos extraligy, a to medzi Duklou Trenčín a HKM Zvolen. Podujatie vyvrcholí v nedeľu, šlágrom medzi Slovanom Bratislava a HC Košice. Divákov okrem hokeja čaká tiež bohatý sprievodný program. Vstupenky na podujatie sú stále dostupné, kto by teda chcel zažiť zápasy pod holým nebom na vlastnej koži, má stále šancu.  

Boj o záchranu

Hoci je liga od začiatku vyrovnaná, posledné kolá prehĺbili rozdiely medzi celkami na čele tabuľky a mužstvami na jej konci. Na poslednom mieste sa nachádza Nitra, ktorej zatiaľ nepomohol ani príchod Antonína Stavjaňu a v decembri vyhrala len jedno jediné stretnutie. Nitra tak definitívne bojuje o záchranu a vyhnutiu sa priamemu vypadnutiu z najvyššej súťaže. Situácia však pre „corgoňov“ zatiaľ nie je úplne stratená, a hoci sa to na prvý pohľad nezdá, do bojov o záchranu je rovnako namočený aj Prešov. Ten má na začiatku roka len o dva body viac a na posledné miesto môže spadnúť prakticky kedykoľvek. „Koňare“ síce v decembri vyhrali trikrát, dve víťazstvá však boli až po predĺžení, resp. samostatných nájazdoch, a tak je bodový rozdiel medzi celkami na jedenástom a dvanástom mieste minimálny. Mimo rizika nie je ani Liptovský Mikuláš či Dukla Trenčín, ich náskok pred posledným je na začiatku januára na úrovni deviatich, resp. trinástich bodov. Ak žiadny z týchto celkov nebude mať v priebehu januára výraznejšiu víťaznú sériu, všetky štyri čaká tuhý boj o vyhnutie sa poslednému miestu, ktoré v tejto sezóne znamená aj priame vypadnutie do nižšej súťaže. 

Prvá šestka extrémne vyrovnaná

Do roku 2023 vstúpil na pozícii tabuľkového lídra Slovan Bratislava, poradie na čele tabuľky je však extrémne vyrovnané a pozície sa tu menia prakticky po každom kole. Na začiatku roka druhý Zvolen stráca iba bod, tretie Nové Zámky štyri, štvrté Košice päť, piate Michalovce a šiesta Spišská Nová Ves desať. Ani v jednom prípade nejde o nedostihnuteľnú stratu, v prípade „rysov“ došlo dokonca k vylepšeniu si pozície v porovnaní so začiatkom decembra, za čo môže najmä aktuálna forma tohto celku. Desaťkolový január môže prehĺbiť rozdiely, no ak sa bude týmto celkom dariť zhruba rovnako ako doteraz, bude situácia naďalej podobne vyrovnaná a premenlivá. Z tohto pohľadu bude liga, zdá sa, napínavá až do konca, plusom je, že počet tímov, ktoré medzi sebou bojujú o najvyššie priečky tabuľky, je vyšší, než tomu bolo pred rokom. To prináša väčší počet zápasov, ktoré majú potrebný náboj.

Nitra vo finále Kontinentálneho pohára

I keď sa hráčom Nitry v najvyššej súťaži nedarí, v domácom prostredí dokázali v novembri postúpiť do finále Kontinentálneho pohára. To je na programe vo francúzskom Angers v dňoch 13. – 15. januára. Hokejisti spod Zobora vo finále nastúpia proti talianskemu Asiagu, s ktorým sa stretli aj v skupinovej časti, sily si následne zmerajú s domácim celkom Angers a v treťom zápase nastúpia v dueli s britským Cardiffom. Nitra sa na turnaji môže nakopnúť, prípadné víťazstvá a náladu z turnaja si môže preniesť aj do extraligy. Na druhej strane, cestovanie do Francúzska, tri zápasy navyše, riziko zranení a následne zhustený program v extralige, môžu hráčom Nitry ubrať potrebné sily, ktoré im v konečnom dôsledku môžu v boji o záchranu chýbať.

Štvrté číslo špeciálu NÁDEJE

V priebehu mesiaca január sa budeme venovať príprave štvrtého čísla nášho špeciálu, v ktorom by sme tentokrát chceli zavítať na východ republiky a bližšie sa pozrieť na mladú nádej jedného z tamojších celkov. Dovtedy si už o pár dní budete môcť prečítať tretiu časť projektu, v ktorej predstavíme jedného z najlepších hokejistov reprezentačného výberu juniorov, ktorí len pred pár dňami ukončili pôsobenie na tohtoročných Majstrovstvách sveta hráčov do dvadsať rokov v Kanade, Adama Sýkoru. Už teraz môžeme vyhlásiť, že je sa na čo tešiť, najmä z hľadiska obsahu a rozsahu tohto vydania.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY