× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Pätnásť Slovákov v preddraftovom rebríčku


16.01.2023

Polovica sezóny je už za nami, draft do NHL sa pomaly blíži a predbežné rebríčky hráčov sa objavujú čoraz častejšie. Trinásteho januára zverejnil svoje hodnotenie uprostred sezóny aj NHL Central Scouting, ktorý vytvoril štyri rebríčky. Podľa toho, kde hráči pôsobia a následne podľa postu, na ktorom hrajú. Slovensko má zastúpenie v každom z nich.

BEDARD NA ČELE

Medzi najvýraznejšie postavy draftu 2023 bude jednoznačne patriť Kanaďan Connor Bedard a asi nikoho neprekvapuje, že kraľuje zoznamu najlepších severoamerických korčuliarov. Po tridsaťjeden zápasoch má na konte už sedemdesiatsedem bodov za tridsaťšesť gólov a štyridsaťjeden nahrávok,  a tak vo svojich sedemnástich rokoch vedie kanadské bodovanie nie len ligy WHL, v ktorej pôsobí, ale aj celej CHL. Ihneď za ním sa nachádza talentovaný kanadský center Adam Fantilli, ktorý, rovnako ako Bedard, získal na uplynulých majstrovstvách sveta juniorov zlatú medailu. Päticu najlepších v Severnej Amerike dopĺňa ešte dvojica Američanov William Smith a Ryan Leonard, a taktiež rodák zo Saskatoonu, Brayden Yager.

Medzi hráčov pôsobiacich v Severnej Amerike sa dostala aj trojica Slovákov. Najvyššie, na deviatom mieste, sa umiestnil rodák z Trenčína, Samuel Honzek. Honzek bol hráčom Dukly Trenčín, za ktorú odohral dokopy päťdesiatštyri zápasov, s bilanciou desať gólov a štyri asistencie, no počas leta sa presunul do juniorskej WHL, kde si v drese Vancouver Giants aktuálne drží priemer viac než jeden bod na zápas. Na uplynulom juniorskom šampionáte v Kanade zasiahol len do dvoch zápasov, pretože sa počas duelu s USA zranil. Číslo štyridsaťštyri patrí Maximovi Štrbákovi, hráčovi Sioux Falls Stampede. Štrbák sa rovnako počas leta presunul z Európy, z Jokeritu Helsinki, do zámoria, kde odohral dvadsaťpäť zápasov so ziskom trinástich bodov, za tri góly a desať asistencií. Iba o pár pozícií nižšie, na štyridsiatom ôsmom mieste, figuruje bývalý útočník Nitry, Ondrej Molnár. Počas decembra zamieril do kanadskej juniorskej súťaže OHL, kde už odohral za tím Erie Otters desať zápasov s bilanciou jeden gól a šesť asistencií.

DVORSKÝ TESNE ZA TOP 3

Na čele rebríčka zahraničných korčuliarov figuruje hráč Örebra, Leo Carlsson. Robustný útočník pravidelne nastupuje vo švédskej najvyššej súťaži, v dvadsiatich siedmich zápasoch zaznamenal pätnásť bodov za štyri góly a jedenásť asistencií. Druhé miesto patrí Matveiovi Michkovi pôsobiacemu aktuálne v KHL, v drese HK Sochi, a na tretej priečke sa umiestil švédsky obranca z klubu Skelleftea, Axel Sandin Pellikka.

Tesne za trojicou najlepších, na štvrtom mieste, sa umiestil rodák zo Zvolena, Dalibor Dvorský. Dvorský by sa podľa prognóz mal stať najvyššie draftovaným Slovákom v tohtoročnom drafte. Počas sezóny 2020/2021 pôsobil aj v slovenskej extralige, za Banskú Bystricu odohral dvadsať zápasov, v ktorých si pripísal dva góly a dve asistencie. Aktuálne pôsobí v druhej najvyššej švédskej lige, medzi mužmi zaznamenal desať bodov za štyri góly a šesť prihrávok, v dvadsiatich troch zápasoch. Predstavil sa rovnako aj na nedávnych majstrovstvách sveta juniorov a  v piatich odohraných dueloch získal tri body. Dvadsiate prvé miesto patrí slovenskému reprezentantovi Alexovi Čiernikovi, pôsobiacemu vo Švédsku. Čiernik nastupuje za juniorský tím Södertälje SK, ale rovnako aj v druhej najvyššej švédskej lige, kde si v drese Södertälje pripísal počas deviatich štartov tri body. Na juniorskom šampionáte získal rovnako tri body v piatich stretnutiach. Na dvadsiatom ôsmom mieste je útočník Martin Mišiak, ktorý odohral v našej najvyššej súťaži sedemdesiatjeden zápasov v drese Nových Zámkov a pripísal si osemnásť bodov za štyri góly a štrnásť prihrávok.

V rebríčku sa umiestnili aj ďalší hráči, pôsobiaci v našej extralige, a to Juraj Pekarčík na štyridsiatom druhom mieste a Samuel Barcík, na päťdesiatom piatom mieste. Pekarčík zasiahol do našej najvyššej súťaže už v minulej sezóne, no len do piatich duelov. V tej aktuálnej odohral v drese Nitry už dvadsaťdva zápasov a pripísal si dve asistencie. Rovnako už od minulej sezóny sa v extralige objavuje Samuel Barcík. Za Zvolen túto sezónu odohral dvadsaťosem zápasov so ziskom jednej asistencie. V rebríčku sa nachádza aj trojica rodákov z Bratislavy, a to Adam Cedzo, hráč pôsobiaci v juniorskom tíme Třinca a seniorskom tíme Frýdku-Místku, a dvojica František Dej a Roman Kukumberg, hráči Modrých Krídel, ktorí však majú na konte už aj štarty v slovenskej extralige, za bratislavský Slovan. Mierne za stovkou najlepších sa umiestnili Tomáš Královič a Andrej Párička. Obidvaja sú hráčmi „Projektu U18“, pôsobiacom v slovenskej juniorskej súťaži a rovnako v druhej najvyššej slovenskej súťaži.

SLOVENSKÝ HRDINA JUNIORSKÝCH MAJSTROVSTIEV

Skvelými výkonmi si miesto v rebríčku najlepších brankárov pôsobiacich v Severnej Amerike vypýtal jeden z najlepších brankárov uplynulých juniorských majstrovstiev, Adam Gajan. Za Slovensko odchytal štyri zápasy a turnaj ukončil s 93,6%-nou úspešnosťou zásahov. Rodák z Popradu minulú sezónu pôsobil v mládežníckych tímoch Skalice, odkiaľ sa presunul do americkej NAHL. V drese Chippewa Steel nastúpil na šestnásť duelov a drží si úspešnosť zásahov 92%. Aktuálne pôsobí v drese Green Bay Gamblers v lige USHL. Medzi zahraničnými brankármi sa na jedenástom mieste umiestnil gólman slovenskej „osemnástky“ Samuel Urban. Odchovanec púchovského hokeja v prebiehajúcej sezóne nastúpil na trinásť stretnutí v TIPOS Slovenskej hokejovej lige, s úspešnosťou tesne pod 90% a na tri zápasy v juniorskej súťaži, s priemerom 2,02 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosťou zásahov 92%.

Pevne veríme, že sa našim hokejistom bude aj naďalej dariť a ich výkony im prinesú množstvo úspechov, a to nielen smerom ku blížiacemu sa draftu, ale počas celej kariéry. 



autor: Iveta Rapčanová| grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY